Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Κινητικότητα μετ' εμποδίων στο Κυπριακό / Ν. Κοτζιάς: "Οι διαπραγματευτές δεν πρέπει να μιλάνε πολύ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινητικότητα μετ' εμποδίων στο Κυπριακό / Ν. Κοτζιάς: "Οι διαπραγματευτές δεν πρέπει να μιλάνε πολύ"

Δηλώσεις του Ν. Κοτζιά για τον Έιντε με... νόημα

Η κινητικότητα εντείνεται, αλλά παραλλήλως το κλίμα βαραίνει στις διεργασίες για το Κυπριακό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει σήμερα στα Κατεχόμενα, ενώ ήδη από προχθές επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες για την επιβράδυνση των συζητήσεων στη Λευκωσία, συνδέοντας τη στάση του Ν. Αναστασιάδη με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Πάντως, την ώρα που φήμες θέλουν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα Κατεχόμενα να είναι η... “αποχαιρετιστήρια”, συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις για την επίκληση του ενδεχομένου ενός “θερμού επεισοδίου” ως... “απειλής” προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εκ μέρους του ειδικού διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο Νορβηγός αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης “φάρμακο” για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης κρίσης, με αποτέλεσμα, ήδη από το βράδυ της περασμένης Τρίτης, να δεχθεί βολές από τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη. Ο Ν. Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει “απαράδεκτη” τη χρήση της “απειλής” εκ μέρους του κ. Έιντε, ενώ χθες εξαιρετικά καυστικός ήταν και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Προσβλέπουμε σε λύση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Ντ. Στίερ και ερωτηθείς σχετικά, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε με νόημα πως “οι διαπραγματευτές, και ιδιαίτερα οι διεθνείς διαπραγματευτές, δεν πρέπει να μιλάνε πολύ”. “Έχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στο Κυπριακό να υιοθετεί κινδυνολογίες που προαναγγέλλουν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ως επιχείρημα για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις” συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι "προσβλέπουμε σε μια λύση του Κυπριακού όχι επειδή κάποιοι μας απειλούν, αλλά, ίσα - ίσα, η λύση του Κυπριακού σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα έχουν δυνατότητα να απειλούν”.

Φήμες για αντικατάσταση

Εν τω μεταξύ, παρά το σημερινό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στην Τουρκία, όλα δείχνουν πως νέες εξελίξεις στις συνομιλίες δεν θα προκύψουν. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας, ο Μ. Τσαβούσογλου μάλλον προβαίνει σε... αποχαιρετιστήρια επίσκεψη καθώς όλα δείχνουν πως θα αντικατασταθεί από τον στενό συνεργάτη του Τ. Ερντογάν Ιμπρ. Καλίν.

Βεβαίως, με δεδομένο ότι πληροφορίες θέλουν την πλευρά Ερντογάν να χρεώνει στον Τσαβούσογλου “ελλιπή ενημέρωση” για το Κυπριακό, μένει να φανεί αν η αντικατάστασή του θα σημάνει κάποια αλλαγή της στάσης της Άγκυρας στις συζητήσεις. Ωστόσο, “προσωρινός” δεν είναι μόνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αλλά μάλλον και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ φέρεται να έχει συναντηθεί στις 5 Μαΐου με τον γ.γ. του Οργανισμού για να τον ενημερώσει ότι μετά τον Ιούλιο δεν θα μπορεί να... συνεχίσει να ασχολείται με το Κυπριακό λόγω των φιλοδοξιών του να εκλεγεί βουλευτής στη Νορβηγία.

Σε κάθε περίπτωση, αν προκύψει κινητικότητα, αυτή πρέπει να αναμένεται από τους βασικούς πρωταγωνιστές των εξελίξεων, ήτοι από τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιω. Κασουλίδης, μιλώντας χθες στο ΡΙΚ, δεν απέκλεισε να υπάρξει τις επόμενες ημέρες συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως πως οι συνομιλίες “δεν έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχει σχέδιο Β”.

Μήνυμα στην ΠΓΔΜ

Από τη συνάντηση Κοτζιά - Στίερ προέκυψαν, όμως, ειδήσεις και για το Μακεδονικό. Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη “ενότητας”, “ακεραιότητας” και “σταθερότητας” της γείτονος χώρας και τάχθηκε υπέρ της λύσης του θέματος της ονομασίας “με δημιουργικό και δημοκρατικό τρόπο”. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε πως μόλις πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, θα καλέσει στην Αθήνα τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ντ. Ντιμιτρόφ. Ως “ευπρόσδεκτη” χαρακτήρισε τη “θεσμική λύση” που παρουσιάζεται στην ΠΓΔΜ και ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι επιθυμεί “ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία” για όλα τα Βαλκάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL