Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Αλέξης Τσίπρας στο δεύτερο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στη Λαμία: / "Η ανάπτυξη είναι εθνική προσπάθεια..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας στο δεύτερο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στη Λαμία: / "Η ανάπτυξη είναι εθνική προσπάθεια..."

Τα βήματα για την επόμενη ημέρα και τον δρόμο μετάβασης προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε χθες από το βήμα του 2ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Έπειτα από δύο ημέρες ουσιαστικών συζητήσεων ανάμεσα στους υπουργούς που συμμετείχαν στα στρογγυλά τραπέζια και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τη σημασία του ουσιαστικού διαλόγου πάνω στα κοινά προβλήματα, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις.

"Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά για να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες απέναντι σε κοινά προβλήματα. Άλλο συμφωνία, άλλο συνεννόηση" είπε με νόημα, εάν λάβουμε υπ' όψιν τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσε η Ν.Δ. αλλά και το διακριτικό "άδειασμα" του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη στον Κ. Μητσοτάκη λίγο πριν από το ίδιο βήμα: "Η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να γίνεται 'νεροκουβαλητής' κανενός κόμματος" δήλωνε ο Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος συμμετείχε νωρίτερα σε σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό με τους υπουργούς που παρευρέθηκαν στη Λαμία και τη δημοτική αρχή.

"Η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρχει" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός "ευρύτατου μετώπου που απαιτεί ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες, ευρύτητα αντιλήψεων και ευρύτητα πολιτικών σχεδιασμών". "Η ζωτική σημασία της ανάπτυξης την τοποθετεί στο κέντρο μιας μεγάλης προσπάθειας όχι κομματικής, όχι κυβερνητικής, αλλά εθνικής" πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να καταργηθούν οι πολιτικές ή οι ιδεολογικές διαφορές.

Ικανοποίηση για τη συμμετοχή

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας μετέφερε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών και του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου. Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος και της αθρόας συμμετοχής στον εποικοδομητικό διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας είναι το γεγονός ότι, παρά τις αντίθετες φωνές, στις εργασίες μετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου συμμετείχαν με προτάσεις και διάθεση για συνεργασία εκπρόσωποι από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο των επιμελητηρίων της περιοχής αλλά και όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι επιχειρηματικότητας μετείχαν 80 φορείς, στο τραπέζι περιβαλλοντικής πολιτικής 40 φορείς, στο τραπέζι για την αγορά εργασίας 30 φορείς και ακόμη 80 στο τραπέζι για τις υποδομές και τον τουρισμό.

"Η κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας με τη συμμετοχή της, το ενδιαφέρον της για το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο και τη θερμή υποδοχή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε την ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση" έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Δημόσια ΛΑΡΚΟ

Ο Αλ. Τσίπρας πριν από την ομιλία του είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με τους οποίους συζήτησε σε θετικό κλίμα για ώρα. Μάλιστα, ο πρόεδρος των εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο του συνεδρίου δήλωσε την ικανοποίησή του. Για το ζήτημα αυτό μίλησε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. "Πρόθεσή μας", ανέφερε, "είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ με ενιαία μορφή και η ένταξη της, υπό αυτή την προοπτική, στο υπερταμείο".

Όπως σημείωσε, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑΡΚΟ ήταν τριχοτομημένη και λίγο πριν από την εκκαθάριση. "Με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης φτάσαμε σε μια σημαντική συμφωνία - πλαίσιο ανάμεσα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ" σημείωσε, καθώς από τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος, το ύψος των οφειλών και το αμφιλεγόμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεταλλουργικού εργοστασίου της Λάρυμνας.

"Διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ρυθμίζεται η αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε συνάρτηση με τη διεθνή τιμή του νικελίου και παραπέμπεται σε διαιτησία η τιμή για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2013" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Ενέργειας κάνει κινήσεις ώστε να λυθεί το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Πρωτοβουλία για τον Ασωπό

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το μεγάλο θέμα του Ασωπού, που προβλέπει αναπτυξιακές παρεμβάσεις, περιβαλλοντική εξυγίανση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για πρωτοβουλία των υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση του Ασωπού.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 205 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 115 από δημόσιους πόρους ενώ με τη δημιουργία του Ταμείου Υποδομών διευκολύνεται η μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών.

Αύξηση κονδυλίων

Όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, η Στερεά Ελλάδα είναι μια περιοχή όπου καταγράφεται υψηλή ανεργία (βρισκόταν στο 22,6% τον Μάρτιο έναντι 22,5% στο σύνολο της χώρας), ενώ τη χαρακτήρισε "αδικημένη" όσον αφορά την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ που έγινε το 2014, καθώς αυτό έγινε με στοιχεία του 2008, δηλαδή προ κρίσης. "Κινητοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μαζί με πολύτιμους εθνικούς πόρους για τη στήριξη της Στερεάς Ελλάδας" ανέφερε.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ενίσχυση πόρων του ΕΣΠΑ με εθνικά χρήματα, αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων του περιφερειακού προγράμματος κατά 44 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών στην Υγεία, την Παιδεία και το περιβάλλον. Κονδύλια που θα διατεθούν σε σχολεία, δίκτυα ύδρευσης, αγορά ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και εξοπλισμού για τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αύξηση πόρων του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τα 8,5 εκατ. ευρώ το 2015 στα 30,5 εκατ. ευρώ σήμερα και την ένταξη 65 νέων έργων προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ. Συνολικά 100 εκατ. ευρώ περισσότερα στη Στερεά Ελλάδα την τριετία 2015-2017, ποσό υπερτριπλάσιο του αρχικού σχεδιασμού για 30 εκατ. ευρώ. Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ξεκινάει μεγάλο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Στον χώρο της Υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση λειτουργία 9 τοπικών μονάδων σε Λιβαδειά, Θήβα, Χαλκίδα, Λαμία, Άμφισσα. Αναφορικά με την απασχόληση, επισήμανε τη μείωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες από το 2015. "Εφαρμόστηκαν προγράμματα που ωφέλησαν 4.800 ανέργους" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προανήγγειλε την αύξηση των υπαλλήλων του ΣΕΠΕ κατά 13% για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας καθώς και δύο πιλοτικά προγράμματα. Ένα για την υγεία και την ασφάλεια στη βαριά βιομηχανία της περιοχής και ένα για την καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας στον χειμερινό τουρισμό.

Συνέργεια στην παραγωγή

Σχετικά με τη βιομηχανία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έπληξαν την αγροτική παραγωγή εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης βιομηχανικών δραστηριοτήτων στον άξονα Χαλκίδα - Θήβα - Οινόφυτα.

"Υπάρχουν δυνατότητες αναζωογόνησης της παραγωγικής δραστηριότητας με το ανθρώπινο δυναμικό και τη συγκεντρωμένη τεχνογνωσία που υπάρχει" ανέφερε, επισημαίνοντας πως προϋπόθεση είναι οι συνέργειες νέων και παλιών επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων.

"Προτεραιότητά μας αποτελούν τα έργα αναδασμών και εγγειοβελτιωτικών γύρω από το Κωπαϊδικό Πεδίο" υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα, που θα διευρύνουν τον αριθμό των ωφελούμενων αγροτών και θα μειώνουν το "υπέρογκο κόστος μεταφοράς νερού στο Κωπαϊδικό Πεδίο από την Υλίκη".

Παράλληλα, μίλησε για στήριξη των νέων αγροτών και για την ενίσχυση της διασύνδεσης αγροτικής παραγωγής και τουρισμού μέσω της πιστοποίησης των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, ενώ έκανε λόγο για αύξηση 10% των κοινοτικών πόρων για την αγροτική παραγωγή.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 327 χλμ. στη Στερεά Ελλάδα, που θα ωφελήσουν 38.000 νοικοκυριά και 5.000 επιχειρήσεις. "Προχωράμε στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την επαναπροσέγγιση των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης αιολικών μονάδων" σημείωσε, τονίζοντας ότι έχουν χορηγηθεί ήδη άδειες για έργα ΑΠΕ 600 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση των οδικών και σιδηροδομικών δικτύων

"Η κυβέρνηση πέτυχε με στοχευμένες ενέργειες τη λειτουργική ολοκλήρωση του έργου στις 31 Μαρτίου 2017 και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου" είπε αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο Ε65, η κατασκευή του οποίου ήταν σε αναστολή από τον Φεβρουάριο του 2011. Επίσης προχωρά σειρά οδικών έργων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή που θα ολοκληρώσει τον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Επιπλέον προγραμματίζεται η μελέτη βιωσιμότητας για την εναλλακτική αξιοποίηση της παλαιάς γραμμής για τουριστικά, ιστορικά και φυσιολατρικά δρομολόγια. Εξετάζεται η βιωσιμότητα του εκσυγχρονισμού της γραμμής Λιανοκλάδι - Λαμία- Στυλίδα. Επιπλέον, από τον Αύγουστο τίθενται σε λειτουργία τα νέα δρομολόγια Αθήνας - Χαλκίδας με ηλεκτροκίνηση χωρίς ενδιάμεσες αλλαγές τρένων.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε τη χρηματοδότηση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στον τομέα της βελτίωσης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος, ενώ τόνισε πως η οργάνωση των προστατευόμενων περιοχών σε ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών.

Προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και για τη διεξαγωγή διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL