Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Το άρθρο Τσίπρα έβαλε την Κεντροαριστερά μπροστά στον καθρέφτη της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το άρθρο Τσίπρα έβαλε την Κεντροαριστερά μπροστά στον καθρέφτη της

Την υπέρμετρη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της “Κεντροαριστεράς” προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να γράψει -στον ουδέτερο χρόνο της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη- για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ανάδειξή του σε μεγάλο κόμμα έως τη σημερινή κατάληξή του και τα ενδιάμεσα στάδια της αλλοίωσης του αρχικού χαρακτήρα του.

Ο Αλ. Τσίπρας διευκρινίζει ήδη από την εισαγωγή του άρθρου του ότι “η αντιπαράθεση και οι διαμάχες για το χθες του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν πολύ με τις διαμάχες για το σήμερα της χώρας”. Ο σημαντικός βαθμός ενόχλησης του ΠΑΣΟΚ και η σφοδρότητα της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παρέμβει, υποδηλώνει έντονη νευρικότητα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί ερωτήματα ως προς τα αίτιά της. Το άρθρο του πρωθυπουργού ήρθε με αφορμή την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη για να βγάλει κάποια πολιτικά συμπεράσματα με βάση το χθες και το σήμερα, συμπίπτοντας χρονικά με την περίοδο διεργασιών που εξελίσσονται στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ευρύτερα της “Κεντροαριστεράς” ενόψει της ίδρυσης νέου φορέα. Σε μια περίοδο δηλαδή κρίσιμη για τις αποφάσεις και τις επιλογές που θα γίνουν και αφορούν κυρίως στον ιδεολογικό χαρακτήρα που θα προσδώσουν στον νέο φορέα.

Πέραν των εν πολλοίς αναμενόμενων κατηγοριών περί “υφαρπαγής ψηφοφόρων” και “ύβρεως” επειδή “τόλμησε” να γράψει για τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ οι λόγοι της νευρικότητας που αποτυπώνονται στις εντονότατες αντιδράσεις (και το ύφος τους) του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνονται με σαφήνεια από το γεγονός ότι εκτόξευσε προς τον πρωθυπουργό τις ίδιες κατηγορίες που -όπως επισήμανε στο άρθρο του- εκτόξευε η Δεξιά στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου. Εν προκειμένω το άρθρο του Αλ. Τσίπρα για το παρελθόν και το παρόν του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να λειτούργησε ως “καθρέφτης” που υποδεικνύει στο ΠΑΣΟΚ πόσο έχει απομακρυνθεί από τον ιδρυτικό χαρακτήρα του και πόσο κοντά έχει βρεθεί με τις πολιτικές και τις στρατηγικές του διαχρονικού αντιπάλου του, της Δεξιάς.

Τα βασικά σημεία από το άρθρο του πρωθυπουργού

Με άρθρο του (εφημερίδα “Documento”) ο Αλ. Τσίπρας:

* Μίλησε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σχολίασε "το πώς ένα μικρό πολιτικό κόμμα, με το στίγμα μάλιστα του εξτρεμιστή...", "σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης", όπως και το "πώς το ΠΑΣΟΚ της νίκης και της αλλαγής" κατέληξε "σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς".

* Τόνισε τους βασικούς παράγοντες για τη ραγδαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που εμφάνισε το πολιτικό του πρόσωπο με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη: Η συσσωρευμένη κρίση εκπροσώπησης των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων της μετεμφυλιακής περιόδου. Ο ριζοσπαστισμός των νέων εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων της εποχής που αμφισβητούσαν βαθιά τις δομές του κράτους και της οικονομίας. Η χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που συμβόλιζε το αίτημα της Αλλαγής και της ρήξης με το τότε κατεστημένο.

* Επισήμανε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχτηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου της εποχής, ως "λαϊκιστής", "λαοπλάνος", "ψεύτης", "επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες", για να τονίσει πως η αλήθεια είναι ότι "διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε".

* Μίλησε για τη σειρά στρατηγικών υποχωρήσεων που αλλοίωναν βαθμιαία το ριζοσπαστικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. "Από το κόμμα της αλλαγής περάσαμε στην αλλαγή του κόμματος", τονίζει. "Στον Θερμιδόρ του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν φαινόμενα αποκέντρωσης της διαφθοράς, εκφυλισμού ιδεών και ανθρώπων, κυνισμού και καταδολίευσης των λαϊκών διαθέσεων", φαινόμενα που στην εποχή μετά τον θάνατο του Α. Παπανδρέου προσέλαβαν καθολικό χαρακτήρα "μέχρι να φτάσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό που είναι σήμερα". "Ανίκανο να αντισταθεί στην ορμή του νεοφιλελεύθερου ρεύματος, που σάρωνε και τα σοσιαλδημοκρατική κόμματα, το νέο ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη και των λεγόμενων εκσυγχρονιστών, εξελίχθηκε σε αντιπολίτευση μέχρι μηδενισμού του λεγόμενου παλιού ΠΑΣΟΚ", σημειώνει και προσθέτει ότι "το κόμμα πέρασε σε ένα είδος ‘νεοφιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο', για να κατρακυλήσει τελικά σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς στην επιβολή του καθεστώτος των Μνημονίων".

* Απαντώντας στην κατηγορία περί του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος - συνέχειας του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι οι διαφορές τους διακρίνονται διά γυμνού οφθαλμού, για να προσθέσει: "Ωστόσο, αν καθαρίσει κανείς όλη αυτή την καμπάνια από τη γνωστή λάσπη περί λαϊκισμού, δημαγωγίας, ψέματος, που δήθεν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ του ‘παλιού’ ΠΑΣΟΚ και της νέας Αριστεράς, θα καταλάβει ότι πίσω της κρύβεται ο ίδιος μεγάλος φόβος. Ο φόβος του κατεστημένου, των επικυρίαρχων, της διαπλοκής και της επιτροπείας: ο φόβος μην τυχόν και επανέλθουν στο προσκήνιο και την επικαιρότητα των λαϊκών αγώνων τα μεγάλα και διαρκή αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας εκείνης που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία". Και καταλήγει: "Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια".

“Πολιτικά ζητήματα, όχι αγιογραφίες”

Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι δεν επρόκειτο για μια αγιογραφία και ότι τα ζητήματα που έθιξε ήταν απολύτως πολιτικά, σημειώνοντας ότι ο τρόπος παρέμβασης στα ζητήματα πολιτικής ιστορίας δεν αποσκοπεί να εγκολπώσει ιστορική καταγωγή “που είναι δεδομένο ότι είναι διαφορετική από τη δική μας”. Επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ένα κόμμα του 3% και ότι “απευθυνόμαστε στην κοινωνική πλειοψηφία ανεξαρτήτως των προηγούμενων πολιτικών φρονημάτων ή τοποθετήσεών της”, καθώς και ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει επαφή και διάδραση με αυτούς τους ανθρώπους, διαφορετικά θα παρέμενε ένα κόμμα του 3%. Σημείωσε ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗ.ΣΥ. δεν μπορεί να παρακολουθήσει την αυτοκριτική συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης και ότι “έχει ταυτιστεί ιδεολογικά με τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και του εκσυγχρονισμού που εφάρμοσε το ‘’90 και το 2000 και με τη Ν.Δ.” και έχει χάσει τις κοινωνικές του συμμαχίες.

ΠΑΣΟΚ: “Ύβρις”...

“Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις”, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. χαρακτηρίζοντας τον Αλ. Τσίπρα “λαθρέμπορο ελπίδας" που “δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη". Ισχυρίστηκε ότι πίσω από το άρθρο κρύβεται “ο πανικός του κ. Τσίπρα μπροστά στην αναγέννηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς".

Πάντως, ο Κ. Σκανδαλίδης χθες δήλωσε ότι δεν τον ενόχλησαν αυτά που έγραψε ο Αλ. Τσίπρας για τον Α. Παπανδρέου, “αλλά ο χρόνος που το έκανε". Πρόσθεσε ότι ο νέος πόλος “δεν θα είναι τσόντα κανενός”.

Σκληρή και η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ, που χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό “απολογητή και συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, που βάφτισε την απάτη ‘αυταπάτη’, για να δικαιολογήσει τη ζημία που χαμογελώντας προκάλεσε στη χώρα, που επιχειρεί σήμερα να σκυλεύσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου”, και τον κατηγόρησε ότι “συγκρίνει την Αλλαγή του 1981 με το συνονθύλευμα της δήθεν Αριστεράς του”.

Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρομοιάσει τον εαυτό του και την πορεία του κόμματος του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ”, “ο Ανδρέας Παπανδρέου έστειλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τους πολιτικούς προγόνους του κ. Καμμένου, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τα ιδεολογικά τους τέκνα”, ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Για “πολιτική απελπισία που οδηγεί σε τέτοιος είδους λαθροχειρίες” μίλησε ο Ανδ. Λοβέρδος και η Ε. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι ο πρωθυπουργός “ήθελε να παίξει με τον μεγάλο ηγέτη της Αλλαγής. Δεν θα καταφέρει παρά να μας συσπειρώσει”. “Κακέκτυπο του Ανδρέα Παπανδρέου" χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα ο Λ. Γρηγοράκος.

Παρενέβη και ο Μητσοτάκης...

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός κάνει “αγιογραφία” του Α. Παπανδρέου, ότι “στο παρελθόν έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή” και “ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”, αναφέροντας ότι “μονίμως ψαρεύει σε θολά νερά γυρνώντας στο παρελθόν γιατί εκείνος έχει υποσκάψει το παρόν και το μέλλον της χώρας”. “Δεν τον ακολουθούμε στη βουτιά στο χθες. Με ενδιαφέρει πώς θα είναι η Ελλάδα του 2030, όχι πως ήταν η Ελλάδα του 1980", πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

“Θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να γνωρίζει πως η μάχη των ιδεών, όπως και η μάχη για την ερμηνεία της Ιστορίας, αφορά πρωτίστως το παρόν και το μέλλον και όχι το παρελθόν. Τον διαβεβαιώνουμε επίσης πως ο πρωθυπουργός ό,τι είχε να πει για τον εκλιπόντα Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το είπε με τον προσήκοντα σεβασμό στο πολιτικό του μνημόσυνο στη Βουλή των Ελλήνων. Εξάλλου την υπεράσπιση και δικαίωση της πολιτικής του σήμερα την έχουν αναλάβει τα στελέχη και οι μνηστήρες της Κεντροαριστεράς. Όσο για τον ίδιο, δε χρειάζεται να διαμαρτύρεται. Έχει να γράψει άρθρα για τον ομοϊδεάτη του κ. Κώστα Σημίτη".

Ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός πόλος

Ο Ν. Παππάς απέρριψε τις κατηγορίες περί προσπάθειας υφαρπαγής ψήφων του Κέντρου και τόνισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης", σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωθεί ως ο άλλος πόλος απέναντι στη Δεξιά”, δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι “οι αριθμοί και η πραγματικότητα δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί πολιτικά και κοινωνικά τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και της Κεντροαριστεράς”.

“Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, όπως το κατάντησαν, κυμαίνεται στο 5-7%» και υπογράμμισε: «Επομένως, αντί να βρίζουν, τους καλώ να σκεφτούν. Γιατί τα πράγματα αλλάζουν”, σχολίασε και πρόσθεσε ότι στο εκλογικό δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., “πρόοδος - συντήρηση”, “ο χώρος του Κέντρου θα πρέπει να απαντήσει καθαρά και με πρόγραμμα”.

Ο Δ. Βίτσας είπε ότι “ο Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα το οποίο τότε δημιουργήθηκε, έβλεπε ότι η αλλαγή πρέπει να πάει πολύ πιο πέρα και να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά”, και σχολίασε ότι “η ημερομηνία γέννησης αυτού του κόμματος (του ΠΑΣΟΚ) είναι μια καλή ευκαιρία να το πεις αυτό το πράγμα, γιατί δεν υπάρχει κάποια ιδιοκτησιακή διαδικασία". Τόνισε ότι “σήμερα υπάρχει μια καινούργια προσπάθεια αλλαγών, η οποία έχει και οικονομικά δεδομένα. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνάει ότι δόθηκε μια μάχη η οποία έφτασε σε ένα τέλος τον Ιούλιο του 2015 και μετά έρχεται μια κυβέρνηση και λέει ‘πάμε ξανά σε εκλογές, αλλάζω αυτό που θεωρούσα ότι μπορούσε να γίνει’ και ‘πάμε μαζί;’”.

“Ο Αντρέας είναι και πάλι επίκαιρος. Τα ζητήματα που έθεσε την 3η του Σεπτέμβρη είναι και πάλι επίκαιρα”, είπε ο Π. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι “το ποσοστό 30% του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ”.

Επισημαίνοντας ότι σήμερα χαρακτηρίζουν τον Αλ. Τσίπρα “ψεύτη, λαϊκιστή, κρατιστή”, ο Γ. Μπαλάφας σημειώνει πως “όταν ένας αντίπαλος της Δεξιάς δεν αρέσει στη Δεξιά, τον κοσμούν με διάφορα επίθετα”. Επισήμανε για το άρθρο ότι η αξία του είναι στο να μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα για το σήμερα.

“Όσοι πίστεψαν πραγματικά στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι κάποια στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ που δεν κληρονομείται, θα επέλεγαν να τιμήσουν την ιδρυτική επέτειο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα ταυτισμένοι και υπερασπιζόμενοι από τον Άδωνη Γεωργιάδη, αντιπρόεδρο της Ν.Δ., τον Γ. Κουμουτσάκο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη του 2030, ενάντια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα", σχολίασε ο Χρ. Σπίρτζης. Είπε ότι ο πρωθυπουργός, με το άρθρο του και τη στάση του, ανοίγει για μια ακόμη φορά τον δρόμο σύγκλισης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

“O Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία και οι παρακαταθήκες του αφορούν τον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο”, δήλωσε ο Αντ. Κοτσακάς και σημείωσε ότι “το ερώτημα που τίθεται και αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι αν αυτό το αξιακό πλαίσιο μπορεί να υπηρετηθεί σε ενδεχόμενη συμπόρευση με σκληρές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις".

«Είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, να έχουν ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις δυνάμεις του Κέντρου της Κεντροαριστεράς. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Οι δυνάμεις που συγκροτούν σήμερα το Κέντρο ή, αν θέλετε, προσπαθούν να αναζητήσουν και εκπροσωπήσουν την Κεντροαριστερά εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν επιλέξει μια στρατηγική σύμπλευσης με τον νεοφιλελευθερισμό και μία πολιτική σύμπλευση με τις δυνάμεις της Δεξιάς. Έχουμε δηλαδή μια ιδιαίτερη κατάσταση στην Ελλάδα που δεν έχει σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Μακάρι να είχε».

Γ. Κυρίτσης: Αδικείται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον παραλληλισμό

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης εξέφρασε τη διαφωνία του με το άρθρο του πρωθυπουργού για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναφέροντας: “Νομίζω ότι ήταν ένα άρθρο το οποίο κάνει έναν παραλληλισμό μέσα από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται”. “Προσωπικά θα τόνιζα άλλα πράγματα αν έγραφα ένα τέτοιο άρθρο”, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι “ο Γιώργος είπε την προσωπική του άποψη και είναι απολύτως σεβαστή και δεκτή. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ ταμπού σε ό,τι αφορά την ιδεολογική, πολιτική, θεωρητική συζήτηση στο εσωτερικό του, ότι συζητούνται τα θέματα ανοικτά χωρίς λογοκρισία και ότι είναι θεμιτές και καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL