Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις;

Ας αποτραβηχτούμε λίγο εμείς οι “κακεντρεχείς” που όλα στραβά κι ανάποδα τα βρίσκουμε με τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και ας δώσουμε τον λόγο στους πολλούς. Ας ακούσουμε και ας δούμε τι λέει η πλειοψηφία, τι λένε τα ποσοστά των σφυγμομετρήσεων. Να δούμε τι λένε οι πολίτες σε αυτά τα περίφημα γκάλοπ που τόσο διαφημίζονται όταν πρόκειται για τα αστρονομικά ποσοστά του Κυριάκου, αλλά περνάει στα ψιλά η γνώμη των πολιτών για τους δικαστές. Όπως η “διαΝΕΟσις”, που παρουσίασε μια “μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που σκοπό είχε να ακτινογραφήσει τις απόψεις των Ελλήνων για μια σειρά από σημαντικά θέματα”, και μόνο το 27% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει πως το δικαστικό σύστημα "αντιμετωπίζει ως ίσους όλους τους πολίτες”.

Λίγο παλαιότερα σε αντίστοιχη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης από την Palmos Analysis με θέμα τη διαπλοκή, στην ερώτηση εάν η Δικαιοσύνη δέχεται πιέσεις από πολιτικοεπιχειρηματικά συμφέροντα για τη μη διερεύνηση υποθέσεων όπως οι λίστες Λαγκάρντ - Μπόργιανς, τα δάνεια των ΜΜΕ κ.λπ., το 91% των Ελλήνων είχε απαντήσει θετικά, ενώ σε δημοσκόπηση της Κάπα Research μόνο 3 στους 10 Έλληνες εμφανίζονταν να εμπιστεύονται τον θεσμό. Ακόμη και σε πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ καταγράφεται η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων έναντι της Δικαιοσύνης, μιας και η εμπιστοσύνη τους στον θεσμό υπολείπεται κατά πολύ του παγκόσμιου μέσου όρου που είναι 55% και στη χώρα μας μόλις 42%. Με αυτά τα δείγματα, με αυτά τα ποσοστά και με αυτές τις απαντήσεις των πολιτών είναι να απορείς με τους πολιτικούς που επαναλαμβάνουν μονότονα το πόσο εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη. Γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, αυτοί και μερικοί ακόμη είναι που δέχονται με κλειστά μάτια και κλειστό στόμα τις αποφάσεις των λειτουργών της Θέμιδας, με την κοινωνία στη συντριπτική της πλειονότητα να αμφισβητεί, να αμφιβάλλει και να φοβάται μήπως και βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Και μέσα σε όλο αυτό το καχύποπτο και δύσπιστο κοινωνικό περιβάλλον με κάποιες εξόφθαλμα “προβληματικές” και άκρως ταξικές αποφάσεις των δικαστηρίων να διαδέχονται η μία την άλλη και πάντα εις βάρος των αδυνάτων, είναι να απορείς και να ξαφνιάζεσαι με αυτούς τους 3 από τους 10 πολίτες που εξακολουθούν να εμπιστεύονται με κλειστά μάτια αυτούς που θα έπρεπε να κρίνουν και να αποφασίζουν με κλειστά μάτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL