Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών / Υποβάθμισε την ενημέρωση μετά από... πολύωρη σύσκεψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών / Υποβάθμισε την ενημέρωση μετά από... πολύωρη σύσκεψη

Να υποβαθμίσει τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο μία γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση την ερχόμενη εβδομάδα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει η Ν.Δ., επιχείρησε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης πριν και μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε... “με το καλημέρα” σαφή την πρόθεσή του να υποβαθμιστεί επικοινωνιακά και πολιτικά το διάβημα του πρωθυπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. “Για το μεν ζήτημα της οικονομίας και της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή και νομίζω ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε” υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε πως “πήγε θεσμικά” στο πρωθυπουργικό γραφείο, δείχνοντας εμμέσως και την απροθυμία του για τη συνάντηση. “Για τα ζητήματα τώρα της εξωτερικής πολιτικής, για το ζήτημα του Κυπριακού, είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση” πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο Αλ. Τσίπρας αντέτεινε πως είναι θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν”. “Είναι καλό να συζητιούνται κάποια πράγματα κατ' ιδίαν, ειδικά ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της διαπραγμάτευσης. Αν και ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας και όλα μεταδίδονται αμέσως, πάντα οι σκέψεις και οι στρατηγικές πρέπει να περιφρουρούνται” σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Ούτε δήλωση

Συν τοις άλλοις η επικοινωνιακή τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη περί υποβάθμισης της χθεσινής συνάντησης φάνηκε και μετά το τέλος του ραντεβού των δύο ανδρών, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να κάνει δήλωση εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου. Βεβαίως, με αφορμή την προβολή που έλαβε από τα ΜΜΕ η δήλωση της Φ. Γεννηματά κατά την προσέλευσή της στο Μέγαρο Μαξίμου, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη διεξήχθη σύσκεψη χθες το απόγευμα, ώστε να εξεταστεί κατά πόσον θα ήταν σκόπιμο να προβεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποια δήλωση. Όμως, η Ν.Δ. επέμεινε στην τακτική της επικοινωνιακής υποβάθμισης έως το τέλος.

Πάντως, μετά τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών ως “ήπιο και καλό”, αποκαλύπτοντας πως ο πρωθυπουργός παρέσχε στον πρόεδρο της Ν.Δ. αναλυτική ενημέρωση για Eurogroup και Κυπριακό. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε αναλυτικά στον Κυρ. Μητσοτάκη “τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου”, ενώ χαρακτήρισε “εθνικό στόχο” την την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

“Είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας, ωστόσο δεν πρέπει να εκπέμπονται λάθος μηνύματα προς τους επενδυτές. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να κάνει ζημιά στον εθνικό στόχο” φέρεται ειπών ο Αλ. Τσίπρας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε και στην αναπτυξιακή τράπεζα διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως θα επιδιώξει ευρεία διακομματική συναίνεση και ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της και ως προς τη διοίκησή της.

Για το Κυπριακό υπογράμμισε την πάγια ελληνική θέση, αλλά και τη δυνατότητα να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, ενώ στη συζήτηση τέθηκε και το μέλλον της Ε.Ε. με αφορμή τις "ζυμώσεις" για αλλαγές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL