Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΠΑΦΩΝ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ / Η "Γενεύη 2" ξεκινά, η απαισιοδοξία περισσεύει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΠΑΦΩΝ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ / Η "Γενεύη 2" ξεκινά, η απαισιοδοξία περισσεύει...

Ολοένα και πέφτει ο πήχης των προσδοκιών για τη δεύτερη διάσκεψη της Γενεύης, που ξεκινά στις 28 του μηνός στο θέρετρο Κραν Μοντανά, παρά το γεγονός ότι κατόπιν της έντονης κινητικότητας του Αλ. Τσίπρα και του Ν. Αναστασιάδη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, έχει διασφαλιστεί η πλήρης στήριξη των ελληνοκυπριακών θέσεων από την Ε.Ε. και τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν πολλές επαφές στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ενώ βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή και μεταξύ τους για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης Αθήνας - Λευκωσίας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε για το Κυπριακό με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ενώ έθεσε εμφατικά το θέμα και αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ανάγοντάς το στο κεντρικό ευρωπαϊκό θέμα. Ταυτοχρόνως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μπαράζ συναντήσεων και διπλωματικών επαφών (Ζ.Κλ. Γιούνκερ, Ντ. Τουσκ, Άν. Μέρκελ, Εμ. Μακρόν, Τ. Μέι) προκειμένου να αποσπάσει την ευρωπαϊκή στήριξη στις ελληνοκυπριακές θέσεις, εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης που ξεκινά την προσεχή Τετάρτη.

Παρέμβαση Τσίπρα

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι η έντονη εμπλοκή της Αθήνας στον μαραθώνιο επαφών κατέστη σαφής και με όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής από τη βελγική πρωτεύουσα. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το Κυπριακό ως “κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα”, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι “έγινε ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό” και πρόσθεσε με νόημα: “Πιστεύω ότι Ε.Ε. και ΟΗΕ μπορεί να έχουν καθοριστικό ρόλο στις εν εξελίξει διαδικασίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό”. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα «οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου θα αποτελέσουν βήμα προς τα εμπρός» και, ταυτοχρόνως, έστειλε μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες ότι “η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί να πισωγυρίσουμε από κεκτημένα στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, ούτε θα δράσουμε βεβιασμένα”. “Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής και με αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός” κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Απογοήτευση για τον ρόλο του ΟΗΕ

Πάντως, όπως αποδείχθηκε πριν από δύο ημέρες, μεταξύ των παραληπτών των μηνυμάτων και των αυστηρών προειδοποιήσεων του Αλ. Τσίπρα και του Ν. Αναστασιάδη πρέπει να θεωρείται, δυστυχώς, και ο ΟΗΕ. Κι αυτό διότι από αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία ήταν διάχυτες η δυσφορία και η ενόχληση για το τελικό κείμενο που συνέταξε και κοινοποίησε στα εμπλεκόμενα μέρη ο ειδικός διαπραγματευτής εκ μέρους του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε από τις Βρυξέλλες, αργά τη νύχτα της Πέμπτης, τις ενστάσεις του επί του κειμένου.

Σύμφωνα με πηγές από τη Λευκωσία, οι ενστάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πολύ σοβαρές και αφορούν τις “κόκκινες γραμμές” της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αφού το κείμενο Έιντε εμφανίζεται πολύ πιο πίσω από τη συμφωνία που είχε συναφθεί προ μηνός στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Ν. Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί και του γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι ελληνοκυπριακές εντάσεις σχετίζονται με τον ρόλο της Τουρκίας ως “εγγυήτριας δύναμης” αν υπάρξει συμφωνία, αλλά και στις ανησυχίες που εγείρει η ελληνοκυπριακή πλευρά περί “παρθενογένεσης” της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία θεωρούν ότι η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, δεν μπορεί να επέχει θέση εγγυητή εφαρμογής της λύσης, καθώς στο έγγραφο Έιντε φέρεται να σημειώνεται ότι τη συνθήκη της λύσης θα υπογράψουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία) και η ενωμένη Κύπρος. Παράλληλα, σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει ο Ν. Αναστασιάδης και ως προς το ποιος θα υπογράψει τη συνθήκη -αν προκύψει λύση-, καθώς στο κείμενο σημειώνεται ότι αυτή θα υπογραφεί από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και την ενωμένη Κύπρο, ενώ για τη Λευκωσία αποτελεί “κόκκινη γραμμή” η υπογραφή της λύσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η συνθήκη εγκαθίδρυσης του κράτους. “Θολό”, τέλος, φαίνεται πως είναι το κείμενο και σε ό,τι αφορά την παρουσία ή μη του κατοχικού στρατού στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία.

Ενόχληση στην Αθήνα

Όπως προαναφέρθηκε, τον προβληματικό χαρακτήρα του κειμένου Έιντε δεν αναγνωρίζει μόνο η Λευκωσία, αλλά και η Αθήνα. Ανώτατες διπλωματικές πηγές των Αθηνών έλεγαν, εμφανώς ενοχλημένες, στην “Αυγή” πως “το κείμενο δεν είναι ισόρροπο, δεν είναι αντικειμενικό ούτε αμερόληπτο”. Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, που έχουν πλήρη γνώση των διαμειβομένων στη διαπραγμάτευση, σημειώνουν πως στο κείμενο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ “δεν παρουσιάζονται οι ελληνικές απόψεις όπως έχουν με σαφήνεια κατατεθεί”, ενώ δεν τίθεται καν ως κεντρικό ζήτημα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, παρά την προαναφερθείσα συμφωνία της Νέας Υόρκης. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν με νόημα ότι “παρουσιάζονται εμμέσως και τεχνηέντως σαν απόψεις του ΟΗΕ οι τουρκοβρετανικές απόψεις”, αφήνοντας υπόνοιες και ερωτήματα για τον ρόλο, εν τέλει, του Νορβηγού διπλωμάτη που συνέταξε και το έγγραφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί υπογράμμισε πως το κείμενο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε “δεν είναι εκτός προσδοκιών”, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Αμφίβολη κατάληξη

Εν μέσω αυτής της προβληματικής ατμόσφαιρας, σε τρεις ημέρες ξεκινά η δεύτερη διάσκεψη της Γενεύης στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, αλλά αυτή τη φορά ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ χαμηλότερα από τον πρώτο γύρο συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ε.Ε. δεν θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ, αλλά από τον επίτροπο Φρ. Τίμερμανς και την “υπουργό Εξωτερικών” της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι. Πέραν του Ν. Αναστασιάδη και του Μ. Ακιντζί, οι τρεις εγγυήτριες χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, την ώρα που σιγά-σιγά όλοι οι παίκτες -πλην της... μισής τουρκικής κυβέρνησης- αρχίζουν να παραδέχονται ότι η διάσκεψη που ξεκινά στις 28 Ιουνίου “δεν είναι το τέλος του δρόμου”. Τουναντίον, ενόσω το ίδιο υποστήριξε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, ενώπιον του Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ, την “απειλή” περί “τελευταίας προσπάθειας” επανέφερε, δύο 24ωρα αργότερα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL