Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Σήμερα η ταφή του στα Χανιά / "Ύστατο χαίρε" από όλους στον Κων. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η ταφή του στα Χανιά / "Ύστατο χαίρε" από όλους στον Κων. Μητσοτάκη

Πλήθος κόσμου, αλλά και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησαν χθες τον Κων. Μητσοτάκη στη Μητρόπολη Αθηνών σε κλίμα έντονης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης. Η σορός του πρώην πρωθυπουργού, μετά την χθεσινή εξόδιο ακολουθία, μεταφέρθηκε στην Κρήτη και σήμερα αναμένεται να ταφεί στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ Χανίων, δίπλα στον τάφο της αγαπημένης του συζύγου Μαρίκας Γιαννούκου.

Η σορός του “τελευταίου των μεγάλων” ηγετών της Μεταπολίτευσης έφτασε στη Μητρόπολη χθες στις 7 το πρωί και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα ώς τις 1.30 το μεσημέρι. Μιάμιση ώρα αργότερα ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία, ενώ πλήθος κόσμου είχε προσέλθει στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών για το “ύστατο χαίρε” στον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Η οικογένεια του εκλιπόντος είχε φτάσει από νωρίς στην εκκλησία. Το κλίμα ήταν βαρύ, ενώ ειδικά η θυγατέρα του Ντ. Μπακογιάννη ήταν συντετριμμένη.

Ήταν όλοι εκεί

Στο “ύστατο χαίρε” για τον Κων. Μητσοτάκη έδωσαν το “παρών” όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες, αλλά και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων - πλην των νεοναζί, προφανώς. Την οικογένεια Μητσοτάκη συλλυπήθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, αλλά και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, όπως επίσης η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θαν. Θεοχαρόπουλος. Παράλληλα, όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί έδωσαν κι εκείνοι το “παρών”, καθώς στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν ο Κ. Σημίτης, ο Κ. Καραμανλής, ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς και, μεταξύ πολλών άλλων, όλοι σχεδόν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας, ο ιδρυτής της ΔΗΜ.ΑΡ. και επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φ. Κουβέλης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Σπ. Λυκούδης και Δ. Κρεμαστινός, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βυρ. Πολύδωρας. Το “παρών” έδωσε ακόμη ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, όπως επίσης και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός, Βασ. Θάνου.

Σημειωτέον ότι, πέραν των πολιτών και των πολιτικών, το “παρών” έδωσαν και παράγοντες της επιχειρηματικής ζωής της χώρας, όπως οι Βαρδής και Γιάννης Βαρδινογιάννης, η Μαρ. Λάτση, η Γ. Αγγελοπούλου, ο Β. Μαρινάκης, ο Θ. Κυριακού, ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο γιος του Νικόλαος.

Οι επικήδειοι

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο Κύπριος ομόλογός του Ν. Αναστασιάδης και, αυτονοήτως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και γιος του εκλιπόντος Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Πρ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε τον Κων. Μητσοτάκη ως έναν «κορυφαίο ηγέτη, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική για πάνω από 50 χρόνια» και υπογράμμισε τις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο πρώην πρωθυπουργός:

* Η υπεράσπιση της δημοκρατίας. Αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη, ο Κων. Μητσοτάκης πίστευε ότι η στήριξή της είναι στάση ζωής, σημείωσε εμφατικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

* Η αφοσίωση που ο πρώην πρωθυπουργός επέδειξε στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. «Ίσως ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος» είπε για τον Κων. Μητσοτάκη ο Πρ. Παυλόπουλος. Και θυμήθηκε τότε που αγόρευε στο κοινοβούλιο, "πάντα χωρίς στόμφο" συμπλήρωσε.

* Η πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός δραστηριοποιήθηκε ώστε η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή και για τον σκοπό αυτό συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

* Τέταρτη παρακαταθήκη, πιο σημαντική και κρίσιμη σήμερα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ενότητα και η ομόνοια, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, συγκινησιακά φορτισμένος, χαρακτήρισε τον πατέρα του “αφέντη της μοίρας του και καπετάνιο της ψυχής του” και μίλησε σε πρώτο πρόσωπο: «Σε θυμάμαι, μικρό παιδάκι, όταν ήμασταν εξόριστοι, να με πηγαίνεις με το μετρό στο Παρίσι. Είχες τη γενναιότητα να κοντύνεις εσύ ενώ ψήλωνα εγώ για να μην είναι βαριά η σκιά σου πάνω μου. Σου είπα αυτά που ήθελα και με είδες εκεί που ήθελες. Αφήνεις πίσω σου το πιο ωραίο και σημαντικό. Μια μεγάλη και ωραία οικογένεια. Παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Ήσουν το αποκούμπι μας, κολώνα και βράχος του σπιτιού μας. Μας έμαθες να νιώθουμε αυθεντικοί και να είμαστε υπερήφανοι και δεν μας άφησες να ξεχάσουμε ότι μαζί με τα προνόμια υπάρχει και ευθύνη» είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε “αειθαλή” την πολιτική παρακαταθήκη του Κων. Μητσοτάκη: “Μας έμαθες να λέμε την αλήθεια και να μην κολακεύουμε τον λαό. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι τον διχασμό. Μας έδειξες την αγάπη για το κοινοβούλιο και ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης” τόνισε.

Ο Ν. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, έκανε λόγο για έναν “ιστορικό ηγέτη, διακεκριμένο πολιτικό και σπουδαίο Έλληνα” και για μια «εξέχουσα προσωπικότητα μιας γενιάς πολιτικών που συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας». Αναφερόμενος εμμέσως στην τραγική στιγμή της στυγνής δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη, ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ο Κων. Μητσοτάκης «στάθηκε όρθιος την ώρα της οικογενειακής τραγωδίας, καλώντας σε υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Αποδοκιμασίες και χειροκροτήματα

Όπως προαναφέρθηκε, μετά την εξόδιο ακολουθία η σορός του Κων. Μητσοτάκη μεταφέρθηκε με C-130 στην Κρήτη, προκειμένου να ταφεί στα Χανιά, αφού πρώτα πέρασε από τη Βουλή για μια τελευταία φορά -καθώς ο εκλιπών ήταν ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός άνδρας, με πορεία 58 ετών στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι περιορισμένες αποδοκιμασίες σε βάρος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, όπως επίσης και το γεγονός ότι λίγο πριν οι ίδιοι άνθρωποι είχαν χειροκροτήσει τον έκπτωτο μονάρχη Κωνσταντίνο...

Πάντως, η Ν.Δ., με ανακοίνωσή της, καταδίκασε τις αποδοκιμασίες, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε με τον πιο σαφή τρόπο τις όποιες αποδοκιμασίες υπήρξαν σε βάρος του πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα. Δεν συνάδουν ούτε με το ήθος, ούτε με το ύφος της παράταξης και, προφανώς, ούτε με τη στιγμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL