Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Στο δρόμο προς το Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. / Προνομιακές επιθέσεις κατά ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο δρόμο προς το Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. / Προνομιακές επιθέσεις κατά ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ

Η Πολιτική εισήγηση, η εισήγηση για την οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης και το «Πρόγραμμα Ελλάδα» του συνεργαζόμενου σχήματος θα συζητηθούν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή το μεσημέρι στο ΣΕΦ.

Στον απόηχο της πρότασης για έναρξη διαλόγου που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας και της απόρριψης της εκ μέρους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αναμφίβολα το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις τοποθετήσεις των κεντρικών προσώπων της ΔΗ.ΣΥ. και όχι μόνο. Ειδικότερα, η προσοχή επικεντρώνεται στο εάν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις -και με πόση ένταση θα διατυπωθούν αυτές οι αποκλίσεις- από την επίσημη γραμμή ως προς τη στρατηγική των συνεργασιών για την επόμενη μέρα των εκλογών, είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη θέση της ΔΗ.ΣΥ. αφορά κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., απορρίπτοντας την συνεργασία με μόνο ένα από τα δύο κόμματα. «Είμαστε εδώ για να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι για να γίνουμε συμπλήρωμα» δήλωσε εκ νέου χθες (ρ/σ Πρακτορείο fm) το ΠΑΣΟΚ διά του εκπροσώπου του Π. Χρηστίδη. Πρόσθεσε ότι «στο συνέδριό μας θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη από μία πρόταση που θα βγάλει επιτέλους τη χώρα από την κρίση και τον ελληνικό λαό από αυτό το ψευδεπίγραφο δίλημμα ανάμεσα στη δήθεν αριστερά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία».

Είναι γεγονός ότι όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «παρεκκλίνουν» κατάτι από την κεντρική γραμμή για τις συνεργασίες -ισορροπώντας μέσα σε αυτή ωστόσο- κατευθύνουν την επίθεσή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα και πολύ λιγότερο ή καθόλου προς τη Ν.Δ.

Η παρατήρηση αυτή δεν βρίσκει εφαρμογή σε πρόσωπα όπως ο Κ. Σημίτης ή ο Ευ. Βενιζέλος, οι οποίοι έχουν αναπτύξει έκαστος τις δικές τους ολοκληρωμένες πολιτικές πλατφόρμες για το τι πρέπει να γίνει συνολικά από εδώ και πέρα. Κοινός τόπος για τους δύο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρίσκεται εκτός κάδρου.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώνεται με την ομιλία του Κ. Σημίτη και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων. Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν τη ΔΗ.ΣΥ.: Φ. Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), Γ. Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ), Θ. Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜ.ΑΡ.), Γ. Τούντας (Κινήσεις Πολιτών), Απ. Πόντας (ΕΔΕΜ). Το Σάββατο θα μιλήσει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Γ. Πανούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ, κορμός της Κεντροαριστεράς του μέλλοντος

Εν όψει του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ., ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, εξέφρασε (ρ/σ Πρακτορείο fm) την εκτίμηση ότι "η Kεντροαριστερά του μέλλοντος θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ" και "αρχηγό τον κ. Τσίπρα". Δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει την άρνηση της Φ. Γεννηματά στο άνοιγμα που έκανε ο πρωθυπουργός για διάλογο και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγάλο δίλημμα την επόμενη μέρα, προτείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να τα βρουν και να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο.

"Αν απορρίπτεις αυτή τη μορφή της Kεντροαριστεράς, τι προβάλλεις ως λύση;», «επιλέγεις μια μοναχική πορεία ενός κόμματος που ήταν 40% και πλέον, κυβέρνησε 20 χρόνια και τώρα πολεμάει να φέρει σε ισορροπία τις αντιμαχόμενες τάσεις μέσα στους κόλπους του;» είπε, ασκώντας κριτική στη Φ. Γεννηματά. Απέδωσε δε τη στάση της στη συγκυρία του συνεδρίου «που πρέπει οι διάφορες απόψεις προσωπικοτήτων με κάποιον τρόπο να εναρμονιστούν για να μη συγκρουστούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL