Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε ποσοστό παθητικών καπνιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε ποσοστό παθητικών καπνιστών

Η κατανόηση των επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία των παθητικών καπνιστών αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για την αλλαγή στάσης των πολιτών ως προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός κατά την ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη σε ποσοστό παθητικών καπνιστών, στοιχείο που ο Αν. Ξανθός απέδωσε στη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και το οποίο έθεσε ως «μια κρίσιμη κοινωνική και πολιτική προτεραιότητα».

Ο Αν. Ξανθός παρατήρησε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την επικινδυνότητα του τσιγάρου για την υγεία, ενώ επισήμανε τις έρευνες που δείχνουν ότι και το 70% των καπνιστών ενοχλούνται από τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ο Αν. Ξανθός ανέλυσε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου τονίζοντας ότι «θέλουμε να αλλάξουμε το κλίμα, προφανώς σταδιακά, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε να κάνουμε με μια εδραιωμένη κουλτούρα ασυδοσίας και ανομίας, αλλά από τη μια και, από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ισχυρή εξάρτηση».

Ο Αν. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Υγείας θα λάβει σύντομα πρωτοβουλία για διυπουργικό συντονισμό ώστε «να υπάρξει μια πιο συστηματική και μεθοδευμένη παρέμβαση που να αρχίσει να αποδίδει μετρήσιμα αποτελέσματα» εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στην έμφαση σχετικά με τα πρόστιμα. Ο Αν. Ξανθός, αντίθετα, υπογράμμισε την σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως προς την πρόληψη, ενώ υπενθύμισε ότι το υπουργείο Υγείας δεν έκανε διάκριση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο όσον αφορά τον έλεγχο των καπνικών προϊόντων, αλλά και τις ενέργειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Ο Μ. Τουμπής, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επισήμανε ότι τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου για το κάπνισμα είναι θετικά, καθώς συνεχίζεται η τάση μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα, ενώ το κάπνισμα στις ηλικίες 15 - 24 χρόνων αγγίζει πλέον τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Ο Μ. Τουμπής έδωσε κι αυτός έμφαση στον μεγάλο αριθμό παθητικών καπνιστών, ιδιαίτερα εντός σπιτιού, παρατηρώντας ότι «υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης των καπνιστών για τη βλάβη που προκαλούν στον συνάνθρωπό τους που δεν καπνίζει» και τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL