Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Το Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη και των επιχειρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη και των επιχειρήσεων

Η απλούστευση των διαδικασιών, στην κατεύθυνση της μείωσης των διοικητικών βαρών, η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η αύξηση της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά και η ανάσχεση της δημοσιογραφικής γήρανσης του δημοσίου τομέα με την παράλληλη προσέλκυση νέων επιστημόνων, συνιστούν τους κομβικούς πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019 της κυβέρνησης, την οποία παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα η “Αυγή”.

Η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την επόμενη διετία, την οποία εκπόνησε το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συνιστά μία εκ των μειζόνων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην κατευθύνση ενός στιβαρού και ευέλικτου δημοσίου τομέα. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει, εξάλλου, και το γεγονός της συμμετοχής του ίδιου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ως κεντρικού ομιλητή στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση των αξόνων της Εθνικής Στρατηγικής. Στην εκδήλωση αυτή χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού με φόντο και την επίσκεψη Μακρόν, μιας και η γαλλική κυβέρνηση συνιστά τον "εταίρο μεταρρυθμίσεων" (reform partner) της Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μέσω, κυρίως, της τεχνικής βοήθειας που παρέχει η Expertise France. Πρόκειται για τον γαλλικό (δημόσιο) οργανισμό διεθνούς τεχνικής συνεργασίας, που συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο του προγράμματος της Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS).

Η Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνει συνολικά 8 άξονες, οι οποίοι διαρθρώνονται ως εξής: 1. Διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών, 2. Δομές και διαδικασίες, 3. Τοπική Αυτοδιοίκηση, 4. Ανθρώπινο δυναμικό, 5. Ρυθμιστική διακυβέρνηση, 6. Διαφάνεια, λογοδοσία και ανοιχτή διακυβέρνηση, 7. Στρατηγική ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, 8. Καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ιδιαίτερα ο άξονας των δομών και διαδικασιών καλύπτει μεγάλο μέρος των στόχων και δράσεων της Στρατηγικής, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "πρόκειται για παρεμβάσεις, με τις οποίες τίθενται ισχυρά θεμέλια στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών".

Νέο Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης

Σύμφωνα λοιπόν με τη Στρατηγική, στις βασικές δράσεις για την αναμόρφωση των κρατικών δομών περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των 16 φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία έχουν αποσταλεί στο ΣτΕ για τεχνική επεξεργασία, ενώ η διαδικασία έκδοσης και δημοσίευσης των νέων οργανισμών αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Μάλιστα, στο ίδιο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο εντάσσεται η κατάρτιση ώς το τέλος του 2019 σχεδίου για την εφαρμογή ενός Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) σε δομές της δημόσιας διοίκησης. Ο εν λόγω σχεδιασμός θα περιλαμβάνει ένα συνολικό πλαίσιο για την αυτοαξιολόγηση δομών της δημόσιας διοίκησης βάσει προτύπων ποιότητας, με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων των δημόσιων οργανισμών, την επίτευξη οργανωσιακών αλλαγών και τη βελτίωση της λειτουργίας τους σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

Απλούστευση διαδικασιών

Στην ίδια κατεύθυνση, η απλοποίηση των διαδικασιών συνιστά επίσης στρατηγικό πυλώνα των μεταρρυθμίσεων, με το τέλος του 2017 να τίθεται ως ορόσημο για την περαιτέρω απλούστευση επιλεγμένων διοικητικών διαδικασιών που εμπίπτουν στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ (υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά) και αφορούν σε παροχή υπηρεσιών για την περαιτέρω διευκόλυνση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.

Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, η Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνει ξεχωριστό υπο-άξονα με τίτλο "Εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων" (βλ. και σχετικό ΠΙΝΑΚΑ), στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ως δράση μέχρι το τέλος του 2017 ο προσδιορισμός και καταγραφή των φορέων που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, οι οποίες σχετίζονται με:

* Ίδρυση επιχείρησης και λειτουργίες εμπορίας σε πρώιμο στάδιο

* Εκκίνηση διαδικασίας για αγωγή

* Απόκτηση και οδήγηση αυτοκινήτου

* Αλλαγή κατοικίας.

Μετάβαση στο "ψηφιακό ΚΕΠ"

Ειδική έμφαση δίδεται από τον υπάρχοντα σχεδιασμό στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της εξυπηρέτησης καθώς αξιοποιούνται οι πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και μειώνονται ο χρόνος και το κόστος διεκπεραίωσης. Έτσι, στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής βρίσκεται εκ των πραγμάτων η λειτουργία των ΚΕΠ και, φυσικά, οι υπηρεσίες μιας στάσης, μέσω τόσο της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΚΕΠ (εξέταση αιτημάτων ίδρυσης νέων ΚΕΠ ή συγχώνευσης υφιστάμενων κατόπιν αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων των οικείων δήμων), αλλά κυρίως μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έτσι, τίθεται ως ορόσημο στις αρχές του 2018 η ένταξη, κατά προτεραιότητα, διαδικασιών οι οποίες διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά on-line μέσω διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ερμής - ΚΕΠ» με το πληροφοριακό σύστημα του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο ψηφιακής αναβάθμισης θα εξετασθεί ο περαιτέρω εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΕΠ με νέες, καινοτόμους υπηρεσίες. Αυτές οι νέες υπηρεσίες θα απευθύνονται όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στην επιχείρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές συναλλακτικές συνήθειες των πολιτών με το Δημόσιο αλλά και τον κύκλο ζωής των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων:

* των υποχρεώσεων πληρωμής σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή,

* των διαδικασιών έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης,

* των υποχρεώσεων φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης,

* της διεκπεραίωσης υποχρεώσεων που απορρέουν από το εργατικό δίκαιο,

* της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, του κλεισίματος μιας επιχείρησης κ.λπ.

Σύμφωνα με το ορόσημο στον τομέα αυτό, η πλήρης μετάβαση στο "ψηφιακό ΚΕΠ" θα έχει ολοκληρωθεί ώς το 2019.

Ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης

Πλην της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει παρεμβάσεων στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης μέσω αξιολόγησης, κινητικότητας, επιλογής προϊσταμένων κ.λπ. (βλέπε αναλυτική παράθεση στον Πίνακα), υψηλής σημασίας στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης συνιστά, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων, η αποκλιμάκωση της δημογραφικής επιδείνωσης που παρατηρείται στον μέσο όρο ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2019.

Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι το 2019 να αποτελέσει το πρώτο έτος αποκλιμάκωσης της δημογραφικής γήρανσης των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη διαρθρωτική εξομάλυνση του μέσου όρου ηλικίας των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα με δυναμικό νέων ηλικιών και δεξιοτήτων. Για τον σκοπό αυτό, από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ αλλά και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, πρόκειται να καταρτισθεί πρόγραμμα αξιοποίησης νέου, υψηλών προσόντων δυναμικού, με στόχο την εισαγωγή καινοτομιών και την ανάσχεση του brain drain, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των επιτελικών υπηρεσιών με αποφοίτους από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL