Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κ. Μητσοτάκης: Η οικονομική ελίτ οφείλει να δίνει πίσω στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Μητσοτάκης: Η οικονομική ελίτ οφείλει να δίνει πίσω στην κοινωνία

«Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη, έννοιες, όπως η εταιρική κοινωνική ευθύνη», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μη πολιτική συζήτηση, με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά και τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, χθες το βράδυ στο Public, στο Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ελίτ αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, οφείλει να δίνει πίσω στην κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε σε μία σειρά από θέματα.

Για τη νεολαία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πάντα λέει στα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπούν.

«Ο καθένας είναι καλός σε ορισμένα πράγματα και λιγότερο καλός σε άλλα. Δεν είναι εύκολο να το βρεις. Θα είσαι ευτυχισμένος όταν είσαι ευχαριστημένος στη δουλειά σου και στην προσωπική σου ζωή. Να ξεφεύγεις από τα καλούπια. Θαυμάζω όσους κατάφεραν και ξέφυγαν από στενά καλούπια και έκαναν αυτό που ήθελαν σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Είναι το χαρακτηριστικό ανθρώπων με προσωπικότητα. Εξάλλου, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Το μέτρο επιτυχίας των ανθρώπων είναι να σηκώνονται ξανά όταν πέφτουν. Μην χάνετε ποτέ την ελπίδα σας. Διαβάζω ιστορία. Πολλές ιστορικές αναφορές είναι εξαιρετικά επίκαιρες, παρότι η ιστορία δεν πιστεύω ότι επαναλαμβάνεται. Η γενιά του πατέρα μου είχε να αντιμετωπίσει πόλεμο, είχε να αντιμετωπίσει καταστροφή, αλλά κατάφερε να ξαναχτίσει την Ελλάδα.

Οι δυσκολίες που περνάμε τώρα μπορούν να ξεπεραστούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε αναζωογονητικό για τους πολιτικούς να μιλούν για πράγματα εκτός πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξομολογήθηκε ότι, όταν ήταν μικρός, διάβαζε πολλά κόμικς και Τεν-Τεν, καθώς και ιστορία -κυρίως βιβλία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- ενώ είχε βρει εξαιρετικά ενδιαφέρον ένα βιβλίο για την καταδίωξη και βύθιση του θωρηκτού Μπίζμαρκ.

«Διάβαζα σταθερά και Ιούλιο Βερν» συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τόνισε ότι επειδή διαβάζει αρκετά βιβλία ταυτόχρονα κρατάει πάντα σημειώσεις.

 

«Πρώτος δίσκος που μου χάρισε ένας ξάδελφος μου ήταν το “Wish you were here” των Pink Floyd» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε: «Από το σινεμά των παιδικών μου χρόνων θυμάμαι πολύ καλά ότι η πρώτη ταινία που είδα ήταν το “Star Wars” σε θερινό σινεμά, το 1977».

«Μικρός δεν φανταζόμουν ότι θα γίνω πολιτικός» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ήθελα να γίνω γιατρός. Αυτό μέχρι τα 16 με 17 μου. Κάπου εκεί, με κέρδισαν οι κοινωνικές επιστήμες και η ιστορία».

Αναφερόμενος στην περίοδο προσαρμογής στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ το 1986, όταν πήγε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ, ο κ. Μητσοτάκης εκμυστηρεύτηκε ότι του έκανε «πολύ μεγάλη εντύπωση ένα βιβλίο 400 σελίδων που μου έδωσαν και στο οποίο περιγράφονταν τα μαθήματα που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο».

«Κράτησα για πάντα αυτή τη δυνατότητα που σου δίνει το πανεπιστήμιο να διαλέξεις τα ενδιαφέροντά σου» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Εγώ πήρα μαθήματα σε γνωστικά αντικείμενα διαφορετικά από αυτό που επέλεξα να σπουδάσω. Και αυτό ήταν υποχρεωτικό. Επέλεξα αστροφυσική και βιολογία. Αντίθετα, τα προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιοριστικά. Το τυχαίο του μηχανογραφικού δελτίου είναι το χειρότερο από όλα. Εάν πας καλά στις εξετάσεις, μπαίνεις στη Σχολή της πρώτης σου επιλογής, αλλιώς σπουδάζεις κάτι που μάλλον δεν σε ενδιαφέρει».

Για τα πράγματα που του έλειπαν περισσότερο όταν ήταν φοιτητής στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει φοιτητής στις ΗΠΑ που δεν του λείπει η Ελλάδα. Τότε δεν υπήρχε ίντερνετ και κινητό. Και για να πάρεις τηλέφωνο ήθελες μια περιουσία. Η επικοινωνία δεν ήταν απλή υπόθεση. Μου έλειπε πάρα πολύ επίσης, το φαΐ της μάνας μου».

 

Για την πορεία του βιβλίου από την εποχή του χαρτιού στην ψηφιακή εποχή, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Η κεντρική βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ είναι ασύλληπτου μεγέθους. Εκεί, βλέπουμε πόσο έχει αλλάξει η πρόσβαση στη γνώση. Τώρα, βρίσκεις τεράστιο πλούτο πληροφορίας με μια διαδικτυακή αναζήτηση. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Αλλά σίγουρα, εκείνη την εποχή ήσουν υποχρεωμένος να έχεις καλύτερη οργάνωση και πειθαρχία. Ήταν μια διαδικασία που έκανε πιο ενδιαφέρουσα την έρευνα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια επανάσταση, στην ψηφιοποίηση της γνώσης που αλλάζει τη διαδικασία της εκπαίδευσης, καθώς δεν καθιστά την αποστήθιση απαραίτητη».

Για το βιβλίο «Ηγεμόνας» του Μακιαβέλι, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν και κατά πόσο είναι ένα παρεξηγημένο βιβλίο. «Το διάβασα στο πανεπιστήμιο» είπε και πρόσθεσε: «Δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να το ξαναδιαβάσω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μακιαβέλι ήθελε να προσληφθεί ως πολιτικός σύμβουλος. Για αυτό έγραψε το βιβλίο. Ήθελε να γίνει, ό,τι ήταν στην ταινία “Νονός” ο Κονσιλιέρε».

Για τον Μαρξ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ότι έχει διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο «Το Κεφάλαιο». Χαρακτήρισε τον Μαρξ «στοχαστή, αλλά και εξαιρετικό ιστορικό» καθώς, όπως είπε: «Αποτύπωσε τις αντιφάσεις του καπιταλισμού. Άσχετα εάν τα συμπεράσματα και οι λύσεις του δεν ήταν για μένα οι ενδεδειγμένες. Ως προς τις προβλέψεις του έπεσε έξω. Θεωρώ ότι η ανθρώπινη φύση αναζητά την ελευθερία και η ελευθερία δεν είναι συμβατή με τον κομμουνισμό. Έρχεται σε σύγκρουση με τις λογικές εξίσωσης των ανθρώπων. Από τη φύση του ο λαϊκισμός χτίζει αντιπάλους εκτός των συνόρων. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Η φυσική ασφάλεια είναι πολύ σημαντική».

Μιλώντας για τα παιδιά του, τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολη η ισορροπία και το πόσο αυστηρός πρέπει να είσαι όσον αφορά στη σχέση τους με το ίντερνετ. Προσωπικά, ανεβάζω ελάχιστες προσωπικές στιγμές που αισθάνομαι άνετα να τις μοιραστώ με όσους με ακολουθούν. Τα παιδιά μου πραγματοποιούν δεκαπλάσιες αναρτήσεις από εμένα. Τους έχω εξηγήσει. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι πλέον υπάρχει διάκριση ιδιωτικής και δημόσιας ζωής».

«Στο παρελθόν» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «ένας πολιτικός ηγέτης είχε τη δυνατότητα να ελέγξει σημαντικά τη δημόσια εικόνα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ρούζβελτ, που έκρυψε την αναπηρία του. Μάλιστα, τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης τον σεβάστηκαν και η αμερικανική κοινή γνώμη δεν το γνώριζε. Αυτό δεν υπάρχει πια. Όλα μεγεθύνονται. Δεν υπάρχει ιδιωτική ζωή. Το αποδεχόμαστε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το μήνυμα. Για αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου. Να λες αυτά που θέλεις. Να κάνεις και καμιά γκάφα. Δεν πειράζει».

«Λέω πάντα στα παιδιά μου ότι επειδή μεγάλωσαν με παροχές και σε ένα καλό περιβάλλον, οφείλουν να σκέφτονται ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν είχαν, ούτε έχουν τέτοια προνόμια. Και μαζί με τα προνόμια υπάρχουν και υποχρεώσεις. Το πιστεύω βαθιά», επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το εάν έχει απαγορεύσει κάτι στα παιδιά του, υπογράμμισε: «Είπα στα παιδιά μου να μην ανέβουν ποτέ σε μηχανάκι. Και εάν το κάνουν, να βάλουν κράνος».

«Φωνάζω σπάνια» σχολίασε και πρόσθεσε: «Έτσι, όταν φωνάζω έχει νόημα. Αυτό κάνω και με τα παιδιά μου και με τους συνεργάτες μου».

Για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έχει ασχοληθεί συστηματικά. «Είναι πραγματικότητα η κλιματική αλλαγή» είπε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχει ταχύτατη παρέμβαση στο κλίμα με ανθρωπογενή αιτία. Αυτή η μεταβολή συμβαίνει με μεγάλη ταχύτητα, σε σύντομο διάστημα. Η κλιματική αλλαγή αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα. Θα χτυπηθεί η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Οι καλλιέργειες, οι ακτές και το νερό μας θα επηρεαστούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL