Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Τις ενώνει το... όραμα για "συντριβή" του ΣΥΡΙΖΑ, τις χωρίζει η μορφή του νέου φορέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τις ενώνει το... όραμα για "συντριβή" του ΣΥΡΙΖΑ, τις χωρίζει η μορφή του νέου φορέα

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη έναν μήνα πριν από το προγραμματικό-πολιτικό συνέδριό της. Οι τέσσερις βασικές πλευρές (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις Πολιτών και η ΕΔΕΜ) εμμένει η καθεμία σταθερά στις θέσεις της ως προς την προοπτική της ΔΗΣΥ, με την κυρίαρχη διαφωνία να παραμένει εκείνη που αφορά στη διαρθρωτική μορφή που θα έχει ο νέος φορέας: πολυκομματικός ή ενιαίος;

Εκεί που πάντως επικρατεί εξαρχής ως κοινή αντίληψη είναι στο πρόταγμα περί του “εναλλακτικού αυτόνομου πόλου”, ο οποίος -όπως αναφέρουν- περνά από την “απαραίτητη στρατηγική ήττα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ”, που κατά την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να συνοδευτεί με ταυτόχρονη ενίσχυσή της ώστε “να επιβάλει” την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

Αντίθετα, ως προς το ζήτημα της φυσιογνωμίας του νέου φορέα, η προϋπάρχουσα διχογνωμία επιβεβαιώθηκε ρητά στην προ εβδομάδων ανοιχτή κοινή συνεδρίαση των κεντρικών οργάνων των κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ. Φάνηκε έντονα τότε ότι ο δρόμος ακόμα και για το συνέδριο δεν θα είναι μια απλή υπόθεση, όπως θα επιβεβαιωνόταν και στη συνέχεια: Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, σε συνεδρίαση (25.5) της Επιτροπής της ΔΗΣΥ που επεξεργάζεται την πολιτική πρόταση ενόψει του Συνεδρίου, δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα και το ζήτημα παραπέμφθηκε προς συζήτηση στην καθιερωμένη σύσκεψη των επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ, Φ. Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλο, Γ. Τούντα (Κινήσεις Πολιτών) και Απ. Πόντα (ΕΔΕΜ), την περασμένη Τετάρτη. Ωστόσο ούτε εκεί υπήρξε κατάληξη σε συμφωνία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επικράτησε στο κείμενο του Συνεδρίου να συμπεριλαμβάνονται με κάποιον τρόπο και οι δύο θέσεις (για ενιαίο ή πολυκομματικό φορέα) με την προτροπή τα κόμματα να αποφασίσουν ποια μορφή επιθυμούν. Η παραπομπή στις αποφάσεις των βάσεων των κομμάτων αποτελεί πάντως πρόταση της Φ. Γεννηματά την οποία και είχε εισηγηθεί επίσημα στην προαναφερθείσα ανοιχτή συνεδρίαση.

Αυτό το ζήτημα, όπως και εκείνο που αφορά στο πώς θα στελεχωθεί το νέο, 50μελές κεντρικό Όργανο της ΔΗΣΥ που θα αποφασιστεί στο επικείμενο Συνέδριο, θα συζητηθούν εκ νέου σε συνεδρίαση την Τρίτη. Επ’ αυτού, η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν στη σύνθεση και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων που πρόσκεινται στη ΔΗΣΥ (σ.σ.: δηλαδή εκπροσώπων φορέων που διαχρονικά πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ).

Στελέχη της ΔΗΣΥ ανέφεραν στην “Α” ότι δεν υπάρχουν καταστάσεις ρήξης, αλλά ότι οι διάφορες πλευρές διατηρούν τη στάση τους.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει με τον δημόσιο λόγο της ότι προκρίνει την επιλογή ενός ομόσπονδου χαρακτήρα για τον “νέο” φορέα και εισηγείται η απόφαση να ληφθεί από τη βάση του κάθε κόμματος ξεχωριστά. Ο Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, που από χθες (αύριο ολοκληρώνεται) πραγματοποιεί την 3η Πανεαλλαδική Συνδιάσκεψή του, δήλωσε ευθέως πριν από λίγες ημέρες ότι “στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωράμε -και σε αυτό και εγώ, και άλλοι επέμεναν-, προχωράμε όλοι μαζί, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας την αυτονομία του κάθε φορέα”.

Αντίθετα, η ΔΗΜ.ΑΡ. επιμένει στη θέση της για ενιαίο φορέα μέσα από ιδρυτικό συνέδριο εντός του 2017, και μετά την εκλογή οργάνων, να ακολουθήσει και η εκλογή αρχηγού από τη βάση. Σε αυτήν τη θέση βρίσκονται πολύ κοντά και οι Κινήσεις Πολιτών, που εξέφρασαν ανησυχία και για τη δημοσκοπική εικόνα της ΔΗ.ΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL