Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αλ. Τσίπρας προς Γιλντιρίμ: Η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας προς Γιλντιρίμ: Η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί (Video)

https://www.youtube.com/embed/NMvCHJmZ_f0?rel=0

Δε βοηθά καθόλου η τουρκική παραβατικότητα και δεν μπορεί να συνεχιστεί υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Είναι άδικο οι χώρες μας να επενδύουν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους, στην όσμωση των λαών και στη θετική ατζέντα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως είπε, η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντοτε δυνατό, κυρίως από το περασμένο φθινόπωρο ως και τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, καθώς και στις υπερπτήσεις που, όπως είπε, έχουνε αυξηθεί σημαντικά.

«Τόνισα στον κ. Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί στην καλή συνεργασία, στη θετική ατζέντα», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό, όπως και οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που, όπως είπε, πιστεύει ότι θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και εφόσον αυτό αποτελεί τη βούλησή μας πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε επικοινωνία, «συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις».

«Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».

Ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων. «Περιέγραψα στον κ. Γιλντιρίμ τη δική μας οπτική για μία λύση που θα επιτρέπει σε μία ενωμένη Κύπρο να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες με σύγχρονους όρους, χωρίς εγγυήσεις, τόνισε, σημειώνοντας πως συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ο διάλογος.

Η έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση για το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να εκδοθούν.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος και στους πραξικοπηματίες και πρόσθεσε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή είναι μία πολιτική τοποθέτηση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί ότι πρέπει να εκδοθούν οι οκτώ στρατιωτικοί. «Φυσικά υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και βεβαίως η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η διοίκηση θα κάνει αυτά που την αφορούν», παρατήρησε.

Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα - Μπιναλί Γιλντιρίμ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL