Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Διέξοδος για την οικονομία, αδιέξοδο για τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διέξοδος για την οικονομία, αδιέξοδο για τη Ν.Δ.

Το μελάνι της απόφασης του Eurogroup είναι ακόμη νωπό και η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται και οξύνεται. Ως εκ τούτου, ο κεντρικός στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη για τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει να προσπαθήσει να αποδομήσει την κυβερνητική αφήγηση περί “αλλαγής σελίδας”, ώστε να μην ανασάνει πολιτικά το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, αυτή η πολιτική αντιπαράθεση θα τελειώσει και η κοινωνία θα βγάλει τα συμπεράσματά της. Και τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού θα πρέπει να ψάξει μια νέα πολιτική αφήγηση, την ώρα που η κυβέρνηση θα ξεδιπλώνει τη στρατηγική της και θα απεγκλωβίζεται σταδιακά από τη “μνημονιακή” πολιτική και την οικονομική ατζέντα.

Η αμηχανία στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Eurogroup ήταν έκδηλη. Η αξιωματική αντιπολίτευση άργησε χαρακτηριστικά να εκδώσει ανακοίνωση, ενώ πολλοί “γαλάζιοι” στις κατ’ ιδίαν επαφές έψαχναν... αντιπολιτευτικά επιχειρήματα. Λίγο αργότερα, αλλά και ένα 24ωρο μετά, η αμηχανία φάνηκε ακόμη περισσότερο: Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “πέρασε κάτω από τον πήχη” και ότι “υπέγραψε ό,τι της έδωσαν”, αλλά, για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της, χρησιμοποίησε επιχειρήματα από τη γνωστή της φαρέτρα: Ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση υπέγραψε 4ο Μνημόνιο, ότι δεσμεύσεις για το χρέος υπήρξαν και το 2012 (έστω κι αν τότε οι δεσμεύσεις αφορούσαν τη στήριξη των δανειστών ώσπου η Ελλάδα να βγει στις αγορές, ενώ οι προχθεσινές στοχεύουν στο να βγει η Ελλάδα στις αγορές...), ότι οι πολίτες θα πληρώσουν το “μάρμαρο” με τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή της “προσωπικής διαφοράς” στις συντάξεις. Ταυτοχρόνως, τα “ξαναζεσταμένα” επιχειρήματα για την “τραγική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης” εκφράστηκαν εκ νέου, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει ότι “θα απολογηθεί στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας” για την εν λόγω καθυστέρηση.

Επικοινωνιακό μπαράζ

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να “ισοφαρίσει” την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης για να μην “περάσει” στη δημόσια ατζέντα ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι ικανή να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην έξοδο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζει μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων. Αποκορύφωμα, φυσικά, θα είναι η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που θα έχει με τον Αλ. Τσίπρα, καθώς η Ν.Δ. κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Και στο βάθος... αδιέξοδο

Ωστόσο, πέραν των επόμενων δέκα ημερών, ο αχός της επικοινωνιακής μάχης θα καταλαγιάσει. Και τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έρθει αντιμέτωπος με ένα στρατηγικής φύσης πρόβλημα: Την ανάγκη να εφεύρει άλλο πολιτικό “αφήγημα” - κάτι που από προχθές συζητείται όλο και περισσότερο εντός της Ν.Δ., σε παρασκηνιακό προσώρας επίπεδο. Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα κατέστη σαφής η “αγωνία” της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρήσει ζωντανό το αίτημα περί εκλογών. “Παραμένει επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή” έλεγαν και ξαναέλεγαν “γαλάζια” στελέχη, προεξάρχοντος του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ. Ωστόσο, η συμφωνία δημιουργεί νέα οικονομικά αλλά και πολιτικά δεδομένα και η Ν.Δ. βρίσκεται σε κατάσταση που θυμίζει το μετέωρο βήμα του πελαργού. Απόδειξη: Την περασμένη Παρασκευή, η αξιωματική αντιπολίτευση και η καταστροφολογία της βρέθηκαν, για πρώτη φορά, σε αντίθεση με τις δηλώσεις όλων των εκπροσώπων των δανειστών - ακόμη και του “μέντορα” των “γαλάζιων” Β. Σόιμπλε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL