Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
"Ιερή" σύγκρουση Ν.Δ. - ΑΝ.ΕΛΛ. για τους ορθόδοξους ψηφοφόρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ιερή" σύγκρουση Ν.Δ. - ΑΝ.ΕΛΛ. για τους ορθόδοξους ψηφοφόρους

Σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, με φόντο τη στρατηγική της Ν.Δ. να διεμβολίσει τους ΑΝ.ΕΛΛ., εξελίσσεται η κόντρα που ξέσπασε με αφορμή τις αυτονόητες δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση πως η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να πορευθεί με τα συνθήματα “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” και “Πατρίς – Θρησκεία - Οικογένεια” ούτε να είναι μία χώρα “Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”.

Η προχθεσινή ανοίκεια επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Ν. Βούτση, με την οποία η Ν.Δ. αμφισβήτησε το κατά πόσον είναι ατομικό το δικαίωμα στη θρησκευτική πίστη σε μία ευρωπαϊκή χώρα και υπερασπίστηκε τα ως άνω συνθήματα της χούντας είχε προκαλέσει τη σκληρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Δ. Τζανακόπουλο να “ευχαριστεί” την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή υπενθύμισε στην κοινωνία τις “βαθιές διαχωριστικές γραμμές” μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ρίχνει τους τόνους

Σημειωτέον, πάντως, πως, παρά τις διαχωριστικές γραμμές που είχε αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, ο Π. Καμμένος είχε σπεύσει, την ίδια ημέρα, να εκφράσει την “απόλυτη διαφωνία” του με τις δηλώσεις του Ν. Βούτση διακινδυνεύοντας να κατηγορηθεί ότι τοποθετείται στο “μπλοκ” απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έριξε τους τόνους και επιχείρησε να φρενάρει την επιχειρηματολογία περί “δύο γραμμών” στην κυβέρνηση. Ο Π. Καμμένος διαβεβαίωσε πως “θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους” και υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων “έχει ως κύριο στόχο την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κατάσταση”.

“Η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις θέσεις του καθενός. Είναι μία συμφωνία ξεκάθαρη, ανοιχτή και δημόσια, με πολιτική διαφορά. Φροντίζουμε με τον κ. Τσίπρα να μην μαζεύονται θέματα, με πολύ ειλικρινή διάλογο” τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος. Πάντως, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. χαρακτήρισε “προσωπικές” τις απόψεις που εξέφρασε ο Ν. Βούτσης και ισχυρίστηκε ότι “η Ελλάδα έχει ένα σύνταγμα που αναγνωρίζει ως θρησκεία της χώρας την ορθόδοξη”.

“Όταν τέτοιες δηλώσεις γίνονται από τον πρόεδρο της Βουλής, έχουν ανάγκη απάντησης από εμάς, τουλάχιστον, τους ΑΝ.ΕΛΛ.” είπε, διαβεβαιώνοντας όμως πως: “Συμμετέχουμε στην κυβέρνηση έχοντας βάλει τις κόκκινες γραμμές μας που αφορούν θέματα θρησκείας και πατρίδας. Πολλές φορές διαφοροποιούμαστε και έχουμε δημόσιο λόγο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας δεν μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις”.

Μεταφέρεται η κόντρα

Μάλιστα, ο Π. Καμμένος καταλόγισε στη Ν.Δ. πως “προσπαθεί να σηκώσει το θέμα” και πρόσθεσε: “Θέλω να θυμίσω πως επί Ν.Δ. ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε δηλώσει πως είναι δικαίωμα του καθενός να καίει την ελληνική σημαία. Θέλω να θυμίσω πως προσωπικά δεν ψήφισα και τη Συνθήκη Σένγκεν”.

Τούτου δοθέντος και με το βλέμμα στραμμένο στη στρατηγική διεμβολισμού των ΑΝ.ΕΛΛ. και στην προσέλκυση της “δεξιάς” και “ορθόδοξης ψήφου”, η Ν.Δ. σήκωσε το γάντι και καταλόγισε στους δύο κυβερνητικούς εταίρους πως “παίζουν θέατρο”, εμμένοντας στην στοχοποίηση Καμμένου:

“Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει ούτε αξίες ούτε πεποιθήσεις για να υπηρετήσει στην πολιτική. Εκτός για την ακόρεστη δίψα του για εξουσία. Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι, μαζί με τον κ. Βούτση, παίζουν θέατρο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουν να κάθονται στις καρέκλες τους”. “Του συνιστούμε να ασχοληθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες -ενόψει της συζήτησης στη Βουλή- με την απολογία που πρέπει να ετοιμάσει για τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες του με τον ισοβίτη κρατούμενο για εμπόριο ναρκωτικών" υπογράμμισε η οδός Πειραιώς.

Η ανταπάντηση του Π. Καμμένου ήταν ακόμη σκληρότερη, καθώς σημείωσε ότι “ο κ. Μητσοτάκης κατάντησε τη Νέα Δημοκρατία πλέον αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών". "Ο κ. Καμμένος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια" ήταν η “γαλάζια” απάντηση.

Ίσες κεντροαριστερές αποστάσεις

Εν τω μεταξύ, έστω και με καθυστέρηση 24 ωρών, το ΠΑΣΟΚ και το “Ποτάμι” παρενέβησαν στη σχετική συζήτηση, κρατώντας όμως ίσες αποστάσεις μεταξύ της Ν.Δ. και της κυβέρνησης και αποφεύγοντας να σχολιάσουν την εμφυλιοπολεμική θέση που πήρε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του Ν. Βούτση.

"Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν και επιχειρούν και πάλι να διχάσουν τους πολίτες ‘επιστρατεύοντας’ αυτή τη φορά τα πιο παλιά συνθήματα και ξεπερασμένες αντιλήψεις. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, όπου τα θέματα που επιχειρούν να θέσουν είναι απολύτως κατοχυρωμένα στο σύνταγμά μας.

Επιλέγουν αποπροσανατολιστικά ως πεδίο αντιπαράθεσης ένα θέμα που δημιουργεί αδικαιολόγητες οξύνσεις, ενώ τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών βρίσκονται αλλού: στην ανεργία, στην υπερφορολόγηση, στις κομμένες συντάξεις, στη φυγή των νέων μας” υπογράμμισε η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζοντας “πολυπαιγμένο και κακόγουστο έργο” τη “δήθεν διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου”.

Για “στημένο παιχνίδι” μίλησε και το Ποτάμι: Ξανά το ίδιο στημένο παιχνίδι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διατυμπανίζουν δημοσίως τις... «ιδεολογικές» διαφορές τους, οι μεν δηλώνοντας ότι δεν είναι «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας» -την ίδια ώρα που ψηφίζουν φοροαπαλλαγές για τα απανταχού ακίνητα που ανήκουν σε μονές του Αγίου Όρους- και οι δε ως αυτόκλητοι προστάτες της ορθοδοξίας στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να κρατούν ικανοποιημένο και το ακροδεξιό και το αριστερό ακροατήριο” τόνισε η Σεβαστουπόλεως.

“Οι συνεταίροι των Μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ν.Δ. πρωταγωνιστούν με καθημερινά επεισόδια στο σίριαλ της κάλπικης αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης” σχολίασε και το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL