Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ / Ζυμώσεις άνευ πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ / Ζυμώσεις άνευ πολιτικής

Ένα μακρύ καλοκαίρι έντονων ζυμώσεων και διεργασιών στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς συνεχίζεται για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και τα κόμματα και φορείς που μετέχουν στη σχετική συζήτηση για την συγκρότηση ενός νέου, ενιαίου φορέα. Ωστόσο, ενώ οι προσωπικές φιλοδοξίες περισσεύουν, η πολιτική συζήτηση για το πώς πρέπει να πορευθεί αυτός ο νέος φορέας -οψέποτε προκύψει- ακόμη εκκρεμεί.

Μετά την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όλοι οι φορείς και τα στελέχη κινούνται με ορόσημο την κάλπη για την εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος που θα στηθεί πανελλαδικά τον Οκτώβριο, βάσει του έως τώρα προγραμματισμού. Ταυτοχρόνως, ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, που αποδέχθηκε την πρόταση της Φ. Γεννηματά να αναλάβει τη διαδικασία συγκρότησης του νέου φορέα, έχει ξεκινήσει τις συναντήσεις με όλους τους "ενδιαφερόμενους". Την περασμένη εβδομάδα, ο γνωστός συνταγματολόγος -που προκάλεσε δυσφορία στο "Ποτάμι" επειδή αποδέχθηκε την πρόταση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- συναντήθηκε με τη Φ. Γεννηματά, τον Γ. Ραγκούση που προσφάτως διεγράφη από την "Ώρα Αποφάσεων" των Διαμαντοπούλου - Φλωρίδη, αλλά και με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Θαν. Θεοχαρόπουλο. Προσώρας, λοιπόν, ο Ν. Αλιβιζάτος καταγράφει τις προτάσεις όλων, τις διαφωνίες και τις συγκλίσεις, προκειμένου να καταλήξει σε μία πρόταση για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για τον επικεφαλής, αλλά και για τον οργανωτικό χαρακτήρα του νέου φορέα.

Οργανωτικές διαφορές

Σε κάθε περίπτωση, έως ότου αρχίσει να σχηματοποιείται η διαδικασία που θα οδηγήσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο "επόμενο βήμα", πέραν της Φ. Γεννηματά που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το τιμόνι του νέου φορέα, όλοι οι άλλοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ο Θαν. Θεοχαρόπουλος -που επίσης φέρεται να ενδιαφέρεται για την ηγεσία- τονίζει στους συνομιλητές του ότι πρόκειται για "άκαιρη συζήτηση", ο Γ. Ραγκούσης αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά χωρίς... περαιτέρω λεπτομέρειες, το όνομα του πάλαι ποτέ "παπανδρεϊκού" Π. Γερουλάνου έχει πέσει στο τραπέζι -όπως επίσης και του πρώην υπουργού και στελέχους του ΚΙΔΗΣΟ, Δ. Ρέππα, ενώ όσοι ξέρουν το παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι οι τελικές υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου φορέα θα μπορούσαν να φτάσουν δυνητικά ακόμη και τις... δέκα. Ταυτοχρόνως, οι διαφωνίες για τα επόμενα βήματα παραμένουν: επί παραδείγματι, η Φ. Γεννηματά επιμένει στο τεθειμένο χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να εκλεγεί ο επικεφαλής και μετά να σχηματοποιηθεί ο νέος φορέας. Στον αντίποδα, η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητεί "διπλή κάλπη", ώστε ο "λαός της Κεντροαριστεράς" να αποφανθεί όχι μόνο για το πρόσωπο του επικεφαλής, αλλά και για τον χαρακτήρα του νέου κόμματος. Αν, δηλαδή, θα πρόκειται για ενιαίο πολυτασικό φορέα ή για ομοσπονδιακό συμμαχικό πολυκομματικό σχήμα. Από αυτήν τη συζήτηση, βεβαίως, απουσιάζουν προσώρας τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το επόμενο βήμα της Κεντροαριστεράς. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη γραμμή των "ίσων αποστάσεων" και επιμένει στον όρο "Κεντροαριστερά". Ο Ευ. Βενιζέλος, απ' την άλλη, προτιμά τον όρο του "Κέντρου", που εξ αντικειμένου φέρνει τη Χαριλάου Τρικούπη πλησιέστερα στη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη -όπως ήρθε και ο ίδιος δίπλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την εκδήλωση του φορέα "ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙΑ", κατά των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για το "νέο Πανεπιστήμιο"...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL