Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΚΙΝΤΖΙ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ / Τελευταία (;) προσπάθεια στη Νέα Υόρκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΚΙΝΤΖΙ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ / Τελευταία (;) προσπάθεια στη Νέα Υόρκη

Ειλικρινής προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων ή ακόμη ένας γύρος blamegame (παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών) πριν το τελικό αδιέξοδο; Κάθε συμπέρασμα στις εν εξελίξει συζητήσεις για το Κυπριακό είναι πρόωρο, ωστόσο όλα τα σημάδια και οι οιωνοί προδιαγράφουν το δεύτερο σενάριο.

Η κινητικότητα που σημειώθηκε σε όλα τα μέτωπα την περασμένη εβδομάδα κάθε άλλο παρά αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι μπορεί οι συζητήσεις να ξαναζωντανέψουν. Αντιθέτως, κατέστησε ευκρινέστερες τις σοβαρές διαφορές των δύο πλευρών, που σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται εύκολο ή πιθανό να γεφυρωθούν, ενώ, παρά τις προθέσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών, ένα “φάλτσο” του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε “θόλωσε” ακόμη περισσότερο το κατά πόσο η διαμεσολάβησή του λύνει ή... δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Κρίσιμη συνάντηση

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση που έχει οριστεί για το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ. Ακιντζί κατόπιν πρόσκλησης του Αντ. Γκουτέρες θα δείξει πού πάνε τα πράγματα και κατά πόσο όλες οι πλευρές είναι πιθανό να βρεθούν στη Γενεύη για νέο γύρο συζητήσεων. Πάντως, ο άξονας Λευκωσία - Αθήνα επιμένει πως πλέον πρέπει η διαπραγμάτευση να επικεντρωθεί γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων - βασικά "αγκάθια" στις συζητήσεις. Ωστόσο, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, έχοντας τη στήριξη της Άγκυρας, προσέρχεται στη συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με την αξίωση να ξεκινήσει διάλογος “χωρίς προϋποθέσεις”, όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα.

Απειλές και προειδοποιήσεις

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στην αρνητική τροπή που παίρνουν οι συζητήσεις προστίθεται η “παραφιλολογία” για “θερμό επεισόδιο” και οι απειλές της Άγκυρας για “κάποια μέτρα” σε περίπτωση που η Λευκωσία επιμείνει στην διαδικασία για τη εξόρυξη φυσικού αερίου. Ο Μ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε “μονομερείς” της κινήσεις της Κύπρου, απειλώντας τη Λευκωσία πως αν επιμείνει, “τότε θα κάνουμε κι εμείς κάποια βήματα” όπως είπε.

Ωστόσο, το κλίμα επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω και από ένα διπλωματικό “φάλτσο” του ειδικού διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ στην εφημερίδα “Το Βήμα”. Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ουσιαστικά “υιοθέτησε” τις απειλές της Τουρκίας, αφού τις παρουσίασε σαν ένα υπαρκτό ενδεχόμενο, εκφράζοντας την ανησυχία του και παρουσιάζοντας την επανέναρξη των συζητήσεων ως... το “φάρμακο” για την αποφυγή κάποιου “θερμού επεισοδίου”.

Τούτων δοθέντων, οι συζητήσεις που βρίσκονται σε ένα “οριακό” σημείο είναι μάλλον εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν νέα τροπή, εκτός κι αν ο γ.γ. του ΟΗΕ κρύβει κάποιον “άσο” στο μανίκι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL