Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Κυπριακό / Κυπριακό: Συνάντηση υπό τη σκιά απειλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυπριακό / Κυπριακό: Συνάντηση υπό τη σκιά απειλών

Ολοένα και βαραίνει το κλίμα στις συζητήσεις για το Κυπριακό, μετά και τις χθεσινές "απειλές" του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου κατά της Κύπρου, σε περίπτωση που επιμείνει στη διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου. Εν μέσω, λοιπόν, "απειλών", αλλά και της αρνητικής στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μ. Ακιντζί στην πρόταση του Ν. Αναστασιάδη, οι δυο τους θα συναντηθούν την Κυριακή με τον γ.γ. του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες.

Οι οιωνοί για τη συνάντηση της Κυριακής επιδεινώθηκαν χθες με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα Κατεχόμενα, καθώς τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά, όσο και η Άγκυρα επιμένουν στην απόρριψη της πρότασης Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για διάλογο επί των θεμάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σε μία επίσκεψη που μπορεί να είναι «αποχαιρετιστήρια» -καθώς οργιάζουν οι φήμες περί αντικατάστασης του κ. Τσαβούσογλου- ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την επιθυμία του να προσέλθει η ελληνική πλευρά στη Νέα Υόρκη «χωρίς προϋποθέσεις». Ο κ. Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση» του προέδρου Αναστασιάδη και επανέλαβε τις απειλές της Άγκυρας κατά της Λευκωσίας, σε ό,τι αφορά τις έρευνες για το φυσικό αέριο: «Εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των μονομερών (sic) ενεργειών από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Κινητικότητα

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις, η πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτιέρες, προς τους Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί να συναντηθούν την Κυριακή στην έδρα του ΟΗΕ προφανώς και αποτελεί ένα νέο κομμάτι στο -πολλαπλώς τραυματισμένο- παζλ αυτής της φάσης του Κυπριακού. Εν όψει, λοιπόν, της συνάντησης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαλεί σήμερα το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο στη Λευκωσία. Παράλληλα, χθες δήλωσε ότι η πρότασή του για σύγκληση της διάσκεψης της Γενεύης παραμένει στο τραπέζι, ενώ απάντησε στον Μ. Τσαβούσογλου μέσω ΡΙΚ, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να τίθεται από τουρκικής πλευράς όρος για αναστολή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, όπως αξίωσε ο κ. Ακιντζί προκειμένου να συμμετάσχει σε νέα διάσκεψη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL