Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Κληρώνει για ηλεκτρονική ψηφοφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κληρώνει για ηλεκτρονική ψηφοφορία

Εντός της εβδομάδας -δεδομένου ότι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων μπορεί να γίνει έως το μεσημέρι της Παρασκευής- θα έχει γίνει γνωστό το σύνολο των διεκδικητών της αρχηγίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ενώ ακόμα δεν έχουν λυθεί όλα τα διαδικαστικά ζητήματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Το ζήτημα της δυνατότητας για ηλεκτρονική ψηφοφορία, που αποτελεί “αγκάθι” ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τους υποψήφιους εκείνους που εκτιμούν ότι η όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη συμμετοχή (πέραν δηλαδή της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ) θα λειτουργήσει προς όφελός τους, συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου. Το Ποτάμι ζητά εξαρχής έντονα να υπάρξει αυτή η δυνατότητα, κάτι που επιθυμεί και ο Ν. Ανδρουλάκης, όπως υπέρ τάσσονται ο υποψήφιος Γ. Μανιάτης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Ως προς το παζλ των υποψήφιων αρχηγών, αυτό συμπληρώνεται σήμερα καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλος ανακοινώνει τις προθέσεις του, αλλά και τις προσεχείς ημέρες με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του βουλευτή Οδ. Κωνσταντινόπουλου και του ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η προσπάθεια “δεν πρέπει να οδηγεί σε μια νέα Ένωση Κέντρου που θα διευθετεί παλαιές φιλοδοξίες, αλλά σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα έχει μάθει από τα λάθη του και θα αγκαλιάζει τον κόσμο από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο Κέντρο”.

Υποψήφιος και ο Γ. Παπανδρέου;

Ερώτημα παραμένει εάν ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου θα παραμείνει εκτός κούρσας, όπως έχει αφήσει ο ίδιος να εννοηθεί εδώ και καιρό, ή αν θα αποτελέσει την τελευταία “έκπληξη” (μετά τον Γ. Καμίνη) σε αυτή τη διαδικασία. Η απόφαση θα ληφθεί την Τετάρτη που συνεδριάζει η Κ.Ε. του κόμματος προκειμένου να αποφασιστεί η στάση του ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογικές διεργασίες. Στην περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου δεν κατέλθει ως υποψήφιος, τότε αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει διεκδικητής της αρχηγίας του νέου φορέα εκ μέρους του κόμματος.

Ερωτηθείς εάν ισχύουν σενάρια που θέλουν τον Γ. Παπανδρέου να στηρίζει την Φ. Γεννηματά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης δήλωσε ότι “είναι πολύ άδικο για έναν πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό να τον βάζουμε ως κομμάτι τέτοιου είδους συμφωνιών”. “Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάρει τις αποφάσεις του, φαντάζομαι θα τις ανακοινώσει ο ίδιος” πρόσθεσε.

Αιχμές Θεοδωράκη

Ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης της επιτροπής Αλιβιζάτου το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε την πρότασή του για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ αιχμές προς τη Χαρ. Τρικούπη άφησε ο Στ. Θεοδωράκης: Επισήμανε τη σημασία της εξ αποστάσεως ψήφου, είπε ότι είναι πεπεισμένος για το αδιάβλητο της διαδικασίας και έκανε λόγο για “σωματοφύλακες” που έχουν υποσχεθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν “με τον παλιό καλό τρόπο”.

Στη συνάντησή του με τον Ν. Αλιβιζάτο ο Γ. Μανιάτης κατέθεσε τρεις προτάσεις: Τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ αποστάσεως μέσω Διαδικτύου, τη διενέργεια ντιμπέιτ με κοινές εμφανίσεις των υποψηφίων, κατά το δυνατόν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, και την οργάνωση δύο ανοιχτών θεματικών συζητήσεων για κορυφαία θέματα της χώρας.

Η πρόταση της Χαρ. Τρικούπη περιλαμβάνει ότι στην εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία προϋπόθεση αποτελεί η υποχρεωτική με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο, παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού. “Τόσο για την ψηφοφορία σε κάλπη όσο και για την ‘ηλεκτρονική ψήφο’ θα ισχύουν κοινές προϋποθέσεις συμμετοχής (υπογραφή δήλωσης εγγραφής και παροχή συναίνεσης για ανάρτηση του καταλόγου ψηφισάντων σε ειδική ιστοσελίδα, καταβολή οικονομικού αντιτίμου)" αναφέρουν επιτελείς του ΠΑΣΟΚ.

Φ. Γεννηματά: “Νέα Αλλαγή”

Σε ένα Ζάππειο Μέγαρο, που κυριάρχησαν οι μεγαλύτερες ηλικίες, την Κυριακή το βράδυ, από την εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη, η Φ. Γεννηματά είπε ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται" “σε μια νέα ευρύτερη προοδευτική παράταξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς”.

Παρουσία των δύο πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου και των συνυποψηφίων της για την προεδρία του νέου φορέα -μεταξύ των οποίων οι Γ. Καμίνης και Γ. Ραγκούσης- είπε ότι "η σκληρή πραγματικότητα επιβάλλει νέο ξεκίνημα" και ότι "σε αυτές τις συνθήκες η πολιτική αναγκαιότητα της αναγέννησης της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης έρχεται στην πρώτη γραμμή", μιλώντας για "αναγκαιότητα ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα φέρει τη νέα Αλλαγή στη χώρα".

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε έντονα στον ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο και της αντιπαράθεσης που ήδη είχε ανοίξει με αφορμή το άρθρο του πρωθυπουργού, ενώ πήρε όπως πάντα και τις αποστάσεις της από τη Ν.Δ., λέγοντας ότι δεν είναι λύση η παλινόρθωση της Δεξιάς.

Ραγκούσης: Δεν θα γίνω αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ποντάροντας σε “αντιδεξιό” προφίλ -κάτι που το επιτελείο της Φ. Γεννηματά ανέμενε από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ- ο Γ. Ραγκούσης τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του νέου φορέα και δήλωσε: “Εάν εκλεγώ, δεν έχω πρόθεση να γίνω αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση Μητσοτάκη". Είπε ότι για εκείνον είναι ακρογωνιαίος λίθος "η απεξάρτηση από τη Ν.Δ." και ότι "ο νέος φορέας μπορεί να είναι αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια να κυβερνήσει, ώστε να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να μην επιστρέψει στο 2009".

Δείχνοντας ότι παίρνει ξεκάθαρη απόσταση από τη Ν.Δ., τόνισε και στο μήνυμά του για την 3η Σεπτέμβρη: “την 3η του Σεπτέμβρη 1974 το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε για να υπηρετήσει τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη. Σήμερα χρειαζόμαστε μια νέα 3η του Σεπτέμβρη για την επόμενη Ελλάδα, τους νέους, τους Έλληνες που παράγουν και δημιουργούν”.

Ο Γ. Ραγκούσης αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε άδικα και πως μετά τη διακυβέρνηση Σαμαρά και μετά το 2015 είναι όλοι στην ίδια πολιτική κατάσταση. Για το άρθρο του Αλ. Τσίπρα ισχυρίστηκε ότι "ο πρωθυπουργός έχασε την αξιοπιστία του, με πονηρό τρόπο προσπαθεί να οικειοποιηθεί μέρος της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL