Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ, η Συσπείρωση και η Κεντροδεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ, η Συσπείρωση και η Κεντροδεξιά

Η ενίσχυση του πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου Ενωμένοι Δημοσιογράφοι στην ΕΣΗΕΑ, μιας συμπαράταξης που ενώνει εκλογικά δυνάμεις της Δεξιάς, Κεντροδεξιάς, του ακραίου κέντρου και της ΔΗΜ.ΑΡ., ήταν συντριπτική: με 47,5% των ψήφων και 5/11 εκπροσώπους, το ψηφοδέλτιο της Μαρίας Αντωνιάδου κατόρθωσε να κερδίσει τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια απέναντι στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ. Μια συμμαχία κυρίως προσωποπαγών, ετερόκλητων δυνάμεων, που περιλάμβανε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, τη συντηρητική Δεξιά, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, το παλιό συντεχνιακό ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις της ΛΑΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, μια διοίκηση που ονομάστηκε όμως «αριστερή».

Η νίκη του ψηφοδελτίου της Κεντροδεξιάς ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ απέναντι σε μια διοίκηση που όχι μόνο δεν κατόρθωσε να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων του κλάδου, αλλά συνέβαλε σε μια χαμένη διετία προωθώντας συντεχνιακά αιτήματα και επιμένοντας σε πρακτικές και διεκδικήσεις της προηγούμενης δεκαετίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπερασπίστηκε με πάθος τα ρετιρέ της δημοσιογραφίας -ό,τι έχει απομείνει- αφήνοντας ακάλυπτο το μεγάλο μέρος των επισφαλώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Όλα τα μεγάλα θέματα παρέμειναν σε εκκρεμότητα: ο πόρος για τον ΕΔΟΕΑΠ το πιο επείγον, η συλλογική σύμβαση εργασίας, η ένταξη των δημοσιογράφων στις ιστοσελίδες, που αποτελούν το μέλλον της δημοσιογραφίας, η δημιουργία συνδικάτου Τύπου και η εκκαθάριση του Μητρώου. Ούτε ένα βήμα μπροστά, παρά την «αριστερότητα».

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά, η Συσπείρωση - Δούρειος Τύπος, έχασε το 40% της δύναμής της και, παρότι δεύτερη σε κατάταξη, εξέλεξε έναν μόνο εκπρόσωπο στο Δ.Σ., τον Σταύρο Καπάκο. Αν και υποτίθεται ότι επρόκειτο για ένα προεδρείο ΣΥΡΙΖΑ, με τις θέσεις που έπαιρνε, κατόρθωσε στη διετία να προκαλέσει την έκδοση δύο ανακοινώσεων καταγγελίας από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και μία αναφορά σε επίσημο μπρίφινγκ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Η Συσπείρωση δεν επλήγη από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, αλλά από τη συμμετοχή της στις συντεχνιακές επιλογές, στην αδράνεια και στην εσωστρέφεια του σωματείου. Όλες οι παρατάξεις που συμμετείχαν στην απερχόμενη διοίκηση, αν και διασώθηκαν λόγω απλής αναλογικής, είδαν τις δυνάμεις τους να συρρικνώνονται σημαντικά. Ο διπλασιασμός των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων εξάλλου, που πλησίασαν τα 260, είναι ένα δείγμα της αμηχανίας των δημοσιογράφων απέναντι στις πρακτικές του σωματείου της τελευταίας περιόδου.

Θα λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου των δημοσιογράφων η Κεντροδεξιά; Το βέβαιο είναι ότι έχει ανάγκη από συμμαχίες, προκειμένου να συγκροτηθεί προεδρείο. Χρειάζεται επίσης όραμα, ιεράρχηση στόχων, όρεξη για δουλειά και θάρρος ώστε να σπάσουν αυγά που συντηρούνται ως κόρη οφθαλμού επί χρόνια. Κανείς δεν περιμένει από την Κεντροδεξιά το συνδικάτο Τύπου. «Πρώτο μέλημα η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ» δήλωσε η Μ. Αντωνιάδου. Αναμένονται τα πρώτα δείγματα γραφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL