Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Αποκαλυπτικός ο δικαστικός επιμελητής στην Εξεταστική Επιτροπή / Το Ντυνάν πουλήθηκε με την αξία που υπολόγισε ο αγοραστής!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλυπτικός ο δικαστικός επιμελητής στην Εξεταστική Επιτροπή / Το Ντυνάν πουλήθηκε με την αξία που υπολόγισε ο αγοραστής!

Με βάση τις εκτιμήσεις της τράπεζας που ήθελε να αγοράσει το Ντυνάν έγινε η εκτίμηση της αξίας του νοσοκομείου κατά τον πλειστηριασμό του 2014! Αυτό παραδέχθηκε ο δικαστικός επιμελητής Κωνσταντίνος Κωνσταντάκος, που διενήργησε τον πλειστηριασμό, στην κατάθεσή του χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Κωνσταντάκος κατέθεσε ότι αποτίμησε:

* Την ακίνητη αξία του νοσοκομείου σε 104 εκατ. ευρώ με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

* Την κινητή αξία (περίπου 2.250 αντικείμενα ιατρικού εξοπλισμού) σε 3,6 εκατ. ευρώ.

* Την άυλη αξία (φήμη, πελατεία, απαιτήσεις, σήμα, άδειες λειτουργίας και άδεια ίδρυσης κ.λπ.) σε 7,3 εκατ. ευρώ.

Ο υπολογισμός της άυλης αξίας έγινε ύστερα από επικοινωνία του με τη νομική σύμβουλο της επισπεύδουσας Τράπεζας Πειραιώς Βασιλική Βουτσιώτη, η οποία έδωσε τιμή 6,3 εκατ. και ο δικαστικός επιμελητής έβαλε 1 εκατ. ευρώ παραπάνω!

Κ. Κωνσταντάκος: “Στην τιμή έβαλα 1 εκατ. παραπάνω”

Ο διάλογος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαρίλαο Τζαμακλή, που τον πίεζε να απαντήσει γιατί δεν ζήτησε τη γνώμη εκτιμητή πραγματογνώμονα, είναι χαρακτηριστικός:

Κ. Κωνσταντάκος: Δεν πήγα στον πραγματογνώμονα, γιατί ρώτησα τη δικηγόρο και μου είπε ότι έχει μια εταιρεία η οποία θα μου τηλεφωνήσει να μου πει την αξία.

Χ. Τζαμακλής: Άρα η δικηγόρος ρώτησε πραγματογνώμονα;

Κ. Κωνσταντάκος: Βεβαίως.

Χ. Τζαμακλής: Το ξέρετε αυτό;

Κ. Κωνσταντάκος: Έτσι μου είπε. Μου είπε “Θα ρωτήσω μια εταιρεία που συνεργάζεται με την τράπεζα και θα σου τηλεφωνήσω”.

Χ. Τζαμακλής: Δηλαδή, όλη η διαδικασία έγινε μέσω ενός τηλεφώνου.

Κ. Κωνσταντάκος: Μου έδωσε την τιμή και εγώ έβαλα 1 εκατομμύριο παραπάνω.

Ακριβός ο εκτιμητής

Επισημαίνεται πως όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας τον ρώτησε γιατί δεν ζήτησε τη γνώμη εκτιμητή, ο μάρτυρας απάντησε ότι "οι εκτιμητές ζητούσαν πολλά χρήματα. Δεν σκέφτηκα καθόλου να τους καλέσω". Ο Κ. Κωνσταντάκος παραδέχθηκε ότι "η επισπεύδουσα (Τράπεζα Πειραιώς) μου είπε ότι δεν χρειάζεται να βρούμε εκτιμητές" γιατί ήθελε "να μειώσουμε τα έξοδα όσο μπορούσαμε".

Σπ. Λάππας: Ρωτήσατε πόσο αξίζει η αμοιβή ενός εγχώριου εκτιμητικού οίκου;

Κ. Κωνσταντάκος: Όχι, δεν ρωτήσαμε.

Σπ. Λάππας: Σας βεβαιώνω ότι είναι μερικές χιλιάδες. Βάλτε το ποσοστό αυτό στο ποσό των 115 εκατ. και θα δείτε ότι το ποσοστό είναι κάτω από τη μονάδα.

Αντ. Μπαλωμενάκης: Υποχρεωτική η εκτίμηση πραγματογνώμονα

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης υπογράμμισε ότι, βάσει του άρθρου 39, του Νόμου 1041/1980 και του νόμου 4152/2013, η εκτίμηση θα έπρεπε να είχε γίνει υποχρεωτικά από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) ή από πιστοποιημένο εκτιμητή επειδή το Ντυνάν ήταν περιουσία ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος (του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού).

Προβληματική ήταν και η αποτίμηση των κινητών αξιών, που ήταν μόλις 3,6 εκατ. ευρώ. Ο Σπ. Λάππας του επισήμανε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει το τιμολόγιο αγοράς των κινητών πραγμάτων και να κάνει μια απομείωση κάποιου ποσοστού λόγω της χρήσης. Ο Κ. Κωνσταντάκος απάντησε ότι στηρίχθηκε στο πλασματικό ενέχυρο που είχε η Τράπεζα Πειραιώς. Ο Σπ. Λάππας του απάντησε ότι υπήρχε αξονικός τομογράφος αγορασμένος το 2009 που δεν είχε χρησιμοποιηθεί.

Και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι μόνο οι 38 κλίνες ΜΕΘ αξίζουν 3,2 εκατ. (80.000 ευρώ η μία) και πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο διέθετε 425 κανονικά κρεβάτια, 25 χειρουργεία, 78 κλίνες μονοήμερης νοσηλείας, 24 μονάδες τεχνητού νεφρού.

Ακόμη, ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι αν είχε αναγγελθεί το Δημόσιο στον πλειστηριασμό, περίπου 10 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να αφαιρεθούν από το πλειστηρίασμα που έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL