Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Σε αμηχανία πρόεδρος και κόμμα / Σε αντιπολιτευτικό αμόκ η Ν.Δ. λόγω του αδιεξόδου της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αμηχανία πρόεδρος και κόμμα / Σε αντιπολιτευτικό αμόκ η Ν.Δ. λόγω του αδιεξόδου της

Στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ την Παρασκευή, ο Κυρ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν παραμένει το αίτημά του για εκλογές. Απάντησε ότι το έχει θέσει εδώ και μήνες και ότι ακόμα κι όταν μιλά για “πολιτική αλλαγή”, εννοεί “εκλογές”.

Παρόλο που δεν μπορεί δημόσια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, είναι σαφές ότι έχει γίνει κατανοητό ακόμα και στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη ότι εκλογές δεν προβλέπονται. Είναι εξίσου σαφές -από τη στάση της Ν.Δ. από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και έπειτα- ότι παίρνει σάρκα και οστά αυτό για το οποίο η κυβέρνηση την κατηγορεί έκτοτε. Καθώς το διαχρονικό καταστροφολογικό αφήγημά της για κατάρρευση της οικονομίας έχει διαψευστεί από τα γεγονότα και, αντικειμενικά, ακόμα και για τους πιο δύσπιστους (ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, θετικό πρόσημο στους θεμελιώδεις δείκτες) η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά άλλα πεδία για να αντιπολιτευθεί. Σε αυτή τη βεβιασμένη προσπάθειά της υποπίπτει και υποκύπτει διαρκώς σε ακρότητες.

"Βλέπει" παντού κατάλυση των θεσμών

Το πεδίο που επέλεξε να επιτίθεται πλέον στην κυβέρνηση είναι εκείνο της δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, των θεσμών, δημιουργώντας εικόνα αποσταθεροποίησης. Το αντίστοιχο μέγεθος της ακραίας καταστροφολογίας όσον αφορούσε το πεδίο της οικονομίας αποδίδεται στο νέο έδαφος αντιπαράθεσης που επέλεξε, με αδιανόητες κατηγορίες περί καταστρατήγησης των εξουσιών και, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπόνοιες περί κατάλυσης της δημοκρατίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Η προσπάθεια αυτή κλιμακώθηκε όταν με αφορμή δημοσίευμα που έθετε ερωτήματα για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί Σαμαρά Χαρ. Αθανασίου οδήγησε τόσο τη Ν.Δ. όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εν είδει μετώπου να επιτεθούν με εξαιρετική σφοδρότητα, ακολουθώντας την ανακοίνωση που είχε προηγουμένως εκδώσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλοντας προσπάθεια παρέμβασης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Αφού κόπασε τις επόμενες ώρες ο κουρνιαχτός των αντιδράσεων, καθώς δεν μπορούσε να δοθεί συνέχεια εφόσον δεν υπήρχαν ουσιαστικές αφορμές, η Ν.Δ. ήταν η μόνη που προσπάθησε να συντηρήσει το εν πολλοίς κατασκευασμένο ζήτημα περί “κόντρας” κυβέρνησης - Δικαιοσύνης.

Διατηρώντας το ίδιο (κενό περιεχομένου) πλαίσιο για άσκηση αντιπολίτευσης, η Ν.Δ., στην προσπάθειά της να εντάσσει σε αυτό όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στην επικαιρότητα, υπαρκτά ή ανύπαρκτα, ώστε να εξυπηρετεί τη στρατηγική της, έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μην αποφεύγει την υπερβολή και την ακρότητα. Σε ακόμη μια προσπάθεια συντήρησης θεμάτων που έχουν παρέλθει και που επιχειρείται να τους αποδοθεί υπερβολικά μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πράγματι έχουν, έστειλε την Παρασκευή επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση χαρακτηρίζοντας “θεσμικά αδιανόητο να προσφέρεται ανοχή σε ομάδες τύπου Ρουβίκωνα να παραβιάζουν χώρους της Βουλής, ενώ προσβλέπουν ανοιχτά στην κατάλυση του κράτους”. Ζήτησε εξηγήσεις “με ποια αρμοδιότητα ο πρόεδρος της Βουλής παρεμβαίνει προκειμένου να ελευθερωθούν πρόσωπα που διέπραξαν αδίκημα”, για να καταλήξει ότι “ο κατήφορος αυτός πρέπει να πάρει ένα τέλος για να ανασάνει η κοινωνία και να προστατευτεί η Δημοκρατία πριν οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις”.

Αντιπολίτευση μέσω... Λαμίας

Απότοκο αυτού του στρατηγικού αδιεξόδου είναι μια συνολική αμηχανία στις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη που έχουν ως αποτέλεσμα να βάζει πολιτικά “αυτογκόλ” στο τέρμα της παράταξής του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χειρισμός που έκανε ως προς το θέμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου όπου θα συνυπήρχαν ο πρωθυπουργός με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη. Παρ’ ότι το ζήτημα ενέχει πολύ βαθύτερες εσωκομματικές προεκτάσεις, είναι βέβαιο ότι εάν δεν είχε εκδοθεί ανακοίνωση, δεν θα είχε υπάρξει ο παραμικρός θόρυβος γύρω από τη Ν.Δ. και τις εν λόγω προεκτάσεις.

Όμως η ηγεσία της ΝΔ, “φωτογραφίζοντας” τον Κ. Μπακογιάννη, επέλεξε μία ημέρα πριν από αυτή την εκδήλωση (κάτι που δεν είχε κάνει εν όψει του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου στην Κοζάνη) να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τα στελέχη του κόμματος να μη συμμετάσχουν στις περιφερειακές “φιέστες” του πρωθυπουργού. Αν και επιχειρήθηκε να “διευκρινιστεί” ότι η ανακοίνωση δεν αφορά αυτοδιοικητικά στελέχη -δηλαδή τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας-, η ίδια η ανακοίνωση υπονοούσε ότι με την παρουσία τους στα συνέδρια οι “γαλάζιοι” αυτοδιοικητικοί εξυπηρετούν την “προσπάθεια” του πρωθυπουργού “να χρησιμοποιήσει για κομματικούς σκοπούς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Άλλωστε, δεν μπορεί να περίμενε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δεν θα συμμετείχε σε ένα αναπτυξιακό συνέδριο που αφορά την περιφέρειά του και για το οποίο, συν τοις άλλοις, είχε προετοιμαστεί καιρό πριν. Έτσι, ήταν αναμενόμενο ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα δεχόταν απάντηση στην αντίδρασή του αυτή. Και την έλαβε, με τον Κ. Μπακογιάννη να λέει από το βήμα του συνεδρίου ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι “νεροκουβαλητής” κανενός κόμματος και ότι, παρά τις πολιτικές διαφορές, πρέπει να υπάρχει μίνιμουμ συνεννόησης και συνεργασίας.

Την ίδια ημέρα που εξέδιδε την ανακοίνωση η ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης περιόδευε στην Καβάλα. Εκεί θα προχωρούσε σε ακόμα ένα “στραπάτσο”: το “φιάσκο” μιας συνάντησης με τους απολυμένους των Λιπασμάτων, η οποία ενώ είχε προγραμματιστεί, δεν έγινε ποτέ, με τον πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. να επικαλείται αδύναμες δικαιολογίες. Η όλη αυτή διαχείριση επέφερε τεράστια ενόχληση στο τοπικό εργατικό κέντρο και το σωματείο των εργαζομένων και κλιμακώθηκε με μια οργισμένη ανακοίνωσή τους στην οποία αναφερόταν ότι “βιάσθηκε η ελπίδα” τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL