Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Η υποψηφιότητα του Στ. Θεοδωράκη / Με σύνθημα "ανοιχτό Κέντρο" και "ανένδοτο" απέναντι στην... "Κεντροαριστερά" και τη Φ. Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η υποψηφιότητα του Στ. Θεοδωράκη / Με σύνθημα "ανοιχτό Κέντρο" και "ανένδοτο" απέναντι στην... "Κεντροαριστερά" και τη Φ. Γεννηματά

Με ένα βίντεο -κατά την προσφιλή επικοινωνιακή στρατηγική του Ποταμιού- που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ο Στ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία του νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενός “προοδευτικού κινήματος, όπως αναφέρει, καθώς απορρίπτει τον “κεντροαριστερό” χαρακτήρα.

Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο αριθμός των επίσημων-ανακοινωμένων υποψηφιοτήτων ανέρχεται στις πέντε, μαζί με τη Φ. Γεννηματά, τον Γ. Ραγκούση, τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μανιάτη. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους οι Ν. Ανδρουλάκης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, και να ανακοινώσει τις προθέσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ένας ή δύο ακόμη διεκδικητές-έκπληξη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ώρα Αποφάσεων των Ά. Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδη δεν αναμένεται να προτείνει κάποια δική της υποψηφιότητα καθώς έχει απορρίψει το εγχείρημα που εξελίσσεται. Δεν αποκλείεται ωστόσο να δώσει το ελεύθερο στις τάξεις της για στήριξη κάποιων εκ των διεκδικητών.

“Να γυρίσουμε την πλάτη...”

Σε έντονα προσωπικό ύφος, χωρίς καμία αναφορά στην “Κεντροαριστερά” και με το μόνιμο συνειδητά θολό πολιτικό στίγμα, ο Στ. Θεοδωράκης πληροφορεί ότι μπήκε στην πολιτική γιατί “πίστεψε ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων”, για να προχωρήσει σε μια γενική κριτική - χωρίς να ονοματίζει την παρούσα ή κάποια παρελθούσα κυβέρνηση: “Έπειτα από 8 χρόνια Μνημόνια και θυσίες, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται, ακόμα και σήμερα, διεθνώς, ως μια περίπτωση αποτυχίας. Ο λαός, όμως, δεν απέτυχε! Η χώρα δεν απέτυχε! Εκείνο που απέτυχε, εκείνο που χρεοκόπησε, είναι το μοντέλο που κυριαρχεί. Κρατισμός, αναξιοκρατία, λαϊκισμός! Εξ ου και το διαζύγιο των πολιτών από τα κόμματα".

Αναφέρει ότι “το Ποτάμι, τα τρία αυτά χρόνια, κατάφερε πολλά" και μιλά κι εκείνος (όπως κάνει από το ξεκίνημα της υποψηφιότητάς του και ο Γ. Καμίνης) για “πρωτοφανείς επιθέσεις” που δέχτηκε, όπως λέει, ο ίδιος και οι εθελοντές του Ποταμιού “από τους βολεμένους των κομματικών μηχανισμών, των συντεχνιών και των συμφερόντων".

“Να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση”

“Τώρα, όμως, ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα. Να σπάσουμε τα φράγματα. Να σπείρουμε τις αρχές και τις αξίες μας σε νέα χωράφια. Να δουν οι πολίτες της λογικής -σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι, κυρίως οι νέοι- ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ήρθε η ώρα, επιτέλους, να κάνουμε όλοι μαζί τη μεγάλη υπέρβαση", συνεχίζει. Με μια αναφορά που θα μπορούσε να υποκρύπτει και αιχμές προς κάποιους αντιπάλους του για την αρχηγία, ζήτησε: “Να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που έχουν αποτύχει, σε αυτούς που έχουν δείξει τα όριά τους".

Κατόπιν αυτών ανακοινώνει την απόφασή του: “Να πρωταγωνιστήσω στη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου, προοδευτικού Κινήματος". Με σχέδιο του: “Ανοιχτό Κέντρο και ανένδοτος αγώνας για μια δίκαιη πατρίδα!".

Ως προτεραιότητές του θέτει γενικόλογα το: “Δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους”, ενώ προτάσσει τα αντιπολιτευτικά επιχείρημα περί υπερφορολόγησης και πελατειακού κράτους: “Οι εργαζόμενοι δεν είναι μηχανές είσπραξης φόρων, το δημόσιο δεν είναι κομματικό λάφυρο, οι νέοι δεν είναι είδος προς εξαγωγή".

Κλείνει δε την τηλεοπτική παρουσίασή του με αναφορά στις γειτονιές που πρέπει να χαίρονται οι πολίτες, με τη θέση ότι “πρέπει να χτίσουμε, σε νέες βάσεις, μια Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί”, για να καταλήξει: “Η ώρα είναι 8 το πρωί. Αυτή την ώρα ανεβαίνουν τα πρώτα ρολά. Κι εγώ ξεκινώ αυτόν τον όμορφο προεκλογικό αγώνα. Μέχρι τον Νοέμβριο θα προσπαθήσω να περπατήσω όλους τους δρόμους της Αθήνας, τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Να συζητήσουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε: Να συναντηθούμε και να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Αρκεί να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά".

Μεγαθυμία, όχι μικρότητες

Ο Ν. Ανδρουλάκης, που θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα την υποψηφιότητά του και θα προστεθεί στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ διεκδικητές της αρχηγίας του νέου φορέα, δήλωσε (Σκάι) ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και ότι το σημαντικό είναι “να γίνει διαδικασία με πολιτικό πολιτισμό, περιπέτεια ιδεών και να φτιάξουμε έναν ενιαίο φορέα που θα αφορά την προοδευτική Κεντροαριστερά και το προοδευτικό Κέντρο”.

Ο ευρωβουλευτής είπε ότι έχει μιλήσει πρόσφατα με τη Φ. Γεννηματά. Παραδέχτηκε ότι έχει κάνει σημαντική προσπάθεια και σχολίασε ότι σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ποιος θα αναδειχθεί αρχηγός του νέου φορέα, θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού τα κόμματα (όπως έχουν δηλώσει η ίδια, ο Γ. Παπανδρέου και το Ποτάμι) δεν διαλύονται, τουλάχιστον έως τις εθνικές εκλογές. Σχολίασε με νόημα ότι “το όλο εγχείρημα χρειάζεται μεγαθυμία απ’ όλους και όχι μικρότητα” και ότι “το φαινόμενο που ζήσαμε με το ΠΑΣΟΚ, ότι όποιος έχανε μια θέση ή δεν κέρδιζε αυτό που περίμενε έκανε ένα βήμα πίσω και άδειαζε την παράταξη, δεν πρέπει να συνεχιστεί”.

Στην επισήμανση ότι χρησιμοποιεί κι εκείνος τον όρο του “Κέντρου”, όπως ο Στ. Θεοδωράκης, ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι προφανέστατα με τη συμμετοχή του Ποταμιού υπάρχουν άνθρωποι στον χώρο του Κέντρου και πρέπει να γίνει σεβαστή η επιλογή τους. Έθεσε ως βασική προτεραιότητα των διεργασιών να υπάρξει ριζική ανανέωση προσώπων, προτάσεων αλλά και ήθους και αξιακού κώδικα, ενώ σχολίασε ότι η εικόνα τόσο πολλών υποψηφίων απωθεί. Επί του ζητήματος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που εκκρεμεί, τάχθηκε υπέρ. Απέφυγε να απαντήσει εάν θα απαντούσε θετικά εφόσον εκλεγόταν πρόεδρος και την επομένη των εθνικών εκλογών τού ζητούσε ο Μητσοτάκης συνεργασία: “Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει σε συγκυβέρνηση αν η Κεντροαριστερά δεν έχει τη δύναμη να καθορίσει τις εξελίξεις”, σχολίασε.

Αποκλείει συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα", δήλωσε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος δεν εμφανίστηκε εξίσου κατηγορηματικός αναφορικά με τη Ν.Δ., προσθέτοντας πως “ούτε όμως μια συνεργασία με τη Ν.Δ. είναι η αγωνία μας”. Σε κάθε περίπτωση τάχθηκε υπέρ της “εθνικής συνεννόησης και εθνικής στρατηγικής για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο”, θέτοντας ως στρατηγικό στόχο “τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές, ώστε η Ελλάδα να κυβερνηθεί με βάση τη δική μας, προοδευτική πρόταση”.

Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. υπενθύμισε ότι είναι υπέρ ενός νέου πολιτικού φορέα ήδη από το Συνέδριο του 2015 και ότι αμέσως μετά την εκλογή οι Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού πρέπει να λειτουργούν ως ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μανιάτης: Πρωταγωνιστής η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

Ο υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα και βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Γ. Μανιάτης έθεσε τον στόχο η “σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία” να πρωταγωνιστήσει στις εκλογές, ενώ έβαλε (όπως και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος) κατά όσων από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για προοπτικές συνεργασίας στο μέλλον.

Ακολουθώντας μια πρόταση που πρώτος διατύπωσε ο άλλος υποψήφιος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Μανιάτης ζήτησε να διοργανωθούν 13 ανοιχτά debates στις Περιφέρειες με συμμετοχή των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL