Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Η τροπολογία Λοβέρδου επέτρεψε πλειστηριασμό κατά του Ερρίκος Ντυνάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τροπολογία Λοβέρδου επέτρεψε πλειστηριασμό κατά του Ερρίκος Ντυνάν

Παρέλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος την έκθεση Λιαρόπουλου για την κακοδιαχείριση (τα δωρεάν νοσήλια και τις αργομισθίες) στο Ντυνάν, την διάβασε, αλλά δεν την έστειλε στον εισαγγελέα! Τη δουλειά αυτή, όπως είπε ο πρ. υπουργός Υγείας στη χθεσινή, δεύτερη μέρα κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, την άφησε στη... Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επί ώρα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης καλούσε εις μάτην τον πρ. υπουργό Υγείας να εμφανίσει το διαβιβαστικό έγγραφο με την υπογραφή του. Ο Αντ. Μπαλωμενάκης υπογράμμισε ότι η έκθεση Λιαρόπουλου "περιέχει τις καταγγελίες επωνύμως για τις αργομισθίες και τις παχυλομισθίες και, αν δεν πήγε, υπάρχει σοβαρό θέμα γιατί δεν πήγε" (στη Δικαιοσύνη).

Έπειτα από πολλές υπεκφυγές, η απάντηση του Αντ. Λοβέρδου ήταν ότι η έκθεση Λιαρόπουλου εστάλη από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία εκείνος έστελνε όλες τις υποθέσεις. "Δεν απέστειλα διαβιβαστικό εγώ, αλλά απέστειλε η Επιτροπή" παραδέχθηκε έπειτα από πίεση ο Αντ. Λοβέρδος. "Δηλαδή κατατέθηκε στην Επιτροπή ή στο υπουργείο; Τι μας λέτε τώρα; Στο υπουργείο κατατέθηκε" τόνισε ο Α. Μπαλωμενάκης.

"Όλα πήγαιναν. Δεν υπήρχε εξαίρεση γι’ αυτό" ισχυρίσθηκε ο Ανδ. Λοβέρδος προκαλώντας την αντίδραση του Ανδ. Μπαλωμενάκη, ο οποίος του επισήμανε ότι η έκθεση Λιαρόπουλου εστάλη στον υπουργό Υγείας που είχε και την αρμοδιότητα να επισημάνει στον εισαγγελέα τις παράνομες πράξεις, ενώ η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων απλώς έστελνε τα πρακτικά στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Ήξερε ο Βγενόπουλος;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής κατέρριψε το επιχείρημα Λοβέρδου ότι η τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η μεταβίβαση της περιουσίας του Ντυνάν δεν εφαρμόστηκε και επομένως δεν παρήγαγε αποτέλεσμα. Ο Χ. Τζαμακλής παρουσίασε απόφαση Ειρηνοδικείου του 2014 με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς εκπλειστηρίασε περιουσία του Ντυνάν με βάση την τροπολογία Λοβέρδου!

Ακόμη, ο Χ. Τζαμακλής παρουσίασε εξώδικο του Ανδ. Βγενόπουλου τον Ιούνιο του 2011, που περιλαμβάνει σχεδόν αυτολεξεί την τροπολογία που κατέθεσε ο Ανδ. Λοβέρδος τον Μάρτιο του 2012! "Αυτό δημιουργεί σκέψεις" σχολίασε ο Α. Μπαλωμενάκης.

Πολιτικά πρόσωπα

Η Εξεταστική αποφάσισε να αποστείλει στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής λίστα με τα πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζονται να είχαν δωρεάν νοσηλεία στο Ντυνάν. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με επιστολή του ζήτησε να ελεγχθούν οι λίστες των δωρεάν ή με μεγάλες εκπτώσεις νοσηλευθέντων στο Ντυνάν, οι οποίοι μπορεί και να υπόκεινται στη διάταξη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες (καθώς οι δωρεές πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης). "Είναι σφόδρα πιθανό ότι υπήρξε περιουσιακή επίδοση χωρίς αντάλλαγμα, που κατά πάγια νομολογία συνιστά δωρεά" τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντ. Μπαλωμενάκης.

Μάλιστα, ο Ν. Νικολόπουλος πήρε τον κατάλογο με τις δωρεάν νοσηλείες (που ενδεχομένως ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ) και συνέταξε λίστα με "σημαντικά δημόσια πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτόν" και ενδεχομένως να είναι "δωρολήπτες". Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα με τα δωρεάν νοσήλια και τις τεράστιες εκπτώσεις που παρείχε ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου Ανδρέας Μαρτίνης εμφανίζονται πασίγνωστοι πολιτικοί, δικαστικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι.

Πάντως, η κατάρτιση του καταλόγου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

- Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη και Μπακογιάννη

- Όλη η οικογένεια Σημίτη (έως και η συμπεθέρα του!)

- Φώφη Γεννηματά

- Γιάννης Πρετεντέρης

- Αριστείδης Αλαφούζος

- Μαρία Σπυράκη

-Δημήτρης Σταμάτης

- Ιωάννης Κεφαλογιάννης

- Πέτρος Μολυβιάτης

- Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

- Δημήτρης Ρέππας

- Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Η συζήτηση είχε ένταση και πολλούς χαρακτηρισμούς από την πλευρά του Ανδ. Λοβέρδου. Αποκάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο "σκευωρό" και τον πρόεδρο της Εξεταστικής "ενορχηστρωτή"! Ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως "υπέθεσα βασίμως" ότι αν αποσυρόταν η μήνυση του Ντυνάν κατά του Βγενόπουλου, θα γινόταν συμβιβασμός του νοσοκομείου με τη Marfin. Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως η δίκη θα κρατούσε πολύ και το αποτέλεσμα ήταν "αβέβαιο", γιατί "συνήθως" οι κατηγορούμενοι αθωώνονται. "Για να τελειώναμε, για να τελειώνανε θα θέλαμε μισό με ένα χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο κατηγορούμενος αθωωνόταν. Όμως το νοσοκομείο δεν είχε λεφτά. Η τράπεζα είχε κλείσει τη ρευστότητα λόγω της συμφωνίας με τη ΓΑΙΑ και επειδή δεν γινόταν κάτι για τον εξορθολογισμό των οικονομικών τους" είπε.

Πλούσια αμοιβή

Από την προεδρεύουσα του Ντυνάν εστάλη στην Εξεταστική έγγραφο με το οποίο ο Άγγελος Φιλιππίδης αναλαμβάνει μέσω της εταιρείας "Θετική Σκέψη" καθήκοντα συμβούλου διοίκησης σε θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική και οργανωτική αναδιάρθρωση του νοσοκομείου, αλλά και προσωπικός σύμβουλος του Ανδρέα Μαρτίνη για την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η σύμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Η αμοιβή γι’ αυτούς τους λίγους μήνες ήταν 100.000 ευρώ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL