Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Μαθήματα ζωής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαθήματα ζωής

ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΑΠΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ. ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ

Παλικαράκι 17 χρόνων, με απαράμιλλο θάρρος ρίσκαρε τη ζωή που ακόμα δεν είχε γευτεί και μαζί με τον σύντροφό του, τον Λάκη Σάντα, ο Μανώλης Γλέζος ταπείνωσε τους φασίστες ξεκρεμώντας τη σημαία τους από την Ακρόπολη.

73 χρόνια μετά, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, μόνος αυτή τη φορά, με τον σύντροφό του να τον παρακολουθεί χαμογελαστός από το πάνθεον των ηρώων, ο Μανώλης δίνει ξανά με το ίδιο νεανικό θάρρος σε όλους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για τους μάρτυρες του Διστόμου, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, μέγα μάθημα ανθρωπιάς, πολιτικού ήθους και πολιτισμού.

Ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από τους πολέμους και τη φρίκη που πυροδοτούν η μισαλλοδοξία, τα άνομα συμφέροντα και η απληστία των δυνατών. Ο Μανώλης Γλέζος στηρίζει τον Γερμανό πρέσβη την ιερή στιγμή που αυτός καταθέτει στεφάνι στον τάφο των μαρτύρων του Διστόμου. Δεν πέφτει στο ατόπημα μια τέτοια στιγμή να εκβιάσει αυτόν που δεν έχει ευθύνη για τα εγκλήματα και την ασυνέπεια των προγόνων του.

Για δεύτερη φορά, αυτός που βίωσε ο ίδιος στο σώμα και στην ψυχή του τις θηριωδίες του φασισμού έχει το θάρρος και το απαράμιλλο ήθος του μεγάλου ήρωα της αντίστασης. Στο χάραμα της ζωής του ταπείνωσε τους φασίστες κατεβάζοντας τη σβάστικα από την Ακρόπολη και σήμερα, στο δείλι της ζωής και στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς του, δίνει το χέρι του στον απόγονό τους πιστεύοντας βαθιά στη δικαιοσύνη, τη συμφιλίωση και την ειρήνη, που είναι οι πολυτιμότερες αξίες για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν ανθρωπότητα.

Εύγε, Μανώλη μας!

* Ο Γιώργος Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL