Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Κοινωνική Οικονομία: Προσεχώς συνάντηση της Ρ. Αντωνοπούλου με συλλογικότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινωνική Οικονομία: Προσεχώς συνάντηση της Ρ. Αντωνοπούλου με συλλογικότητες

Νέο ραντεβού για τις 24 Ιουνίου έδωσαν η αν. Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και συλλογικότητες την περασμένη Κυριακή στο Γεωπονικό. Εκεί που για ένα τριήμερο το Πανεπιστήμιο έγινε η έδρα του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και συζητήθηκε ένας άλλος δρόμος από αυτόν της ελεύθερης αγοράς και της οικονομίας των ανισοτήτων.

Στο Universse2017 συμμετείχαν 30 αποστολές από όλη την Ευρώπη, συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα, αυτοοργανωμένες δομές, ακτιβιστές-τριες, οικονομολόγοι και διανοητές. Έγιναν 40 ανοιχτές συζητήσεις οι οποίες ταξινομήθηκαν σε 6+1 θεματικές: α) Μορφές, πεδία και οπτικές της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και του συνεργατισμού, β) Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή με φόντο την κλιματική αλλαγή, γ) Πρακτικές Κ.ΑΛ.Ο στην κοινωνική ένταξη με έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα, δ) Κοινωνική καινοτομία: Έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση και εργαλεία για την Κ.ΑΛ.Ο., ε) Κοινά: Προσεγγίσεις και πρακτικές σε ψηφιακά, φυσικά, αστικά, πολιτιστικά, ζ) Δημόσιες πολιτικές (αυτοδιοίκηση, εθνικές, ευρωπαϊκές ) για την Κ.ΑΛ.Ο: Ποιες, από ποιους, για ποιους;. Η άλλη θεματική ήταν ελεύθερη προς συζήτηση.

Από τις συζητήσεις προέκυψαν προτάσεις για το πώς τα εγχειρήματα θα καταφέρουν να αυξήσουν τη δυναμική τους μέσα από τη μεταξύ τους συνεργασία, όπως συνέβη στην περίπτωση των αυτοοργανωμένων και συνεταιριστικών μέσων ενημέρωσης. Μία από τις ενδεικτικές μελλοντικές δράσεις που αποφασίστηκαν είναι το κοινό “καλάθι” θεμάτων, το οποίο θα χρησιμοποιούν μέσα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία, Τσεχία, Ισπανία.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και η υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου. Η αν. Υπουργός συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις που έγιναν και έλαβε υπ’ όψιν τις διαφωνίες για τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με την Κοινωνική Οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή, σε συζήτηση που διοργάνωνε η Αλληλεγγύη για Όλους ανανεώθηκε το ραντεβού μεταξύ της υπουργού και των συλογγικοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, θα υπάρξουν κι άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Κοινωνική Οικονομίας και της ενίσχυσης επιχειρήσεων με αυτά τα χαρακτηριστικά. Το υπουργείο πιστεύει ότι μέσω του τομέα, η απεργία μπορεί να μειωθεί παραπάνω, προσδοκία που πατά στην παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 3 δισ. άνθρωποι (ο μισός πληθυσμός του πλανήτη) είναι κοινωνικά ασφαλείς χάρη σε συνεταιρισμούς. Στην Ευρώπη, πάνω από 160 εκατ. πολίτες είναι μέλη σε 2 εκατομμύρια συνεργατικά εγχειρήματα Κ.ΑΛ.Ο. (το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων), που δίνουν εργασία σε περισσότερα από 15,5 εκατ. άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL