Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Δ. Τζανακόπουλος: Η στάση της ΝΔ κινείται πλέον στο όριο της προβοκάτσιας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Η στάση της ΝΔ κινείται πλέον στο όριο της προβοκάτσιας (Video)

Σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε ότι επιλέγει να αντιπολιτευτεί με έναν ακόμη πιο επικίνδυνο τρόπο, καθώς η στάση της κινείται πλέον στο όριο της προβοκάτσιας, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.https://www.youtube.com/embed/d5ZeaAX84vw?rel=0

Συγκεκριμένα, όπως είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, πρώτο επεισόδιο της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ, αποτελεί η στάση της στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα. «Η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας της ΝΔ άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η απεργία στοχεύει πια στην πρόκληση πολιτικού κόστους με κύρια θύματα τους πολίτες, τη δημόσια υγεία και τους ίδιους τους συμβασιούχους. Η απεργία εξυπηρετεί πια τα σχέδια της ΝΔ και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους. Δεν θα επιτρέψουμε τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας ούτε και την παράδοση μιας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Όπως είπε, το δεύτερο επεισόδιο της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ είναι η στάση που τηρεί στο θέμα των ερευνών για την υπόθεση του NooR 1. «Επαναλαμβάνουν κατηγορίες από συγκεκριμένα ΜΜΕ που χρησιμοποιούν προδήλως παράνομες μεθόδους και παραπέμπουν σε παρακρατικές πρακτικές. Δημοσιεύουν παρανόμως αποκτηθείσες συνομιλίες, που σημειωτέον δεν αποδεικνύουν τίποτα, και ανακαλύπτουν δήθεν σκευωρίες. Πρόκειται φυσικά περί γελοίων ισχυρισμών που η ΝΔ υιοθετεί υποπίπτοντας σε μέγιστο πολιτικό και θεσμικό ατόπημα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε:

«Η ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιους ισχυρισμούς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δηλητηριάσει την πολιτική αντιπαράθεση. Έτσι δυσχεραίνεται το έργο της διαλεύκανσης της μεγαλύτερης υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών στην Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι ελληνική δικαιοσύνη και οι ελληνικές αρχές απερίσπαστες θα προχωρήσουν για την πλήρη και οριστική διαλεύκανση της υπόθεσης».

Συνεχίζοντας, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι αύριο προγραμματίζεται από συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών η διενέργεια εκδήλωσης στην πλατεία Εξαρχείων με τη σαφή στήριξη της ΝΔ. «Η επιλογή αυτή είναι προφανές ότι σκοπεύει να δημιουργήσει όρους έντασης μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι να δημιουργεί βεντέτες με πολιτικούς χώρους αλλά να διασφαλίζει την τήρηση των νόμων και την ασφάλεια των πολιτών».

«Τα επεισόδια σκιαγραφούν λοιπόν τη βασική κατεύθυνση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θυμίζει τις πο σκοτεινές περιόδους της δεξιάς: Πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, επιχείρηση να δημιουργήσει αίσθηση ανασφάλειας και συγκρούσεων» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Πρόκειται για στρατηγική έντασης με προβοκατόρικες ενέργειες και προπαγάνδα άνευ ορίων. Τελευταίο παράδειγμα οι δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι η βία στην ελλάδα προέρχεται από την αριστερά. Δηλώσεις που ξεπλένουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είναι ανιστόρητες και επικίνδυνες» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει παρά τις δυσκολίες τη μεγάλη προσπάθεια για επαναφορά της εμπιστοσύνης και κανονικότητας στην ελληνική πολιτεία. «Να βάλουμε τέλος στις πρακτικές της διαφθοράς και της παρανομίας και να εγγυηθούμε την νομιμότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Ερωτηθείς για το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και αν υπάρχει ενδεχόμενο επιστράτευσης, ο κ. Τζανακοπουλος απάντησε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να κινδυνέψει η δημόσια υγεία, ενώ έκλεισε κάθε ενδεχόμενο για επιστράτευση. «Η επιστράτευση έχει καταργηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση να επανέλθει, σας το δηλώνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» είπε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση θα σταθμίσει την κατάσταση και θα αποφασίσει. Διευκρίνισε πάντως πως το υπουργείο Εσωτερικών εφόσον χρειαστεί θα βρει την καλύτερη δυνατή λύση.

Για το εάν υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα ο Δημήτρης Τζανακοπουλος απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει μια προσπάθεια ομαλότητας των εργασιακών σχέσεων με τους συμβασιούχους, κάναμε αυτό που θεωρούσαμε σωστό», σημειώνοντας πως «εν τω μεταξύ μεσολάβησε μια απόφαση δικαστηρίου που έκρινε ότι οι προσπάθειες που προηγήθηκαν δεν ήταν στο πλαίσιο του Συντάγματος». «Από τη δίκη μας πλευρά λέμε ότι με διάλογο θα μπορούσε να λυθεί το θέμα. Δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο να δώσουμε κατευθείαν τις υπηρεσίες σε ιδιώτες, και μάλιστα με πολύ υψηλότερη τιμή και συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και το τέλος της πανσπερμίας των συμβάσεων. Η κυβέρνηση θέλει η καθαριότητα να είναι δημόσια υπηρεσία», τόνισε και προσέθεσε πως οι δημόσιες υπηρεσίες καθαριότητας εγγυώνται την εργασία, αλλά και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσθήκες στην πρόταση που έχει ήδη παρουσιάσει στην ΠΟΕ- ΟΤΑ, απάντησε: «Θεωρούμε ότι η πρόταση καλύπτει τα αιτήματα της Ομοσπονδίας. Ο λόγος που παρατάθηκαν οι κινητοποιήσεις είναι γιατί η ΝΔ προσπαθεί να προκαλέσει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση μετά την περίεργη αλλαγή στάσης της ΔΑΚΕ». «Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να μην διακινδυνεύει η δημόσια υγεία σε αυτή τη φάση», συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως την Πέμπτη με το κλείσιμο ενός κύκλου κινητοποιήσεων ίσως και να αποφασιστεί το τέλος της απεργίας.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, αφού αναφέρθηκε στα καταστροφικά σενάρια που επί 8 μήνες εκπορεύονταν από τη ΝΔ, επανέλαβε τα θετικά στοιχεία που καταγράφονται σε όλους τους δείκτες, ενώ σημείωσε και τη θετική αντίδραση των αγορών. «Η πορεία της ελληνικής οικονομίας - παρά την κακόπιστη στάση της αντιπολίτευσης - επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου» σημείωσε,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από τη συμπεριφορά των αγορών και, παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τη ΝΔ, τονίζοντας ότι «με δεδομένη αυτήν τη θετική πορεία, τα καταστροφολογικά σενάρια που προσπάθησε επί οχτώ μήνες να εξυφάνει η ΝΔ έχουν καταρρεύσει» και πως «ακριβώς επειδή δεν θέλει να παραδεχτεί την ολική διάψευσή της, επιλέγει να αντιπολιτευτεί με έναν ακόμη πιο επικίνδυνο τρόπο».

Ερωτηθείς για το αντικείμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού απόψε με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η συζήτηση «θα αφορά στα αποτελέσματα του Eurogroup, στη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την έξοδο στις αγορές».

Για τα capital controls εκτίμησε ότι θα χαλαρώσουν και άλλο, ενώ για την πλήρη άρση τους είπε πως δεν μπορεί να την τοποθετήσει χρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης βρίσκεται σε επικοινωνία και με την ΕΚΤ ώστε να προχωρήσει η σταδιακή εξαλείψη των κεφαλαιακών ελέγχων.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την απάντηση του Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε εικασίες, τόνισε όμως πως υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και από το ΔΝΤ, και η ΕΚΤ θα κάνει τη δίκη της ανεξάρτητη μελέτη, τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Γιώργου Χουλιαράκη στο συνέδριο του Economist, είπε πως δεν έχει ακούσει το σύνολο της ομιλίας του, προσθέτοντας «ωστόσο τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν με το τέλος του προγράμματος». «Στο Eurogroup βάσει της συμφωνίας για τα δημοσιονομικά μέτρα μπορούν να προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος» σημείωσε, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ το ποσό για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και τον κλειδωμένο λογαριασμό που προκύπτει από τη συμφωνία και αγορά στα μέτρα για το χρέος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως οι μόνες διαφωνίες που υπάρχουν πλέον αφορούν στο πεδίο των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Για την υπόθεση του Noor1

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι δηλητηριάζει την πολιτική αντιπαράθεση και ότι οι διάφορες δημοσιεύσεις γίνονται με στόχο να μπλέξουν την κυβέρνηση. Μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακοπουλος, χαρακτήρισε ατόπημα, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την υιοθέτηση όλων αυτών των δημοσιευμάτων, ενώ προσέθεσε πως με τις κινήσεις της η ΝΔ δυσχεραίνει τη διαλεύκανση μιας τόσο μεγάλης υπόθεσης. Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν, εντός συνταγματικού πλαισίου, ενώ ερωτηθείς για τον Πάνο Καμμένο επανέλαβε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έπραξε ότι και κάθε πολίτης».

Για το Κυπριακό

Σε ερώτηση για τις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία και την απόσυρση του εγγράφου Άιντε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα επιθυμούσε να σχολιάσει κάτι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, αλλά τόνισε ότι «ο ΟΗΕ θεώρησε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο του Άιντε δεν θα προσφέρει λύση και αποφάσισε να το αποσύρει». Επανέλαβε πάντως τη θέση της κυβέρνησης για βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Για την εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια

Ερωτηθείς για την αυριανή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στα Εξάρχεια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε «η ΝΔ δημιουργεί ένταση μεταξύ αστυνομικών και συγκεκριμένων πολιτικών χωρών, και κινείται σε ένα πλαίσιο που θυμίζει τη σκοτεινή Δεξιά». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εγγυώνται για την ασφάλεια όλων των πολιτών, ενώ σε ερώτηση εάν θα απαγορευτούν κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις, είπε ότι θα σταθμιστούν οι κίνδυνοι και η ασφάλεια των πολιτών και από εκεί και πέρα το υπουργείο θα επιλέξει την καλύτερη λύση.

Για την απόφαση του ΣτΕ για τα φορολογικά αδικήματα

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την παραγραφή φορολογικών αδικημάτων, ο κ. Τζανακοπουλος είπε «δεν θέλω να κάνω πολιτική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ και αν υπάρξουν εμπόδια στο κυβερνητικό έργο». «Πολλές φορές το ΣτΕ, όταν καλείται να αποφασίζει ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα και στο δημόσιο συμφέρον, κρίνει ως πιο σημαντικό το δημόσιο συμφέρον, αυτή τη φορά δεν το έκανε», προσέθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL