Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο Μ. Τσαβούσογλου τορπιλίζει τη Διάσκεψη για το Κυπριακό / "Όνειρο να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μ. Τσαβούσογλου τορπιλίζει τη Διάσκεψη για το Κυπριακό / "Όνειρο να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα"

Σε κρίσιμη τροχιά εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας μετά τη χθεσινή “τορπίλη” του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε “όνειρο” το ενδεχόμενο να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί. Πάντως η συζήτηση συνεχίζεται, ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας. Κατά πληροφορίες αύριο σπεύδει στην Ελβετία ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, προκειμένου να “διασώσει” τις συζητήσεις.

Ελληνικές και ελληνοκυπριακές πηγές έλεγαν χθες ότι ο Μ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε αποφασισμένος “να υπονομεύσει τη διάσκεψη”. “Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους” είπε σε Ελληνοκύπριους και Άγγλους δημοσιογράφους, ενώ κατά πληροφορίες φέρεται ειπών σε κλειστή σύσκεψη στο πλαίσιο της διάσκεψης ότι η Τουρκία “θα διατηρήσει στρατό στην Κύπρο και θα τον χρησιμοποιήσει”.

Ο Ν. Κοτζιάς, άλλωστε, ήδη από χθες το μεσημέρι δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του για την τουρκική στάση λέγοντας στους δημοσιογράφους: “Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι, μέσα από επίπονη συζήτηση, ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους”.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, από την πλευρά του, τόνισε ότι “πρέπει να ληφθεί απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα” και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία “δείχνει ευελιξία”. “Για να επιτευχθεί λύση, πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματά μας» συνέχισε και αμέσως μετά, σε μία επίδειξη... εποικοδομητικής διάθεσης, χαρακτήρισε “φαιδρότητες” τις προτάσεις που είχε καταθέσει στον διάλογο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Τουρκική απομόνωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περί “ονείρου” του Μ. Τσαβούσογλου έρχονται ως “αντίδραση” στην απομόνωση της τουρκικής πλευράς στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Κι αυτό διότι, μετά τη φράση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες πως θέλει η Κύπρος να γίνει “πλήρως κανονικό κράτος”, διεφάνη πως το μόνο εκ των διαπραγματευόμενων μερών που επιμένει στα παρεμβατικά δικαιώματα και την αέναη παραμονή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι η ίδια η Τουρκία.

Μάλιστα, χθες, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι εκπρόσωποι της τουρκικής αντιπροσωπείας εκφράστηκαν με ιταμό τρόπο κατά των σχετικών απόψεων Γκουτέρες. “Ποιος νοιάζεται γι’ αυτές;” (σ.σ.: τις απόψεις Γκουτέρες) ήταν η φράση που ακούστηκε στην κλειστή αίθουσα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά από την τουρκική αντιπροσωπεία, την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αξίωνε να επιστρέψει στο ελβετικό θέρετρο ο γ.γ. του ΟΗΕ!

Η βασική διαφωνία

Άλλωστε, τώρα που η συζήτηση επί της ουσίας έχει ξεκινήσει, οι βασικές διαφωνίες έχουν βγει στην επιφάνεια: Η Τουρκία έχει μείνει μόνη, όπως τουλάχιστον λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές, να ζητεί παραμονή εγγυήσεων και στρατευμάτων, καθώς Ελλάδα, Κύπρος, ΟΗΕ και Βρετανοί βρίσκονται σε περίπου ενιαίο μέτωπο.

Μάλιστα η κεντρική διαφωνία έως αργά χθες το βράδυ εστιαζόταν στο γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν ήθελαν κατάργηση παρεμβατικών δικαιωμάτων και επέμεναν η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων να μην έχει “κλειστό χρονοδιάγραμμα”, αλλά “ανοιχτό” -ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον status quo. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άλλωστε, ο Μ. Τσαβούσογλου επιμένει, στις έως τώρα διαπραγματεύσεις, στην “προσαρμογή” του καθεστώτος εγγυήσεων (adaptation) και όχι στην αντικατάστασή του (replacement) ή, πολύ περισσότερο, στην κατάργησή του.

Σε σχέση, μάλιστα, με την “κλειστή ρήτρα” για τον τερματισμό του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε στους δημοσιογράφους ότι “αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο ούτε στα όνειρά μας” και τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί αποχώρηση του τουρκικού στρατού. “Τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί γιατί τα θέλουν οι Τουρκοκύπριοι” συνέχισε.

Ομάδες εργασίας

Πάντως, χθες, κατά την εκκίνηση της απογευματινής διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας:

“Κάνουμε δύο ομάδες εργασίας. Τη μία τη συμφωνήσαμε και ξεκίνησε, τη δεύτερη ελπίζω να τη συμφωνήσουμε μέχρι αύριο (σ.σ.: σήμερα) το πρωί. Η μία είναι για το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου και εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου-18ου αιώνα και όχι του 21ου” επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει:

“Κατά δεύτερον, ελπίζουμε να συγκροτηθεί αύριο μια ομάδα για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα”. Μάλιστα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά πόσον συμφωνεί με τη σύσταση αυτών των ομάδων εργασίας ο Τούρκος ομόλογός του, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: “Δεν ξέρω αν συμφωνεί, αλλά θα συμμετάσχει” (σ.σ.: στη σημερινή διαπραγμάτευση).

Ν. Αναστασιάδης: “Υπήρξαν ανατροπές”

Την απογοήτευση και την ενόχλησή του για τη θέση της Τουρκίας δεν είχε κρύψει, πριν από τη διεξαγωγή της απογευματινής διάσκεψης χθες, και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης. “Υπήρχε μια λάμψη ελπίδας το πρωί και στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες ανατροπές» τόνισε εκφράζοντας την προσδοκία του ότι «το απόγευμα θα επανέλθουμε στην πορεία ελπίδας».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις τουρκικές θέσεις με τα εγγυητικά - παρεμβατικά δικαιώματα, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε πως “θέλει να ελπίζει ότι θα υπάρξει μια ευθυγράμμιση με όσα ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητάει από όλους εμάς». «Επί του παρόντος έχει τερματιστεί ο διάλογος» κατέληξε.

Καταδίκη από Ν.Δ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, παρά την “έξαλλη” αντιπολίτευση της Ν.Δ. σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδίκασε χθες την τουρκική στάση και διαβεβαίωσε πως “απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, όλοι -σε Κύπρο και Ελλάδα- αντιπαρατάσσουμε μια ισχυρή εθνική γραμμή ευθύνης”.

“Η αδιαλλαξία της Τουρκίας φαίνεται πως οδηγεί σε εμπλοκή τη διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό η οποία γίνεται στην Ελβετία. Η εμμονή της Άγκυρας στη διατήρηση κατοχικών δυνάμεων και επεμβατικών δικαιωμάτων σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε., είναι ακατανόητη και απαράδεκτη” τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος καλώντας την Άγκυρα “να κατανοήσει ότι δεν είναι δικαίωμά της η κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ταυτόχρονα κάλεσε την Τουρκία να απαντήσει στη διεθνή κοινότητα “γιατί επιμένει στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων”, αλλά και αν “σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL