Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η επόμενη μέρα της αξιολόγησης

Τα επιτελεία των υπουργείων στρώνονται για τα καλά στη δουλειά, με μια σειρά νομοσχεδίων και νομοθετικών παρεμβάσεων να παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να ψηφιστούν είτε μέσα στο καλοκαίρι είτε στις αρχές του φθινοπώρου

Έχοντας στα πανιά της τον αέρα των θετικών εξελίξεων στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την αισιοδοξία πως η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά, η κυβέρνηση προχωρά σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών χαράσσοντας την "επόμενη ημέρα" με θεσμικές μεταρρυθμίσεις και αντιστροφή των αδικιών που επέφεραν επτά χρόνια πολιτικών λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

"Σηκώστε μανίκια" ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς τους υπουργούς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά το Eurogroup του Ιουνίου, με τα επιτελεία των υπουργείων να στρώνονται για τα καλά στη δουλειά, με μια σειρά νομοσχεδίων και νομοθετικών παρεμβάσεων να παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να ψηφιστούν είτε μέσα στο καλοκαίρι είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η ηγεσία του υπουργείου κάνει λόγο για "πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική παρέμβαση, μια άλλη αντίληψη και κουλτούρα στη λογική του συστήματος Υγείας". Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, "οι υπηρεσίες της ΠΦΥ περιλαμβάνουν την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της νόσου, τη διάγνωση, την θεραπεία, την ολοκληρωμένη φροντίδα και τη συνέχεια αυτής". Κύτταρο αποτελούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που μπορεί να αποτελέσει τομή και να αναστρέψει πλήρως, τον υγειονομικό αποκλεισμό που έλαβε χώρα επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα στελεχωθούν από επαγγελματίες Υγείας και λοιπό προσωπικό και στην καθεμία θα υπάρχει τουλάχιστον ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, θα υπάρχει τουλάχιστον ένας νοσηλευτής ή επισκέπτης Υγείας και τουλάχιστον ένας απασχολούμενος ως διοικητικό προσωπικό.

Η πολιτική ηγεσία εκτιμά πως οι επισκέψεις των ασθενών στα ΠΕΔΥ, τα εξωτερικά ιατρεία και στους συμβεβλημένους γιατρούς θα μειωθούν κατά 75% και το 25% θα διατηρηθούν ως παραπομπές.

Εκτός από την πρωτοβάθμια φροντίδα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ρύθμιση "ανάσα" για χιλιάδες ανασφάλιστους που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία το προηγούμενο διάστημα, καθώς με το άρθρο 73, διαγράφονται οι οφειλές και οι προσαυξήσεις τους που αφορούσαν δαπάνες ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης οι οποίες πιστώνονταν στην εφορία. Επιπλέον, νομοθετείται η ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου.

Ανώτατη Εκπαίδευση και ερευνητικά κέντρα

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται από την Παρασκευή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας το οποίο ο Κ. Γαβρόγλου είχε χαρακτηρίσει "μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην οργάνωση των ΑΕΙ". Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι την τελευταία στιγμή ο υπουργός Παιδείας θα επιδιώξει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

- Πλήρης επαναφορά της συνδιοίκησης, με συμμετοχή στα όργανα των ιδρυμάτων και τμημάτων εκπροσώπων φοιτητών -χωρίς δικαίωμα ψήφου για πρύτανη ή προέδρους τμημάτων- και διοικητικών υπαλλήλων.

- Θεσμοθέτηση Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης με στόχο να συμβάλουν στην ένταξη των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με “όπλο” την εξωστρέφεια, την αποκέντρωση και την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας και με βασική αναφορά στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματά της.

- Διασφάλιση πρόσβασης στα μεταπτυχιακά προγράμματα "των φοιτητών που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση". Ακόμη, προβλέπεται μέχρι στιγμής η κάλυψη του 40% των θέσεων των μεταπτυχιακών με υποτροφίες, αλλά και η προτεραιότητα χρηματοδότησης όσων ΑΕΙ δεν βάζουν τέλη φοίτησης.

- Καταπολέμηση των εργολαβιών. Τα ιδρύματα με απόφαση της Συγκλήτου θα μπορούν να συνάπτουν απευθείας κάθε σύμβαση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των ειδικότερων αναγκών τους. Αυτό θα γίνεται διά της μεταφοράς κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογισμό στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας που διαθέτουν.

- Επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου.

Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Εσωτερικών

Αύριο Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με τον Π. Σκουρλέτη να το χαρακτηρίζει “μια μικρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αφορά την καθημερινότητα των δήμων, τη λειτουργία τους και τις σχέσεις με τον πολίτη, αλλά και τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζόμενων, με μεγάλο ειδικό βάρος”.

Μεταξύ άλλων, θεσπίζεται η αποζημίωση για μέτρα ατομικής προστασίας στους εργάτες καθαριότητας με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου. Για τους οφειλέτες προς τους δήμους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης έως 100 δόσεις, ενώ υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις για διαγραφή προσαυξήσεων.

Μια, κομβικής σημασίας, αλλαγή επιχειρείται με το Μητρώο Πολιτών, προκειμένου να λειτουργήσει ψηφιακή βάση δεδομένων η οποία θα συνδέει υπηρεσίες (όπως τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια) για να διευκολύνει τις ηλεκτρονικές επαφές των πολιτών με το Δημόσιο και τη διεπαφή των υπηρεσιών του Δημοσίου για τη συλλογή πιστοποιητικών και εγγράφων.

Για την ενίσχυση των στόχων της ανακύκλωσης, επιτρέπεται σε δήμους και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να συμμετέχουν σε δημοπρασίες για υλικά από ανακύκλωση για να αυξάνουν τα έσοδά τους. Ολοκληρώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών, θεσπίζεται ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να τα ιδρύουν και να τα λειτουργούν. Τέλος, αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται η λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Επιπλέον, τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας το σχέδιο νόμου για τον "εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας", ενώ έως τον Αύγουστο αναμένεται να κατατεθούν σχέδια νόμου για τη ρύθμιση του υπαίθριου εμπορίου και για την προστασία του καταναλωτή.

Με τη μορφή του κατεπείγοντος εισάγεται στη Βουλή την Τετάρτη το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΣΘ, ενώ είναι στα σκαριά, προκειμένου το φθινόπωρο να πάρει τελική μορφή και να κατατεθεί προς ψήφιση, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

 

 

ΜΟΤΟ

Τα επιτελεία των υπουργείων να στρώνονται για τα καλά στη δουλειά, με μια σειρά νομοσχεδίων και νομοθετικών παρεμβάσεων να παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να ψηφιστούν είτε μέσα στο καλοκαίρι είτε στις αρχές του φθινοπώρου

Δείτε όλα τα σχόλια