Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / "Καυτό" καλοκαίρι, ανοιχτά μέτωπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / "Καυτό" καλοκαίρι, ανοιχτά μέτωπα

“Καυτό” προμηνύεται το καλοκαίρι για όλα τα ανοιχτά μέτωπα εξωτερικής πολιτικής, για την Αθήνα τόσο όσο και για τη Λευκωσία. Μπορεί οι συζητήσεις για το Κυπριακό να κατέρρευσαν προ δύο εβδομάδων, ωστόσο η εν εξελίξει διαδικασία των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και η τουρκική “κινητικότητα” που αυτή φέρνει, όσο και η δειλή επανέναρξη των συζητήσεων για το Μακεδονικό καθιστούν σαφές πως για την ελληνική εξωτερική πολιτική φέτος δεν υπάρχουν διακοπές.

Στον άξονα Αθηνών-Λευκωσίας όλοι διαβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος δεν τελείωσαν, παρά το “ναυάγιο” στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Εξάλλου, με δεδομένο τον “αναθεωρητισμό” της Άγκυρας που αρχίζει σιγά σιγά να ομιλεί για “άλλες λύσεις” εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του περί διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας καθιστούν επιβεβλημένη την προσπάθεια της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής διπλωματίας να κρατήσουν τις συζητήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση το θέματος.

Μακρύ διάλειμμα

Ωστόσο, πέραν των διπλωματικών προτεραιοτήτων Αθήνας και Λευκωσίας για να κρατηθεί “ζωντανή” η διαδικασία, στο παρασκήνιο όλες οι πλευρές “βλέπουν” ένα μακρύ διάλειμμα στις συζητήσεις για λόγους που σχετίζονται με την εσωτερική πολιτική σκηνή στην Τουρκία και τη Λευκωσία. Από Σεπτέμβριο -όσο κι αν φημολογείται ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, θα επιδιώξει μία νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό- η Κύπρος θα μπει σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο, με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018. Ταυτοχρόνως, αν κάτι έχει καταστήσει σαφές ο Τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν είναι πως στην παρούσα φάση, και με δεδομένα τα ανοιχτά μέτωπα για την Άγκυρα στη Μέση Ανατολή, δύσκολα θα μπορούσε να βάλει νερό στο κρασί της τουρκικής αδιαλλαξίας για να λυθεί το Κυπριακό με κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Ευαίσθητες ισορροπίες

Σε κάθε περίπτωση, το “ναυάγιο” στο Κραν Μοντανά έχει τις δικές του επιπτώσεις στο πρόγραμμα γεωτρήσεων που υλοποιεί κανονικά η Κυπριακή Δημοκρατία. Η εξορυκτική πλατφόρμα της γαλλοϊταλικής συνεργασίας Total/ENI επιχειρεί κανονικά από την περασμένη Τετάρτη στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ στην περιοχή δεν βρίσκονται μόνο τουρκικές φρεγάτες και υποβρύχια, αλλά και το... γνωστό και μη εξαιρετέο “Μπαρμπαρός”. Έντονη είναι και η γαλλική παρουσία (δύο φρεγάτες), η ελληνική, αλλά και η αμερικανική με ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο -με ό,τι σημαίνει αυτό για τις δυσκολίες που θα είχε η Άγκυρα να κάνει πράξη τους “λεονταρισμούς” της πως “δεν θα αφήσει αναπάντητες” τις “μονομερείς ενέργειες” της Κύπρου.

Μηνύματα Τσίπρα

Σημειωτέον ότι ενόσω οι ισορροπίες στα κυπριακά ύδατα του οικοπέδου 11 παραμένουν ευαίσθητες και οι εξελίξεις απρόβλεπτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έστειλε την περασμένη Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, για τα ανοιχτά μέτωπα εξωτερικής πολιτικής. “Εμείς δεν γαβγίζουμε πολύ, ούτε έχουμε μεγάλες κορώνες, αλλά προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας” υπογράμμισε, απευθυνόμενος στην Άγκυρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ταυτοχρόνως, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και στην ΠΓΔΜ, εν όψει της αυριανής συνάντησης στις Βρυξέλλες του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μ. Νίμιτς. “Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση έναντι όλων” επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, καθιστώντας σαφή τη θέση της Αθήνας προς τα Σκόπια ότι η ευρωατλαντική τους προοπτική περνά από την επίλυση του ονοματολογικού. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι εν όψει του κλίματος για επανεκκίνηση των συζητήσεων που διαμορφώνεται, έχει την σημασία της η “αυτοκριτική” του Σέρβου Προέδρου ενώπιον του Αλ. Τσίπρα: “Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Ήταν μαζί μας, δεν της έχουμε δείξει αρκετό σεβασμό σε αυτό. Για την κυβέρνηση των Σκοπίων λύση στην ονομασία υπάρχει μόνο αν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL