Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης / "Ενισχύεται" η Φ. Γεννηματά, ενισχύεται και το δίλημμά της για Αριστερά ή Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης / "Ενισχύεται" η Φ. Γεννηματά, ενισχύεται και το δίλημμά της για Αριστερά ή Δεξιά

Σε επίπεδο σημειολογίας, η εικόνα της πρώτης και βασικότερης ημέρας του συνεδρίου αποτύπωσε τη διλημματικού χαρακτήρα πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Δηλαδή. Ένα σχήμα άλλοτε παντοδύναμο, που από τη ραγδαία κατάρρευσή του και μετά -λόγω των πιο ακραίων πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσε, λόγω της συγκυβέρνησής του με τη Ν.Δ. και της γενικότερης μετάλλαξης της φυσιογνωμίας του- προσπαθεί να βρει τη στρατηγική που θα του επιτρέψει να ελπίζει σε κάποια ανάκαμψη.

Η ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ. έχει καταλήξει στη στρατηγική τής σκληρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. Την ώρα δηλαδή που όλοι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στηρίζουν την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και τη χώρα στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις απέναντι στις απαιτήσεις και στα παιχνίδια των εκφραστών της Ευρωδεξιάς, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι “η μόνη λύση για τη χώρα είναι μέσω εκλογών”. Ζητά από τους πολίτες να αποδυναμώσουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχυθεί η ΔΗ.ΣΥ. και να μπορέσει να επιβάλει κυβέρνηση “εθνικής συνεννόησης”.

Αυτό το πλαίσιο έθεσε με την κεντρική τοποθέτησή της η Φ. Γεννηματά την Παρασκευή από την αίθουσα του ΣΕΦ. Στην ίδια αίθουσα και εκπροσωπήσεις των κομμάτων σε υψηλό επίπεδο: Δ. Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης. Επιλογή της προοδευτικής κατεύθυνσης στα δίπολα πρόοδος - συντήρηση και Αριστερά - Δεξιά ή επανάληψη της συγκόλλησης στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά “προκειμένου να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ” που και η ίδια η Φ. Γεννηματά καταγγέλλει ως “καταστροφική κυβέρνηση”;

Επανεμφάνιση Σημίτη

Ο Κ. Σημίτης, πλήρως αρνητικός και αποστασιοποιημένος όλο το τελευταίο διάστημα απέναντι στο εγχείρημα της ΔΗΣΥ, εμφανίζεται τώρα ενωτικός και κατάτι υποστηρικτικός στην προσπάθεια, με την προϋπόθεση όμως να προχωρήσει η περιβόητη “μετεξέλιξη” σε μια νέα ενιαία παράταξη μέσα από τη συνένωση όλων των δυνάμεων του χώρου. Φαίνεται ακόμα και να υιοθετεί το κεντρικό επιχείρημα με το οποίο η Φ. Γεννηματά απαντά σε όσους εντός της ΔΗ.ΣΥ. ζητούσαν “ενιαίο φορέα” εδώ και τώρα, λέγοντας ότι “νέα κόμματα δεν προέρχονται από το μηδέν. Χτίζονται σε προσπάθειες και απόψεις που υπάρχουν ήδη».

Από το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει την... τύχη να ακούει τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη από τη μία να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τη συμφωνία που πέτυχε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και από την άλλη να συμπληρώνει ότι “η χώρα χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα προβλήματα μια ηγεσία που να είναι σε θέση να εξασφαλίσει εμπιστοσύνη και συνεννόηση, μια ηγεσία που θα έχει τη γνώση και την ικανότητα για τον χειρισμό της κατάστασης”.

Η οργανωτική κίνηση - “κλειδί”

Λίγη ώρα νωρίτερα, η Φ. Γεννηματά ανακοίνωνε ένα χρονοδιάγραμμα που με ικανοποίηση θα άκουγαν ΔΗΜ.ΑΡ. και Κινήσεις Πολιτών -παρά τη διαφοροποίηση για το ποιο από τα δύο βήματα θα έπρεπε να προηγηθεί-, που ζητούν από την αρχή επίσπευση των διαδικασιών προς τον νέο φορέα. Η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. ανακοίνωσε εκλογή αρχηγού του νέου φορέα τον Οκτώβριο και ολοκλήρωση του ιδρυτικού συνεδρίου έως το τέλος του παρόντος χρόνου.

Αυτή η αλληλουχία των βημάτων αποτελούσε και θέση του Ποταμιού προτού ναυαγήσει ο μεταξύ τους διάλογος τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι νωρίς ως προς το ποια στάση θα κρατήσει πλέον το Ποτάμι, ωστόσο φαίνεται πως τα διαμειφθέντα στο συνέδριο θα μπορούσαν να ξαναζεστάνουν τις παγωμένες σχέσεις των δύο κομμάτων. Ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που ο μοναδικός συνομιλητής του Ποταμιού, η Ώρα Αποφάσεων έχει μείνει χωρίς τον Γ. Ραγκούση, αφού η απόφασή του να παραστεί στο συνέδριο, καθώς καλύφθηκε από τις ανακοινώσεις Γεννηματά, θεωρήθηκε ασυγχώρητη από τους Ά. Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδη.

Δ. Τζανακόπουλος: "Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων για την Κεντροαριστερά"

Στον χαιρετισμό του, ο Δ. Τζανακόπουλος, αφού περιέγραψε σε πολιτική βάση την ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία για το πώς θα τοποθετηθεί ως προς το ποιο πολιτικό σχέδιο θα επικρατήσει κατά την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μιας μεταμνημονιακής περιόδου, έθεσε με σαφήνεια το δίλημμα προς το ΠΑΣΟΚ: “Στο ερώτημα της επόμενης μέρας δεν υπάρχει, δυστυχώς, η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων”.

Απέκλεισε δε κάθε σενάριο “εθνικής συναίνεσης ή συνεννόησης” με τη συμμετοχή της Ν.Δ., για να τονίσει ότι “η Κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει σε αυτή την ιστορική καμπή”. Σημείωσε ότι “από τη μία πλευρά βρίσκεται το πολιτικό σχέδιο που εκπορεύεται από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής ελληνικής Δεξιάς που εκφράζεται από τη ΝΔ. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ένα ανταγωνιστικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο σήμερα επιδιώκουν να εκφράσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση”. “Κόρμπιν ή Μπλερ;” ήταν ουσιαστικά το δίλημμα που έθεσε ενώπιον της Φ. Γεννηματά, επισημαίνοντας την επιτυχία τού ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία, “που βασίστηκε σε μια ριζοσπαστική πολιτική στρατηγική που σηματοδότησε το διαζύγιο των Εργατικών με τη χρεοκοπημένη γραμμή του μπλερισμού”.

Στον αντίποδα, στη λογική ενός ΠΑΣΟΚ ως “συμπληρώματος”, ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τη ΔΗ.ΣΥ. “συναίνεση ως επιλογή ευθύνης” για “να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση”, επικαλούμενος την “εξαιρετική συνεργασία” των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση Σαμαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL