Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Μετά το τέλος της αξιολόγησης / Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά το τέλος της αξιολόγησης / Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη

Η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πλέον γεγονός. Η κυβέρνηση έλαβε σε μεγάλο βαθμό τα όσα είχε αιτηθεί μετ' επιτάσεως τους τελευταίους μήνες και έτσι οι προβλέψεις διεθνών θεσμικών παραγόντων, κυβερνήσεων, αγορών και δημοσιογράφων δεν μετατράπηκαν σε “fake news”. Φυσικά, είναι βέβαιο ότι μένουν εκκρεμότητες περεταίρω αποσαφήνισης για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο έφυγε από την κουβέντα το “αν χρειαστεί” και μετατράπηκε σε βέβαιη εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος παρέχοντας ένα ανοιχτό πεδίο στην κυβέρνηση για να βάλει σε εφαρμογή των κωδικό ανάπτυξη. Και μάλιστα δίκαιη.

Ρήτρα ανάπτυξης

Μέχρι να έρθει ο Αύγουστος του 2018 και καλώς εχόντων των πραγμάτων, η χώρα αποχαιρετά τα Μνημόνια αποκτώντας μόνιμη πρόσβαση στις αγορές, δημιουργείται ένας καθαρός διάδρομος ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει καταμετρηθεί με θετικό πρόσημο από το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η γαλλική πρόταση, που περιλάμβανε τη ρήτρα ανάπτυξης, δημιουργεί μια καλή συνθήκη για τα επόμενα χρόνια, υπό την έννοια ότι και οι Ευρωπαίοι θα ενδιαφέρονται να ενισχύουν με κονδύλια και παρεμβάσεις το ελληνικό ΑΕΠ. Η υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης "κουμπώνει" με την απόφαση για περίοδο χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, όσο πιο ενισχυμένη είναι η ανάπτυξη τόσο λιγότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα λαμβάνονται - και το αντίστροφο.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση πλέον έχει να διαδραματίσει τον πιο σημαντικό ρόλο, καθώς εν κενώ διαπραγματεύσεων θα μπορούν να "τρέξουν" μια σειρά από διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν το ΑΕΠ της χώρας σε ανάταση. Και δεν μπορούσαν έως χθες, καθώς η αιτιολογία της δεύτερης αξιολόγησης "έδενε" τα χέρια σε πολλά στελέχη, τα οποία ασχολούνταν με τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης. Τώρα αυτός επετεύχθη και δεν θα υπάρχει κάποια δικαιολογία.

Αναπτυξιακή τράπεζα και "εργαλεία"

Πάντως, ήδη υπάρχει ένα θετικό δείγμα, καθώς για αύριο Δευτέρα έχει προγραμματιστεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες για την αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία αποτελούσε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και επιτέλους οι θεσμοί έδωσαν το "πράσινο φως" για να υλοποιηθεί. Άλλωστε υπενθυμίζεται ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2015, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η οποία επεξεργάστηκε διάφορα σενάρια ίδρυσης εναλλακτικού χρηματοδοτικού φορέα. Κοντά σε αυτό θα υπάρξουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσουν δημόσιοι φορείς (Τ.Π. & Δανείων, ΕΤΕΑΝ, Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Επενδύσεων, Πράσινο Ταμείο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.λπ.), ούτως ώστε να παραχθεί το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, όπως πρόσφατα είχε αποκαλύψει η "Α", το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένεται να ενεργοποιήσει τους επόμενους μήνες πακέτο χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία με ρευστότητα 3,2 δισ. ευρώ.

QE or not QE;

Κενό της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου παραμένει το τι θα γίνει με την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία δυνητικά θα έφερνε επιπλέον ρευστότητα 3,5 δισ. στην οικονομία. Η ΕΚΤ ζητάει επιπλέον αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να δώσει το "πράσινο φως". Μάλλον δεν θα είναι εφικτό κάτι τέτοιο μέχρι τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL