Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Οργή Αναστασιάδη για "φάλτσο" περί "θερμού επεισοδίου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργή Αναστασιάδη για "φάλτσο" περί "θερμού επεισοδίου"

Ένα ακόμη ρήγμα στην επιχείρηση επανεκκίνησης των συζητήσεων για το Κυπριακό προκάλεσε χθες ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς ουσιαστικά “χρησιμοποίησε” ως “απειλή” το σενάριο ενός “θερμού επεισοδίου” στην προσπάθειά του να τονίσει τη σημασία επανέναρξης των συνομιλιών προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση του Κυπρίου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

Ο Ν. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του χθες βράδυ, χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις αναφορές Έιντε υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: “Είχα κάνει κατ' ιδίαν παραστάσεις ότι θεωρώ απαράδεκτες ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής”.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι θεωρεί χειρότερη συνταγή ή φάρμακο το να χρησιμοποιεί κανείς απειλές αντί για την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων, προσθέτοντας ότι θεωρεί “ακόμη χειρότερο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και, αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή”.

Άλλωστε ο Ν. Αναστασιάδης διερωτήθηκε γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να μεταβούν για συζητήσεις στη Γενεύη “από τη στιγμή που η Τουρκία δεν είναι έτοιμη”. “Ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί και, όταν είναι η Τουρκία έτοιμη να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα» κατέληξε ο πρόεδρος της Κύπρου.

“Φάρμακο οι διαπραγματεύσεις”

Την αντίδραση του Ν. Αναστασιάδη προκάλεσε η συνέντευξη του ειδικού διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Το Βήμα”, αμέσως μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και πριν μεταβεί στην Άγκυρα για αντίστοιχες συνομιλίες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν “ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ το καλοκαίρι”, ο Νορβηγός διπλωμάτης απάντησε θετικά: “Βεβαίως ανησυχώ και προβληματίζομαι. Πιστεύω δε ότι είναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μίας επερχόμενης κρίσης”.

Παραλλήλως ο κ. Έιντε, καίτοι διαβεβαίωσε προχθές δημοσίως για τον “παραγωγικό” χαρακτήρα της συνάντησής του με τον Ν. Κοτζιά, χθες υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση “βρίσκεται στο τελευταίο μίλι” και άφησε να εννοηθεί ότι η κουβέντα έχει φτάσει στα όριά της. Μάλιστα, έδειξε κατανόηση μεν για την κυπριακή αξίωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια από την Τουρκία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ωστόσο τόνισε ότι “η Τουρκία έχει ειλικρινές ενδιαφέρον να λυθεί το πρόβλημα”.

Στα Κατεχόμενα

Εν τω μεταξύ την πρόθεσή του να μεταβεί αύριο στα Κατεχόμενα γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Μάλιστα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε έτοιμος να πάει και στη Γενεύη “στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και του εγγράφου της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου”.

Παράλληλα κατηγόρησε εκ νέου την ελληνοκυπριακή πλευρά πως “κωλυσιεργεί τους τελευταίους 3-4 μήνες” και άφησε να εννοηθεί πως αυτό γίνεται για προεκλογικούς λόγους. “Αν και υπάρχει πολύς καιρός ακόμη μέχρι τις εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μπαίνουν από νωρίς σε προεκλογικό κλίμα” ισχυρίστηκε καταλογίζοντας στη Λευκωσία “πολύ αρνητική στάση”, η οποία, κατά τον ίδιο, θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε διακοπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL