Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Νίκος Βούτσης: Ιστορική απόφαση η παράδοση του αρχείου του Φακέλου της Κύπρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Βούτσης: Ιστορική απόφαση η παράδοση του αρχείου του Φακέλου της Κύπρου

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής δια εγέρσεως η παράδοση του «Φακέλου της Κύπρου» στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση, η οποία ενεργοποιεί τις σχετικές προβλέψεις του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων, υποστήριξαν όλα τα κόμματα, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον χρόνο και την διαδικασία της απόφασης αυτής.

Η επίσημη εκδήλωση για την αποδοχή του «Φακέλου της Κύπρου» από την Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνει την Παρασκευή.

Ο ΠτΒ σχολίασε συγκινημένος ότι «43 χρόνια είναι υπερβολικά πολλά» ενώ μίλησε για ένα «ιστορικό ρήγμα μνήμης κι ευθύνης» και για «ιστορικό χρέος» προς τον λαό της Κύπρου που πρέπει να εκπληρωθεί.

Μάλιστα, ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμμετοχή του σε τελετή για την επιστροφή των λειψάνων θυμάτων της Τουρκικής εισβολής σχολιάζοντας ότι πρόκειται για έναν «πόλεμο που δεν κηρύχθηκε ποτέ» με την Πολιτεία να μην έχει να δώσει μια τιμή ή ένα παράσημο στα νεαρά στην πλειοψηφία τους θύματα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο «Φάκελος της Κύπρου» περιέχει σχεδόν 90 μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων που είχαν εμπλοκή στα γεγονότα στα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας, ενώ υπενθύμισε ότι παρά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής από την Βουλή δεν πάρθηκε ποτέ απόφαση επί του πορίσματος, ούτε το ζήτημα αποτέλεσε ξανά αντικείμενο συζήτησης στην Βουλή.

Διευκρινίσεις για τα απόρρητα αρχεία

Σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν αναφορικά με τα απόρρητα αρχεία που περιλαμβάνονται στον Φάκελο, ο Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι το παράρτημα του Πρωτοκόλλου με την Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπει κοινή έγγραφη άδεια των δύο κοινοβουλίων για την πρόσβαση σε αυτά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτά τα αρχεία δεν θα αποσταλούν άμεσα, αλλά σε 3-4 μήνες, λόγω της περίπλοκης νομικής διαδικασίας, ενώ θα εξεταστεί αν κάποια από αυτά τα διαβαθμισμένα έγγραφα μπορούν να αποχαρακτηριστούν.

Έλλειπαν οι 11 πρώτοι φάκελοι των Πρακτικών

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι κατά την συγκέντρωση του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου» διαπιστώθηκε ότι έλλειπαν οι 11 πρώτοι φάκελοι από τα Πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν έγινε εφικτό να εντοπιστεί πώς αφαιρέθηκαν αυτοί οι φάκελοι από τα ερμάρια της Βουλής. Ως προς την αποκατάστασή τους, ο Ν. Βούτσης διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις που περιλαμβάνονταν σε αυτούς τους φακέλους απομαγνητοφωνήθηκαν από το ακουστικό υλικό, διαδικασία δύσκολη, λόγω της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL