Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Λίγη τσίπα δεν βλάπτει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίγη τσίπα δεν βλάπτει

Η 43η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα συμπίπτει με τη δημόσια συζήτηση, καλύτερα πολύπλευρη αντιπαράθεση, για τη Δικαιοσύνη και πολλοί στα μηνύματά τους δεν απέφυγαν τον πειρασμό να υποτάξουν το ένα θέμα στις σκοπιμότητες του άλλου, παρ' ότι τα δύο θέματα, ούτως ή άλλως, διαπλέκονται.

Στις ανακοινώσεις του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων για τη Δημοκρατία, επί παραδείγματι, βρίσκει κανείς ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, παρ' ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν διαπνέεται από φιλικά αισθήματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Ο Στ. Θεοδωράκης διαπιστώνει, ανάμεσα σε άλλα, την ευθύνη των οποίων επιρρίπτει ευθέως στην κυβέρνηση, ότι "εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες δουλεύουν για 2,5 ευρώ την ώρα" και "εκατοντάδες χιλιάδες νέοι προσφέρουν μαύρη εργασία χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα", ενώ ο Β. Λεβέντης διερωτάται για την ποιότητα της Δημοκρατίας, όταν σε επτά χρόνια "αφαιρείται το μισό εισόδημα των Ελλήνων" και "το 75% των νέων σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό". Με άλλα λόγια, και οι δύο κάνουν ορισμένες διαπιστώσεις που αναφέρονται σε φαινόμενα και "παθογένειες" πέραν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., ακόμα και προ της τελευταίας επταετίας των Μνημονίων.

Τα κόμματα που βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου προκαλώντας την κοινή λογική, ακόμη και το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών, είναι τα δύο κόμματα του άλλοτε κραταιού δικομματισμού τα οποία κυβέρνησαν την Ελλάδα τα 40 από τα 43 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Για τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά τα προβλήματα της Δημοκρατίας μας εστιάζονται αποκλειστικά στις "υπονομευτικές" κατά τον πρώτο και τις "παράνομες" κατά τη δεύτερη δραστηριότητες και μεθοδεύσεις της σημερινής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τι εστί διαπλοκή, δεν έχει ακούσει ούτε έχει κοιτάξει γύρω του να μάθει τι σημαίνει πελατειακό κράτος, νομίζει ότι τιμά τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία το να ξεγλιστρούν μέσα από τα χέρια τους βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση Siemens. Η δε κ. Γεννηματά, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, πιστεύει ότι είναι το άκρον άωτον της Δημοκρατίας η ψήφιση νόμων "χωρίς οι υπουργοί να τους διαβάζουν", η νομοθέτηση διά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, και η αναδιανομή μέσω χρηματιστηρίου κορωνίδα του σοσιαλισμού.

Και τα δύο κόμματα φαίνεται να πιστεύουν ότι η Δημοκρατία έχει αποκλειστικά ένα μεγάλο πρόβλημα: τον ΣΥΡΙΖΑ, που με τη βοήθεια των ΑΝ.ΕΛΛ. τούς πήρε την κυβέρνηση! Τόσο δημοκράτες. Αλλά την εξουσία και τη Δικαιοσύνη, όπως έλεγε και στο μήνυμα προς τον κ. Παπαγγελόπουλο ο κ. Αθανασίου, δεν θα αφήσουν κανείς να τους την πάρει!

Και σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, με όλο τον σεβασμό προς τον πρόεδρο του ΣτΕ, όλες οι επισημάνσεις στο 3.000 λέξεων διάγγελμά του θα είχαν μεγαλύτερη αξία αν από τους δικαστές βλέπαμε και κάποιες σοβαρές πρωτοβουλίες για "ταχύτερη και πιο ποιοτική απονομή δικαιοσύνης", πρόβλημα που βρίσκεται στον πάτο του διαγγέλματός του, αλλά για μας στην κορυφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL