Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ο Αλ. Τσίπρας τη Δευτέρα μίλησε με Μέρκελ - Μακρόν και χθες με Τουσκ - Μετά τη διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου η πολιτική διαπραγμάτευση εκ των πραγμάτων "ανεβαίνει" στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, ώστε να καλλιεργηθούν συνθήκες για συμφωνία / Στα χέρια των ηγετών το ελληνικό χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας τη Δευτέρα μίλησε με Μέρκελ - Μακρόν και χθες με Τουσκ - Μετά τη διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου η πολιτική διαπραγμάτευση εκ των πραγμάτων "ανεβαίνει" στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, ώστε να καλλιεργηθούν συνθήκες για συμφωνία / Στα χέρια των ηγετών το ελληνικό χρέος

Η ώρα των ηγετών έχει ήδη σημάνει για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς ο πόλεμος δηλώσεων και διαρροών, αλλά και η εικόνα ενός αναπαραγόμενου αδιεξόδου, με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει, θέτουν πλέον εξ αντικειμένου την ηγεσία της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της προ των ευθυνών τους.

Εξάλλου, μετά τα χθεσινά "κίτρινα" παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας από τη γερμανική εφημερίδα "Bild", αλλά και έπειτα από τις νέες "ειρωνείες" του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατά του ΔΝΤ ("το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια, να γιατί όλα τα προγράμματα για την Ελλάδα αποδείχθηκαν μάταια" παρατήρησε σκωπτικά παραδεχόμενος τη διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου...), η πολιτική διαπραγμάτευση εκ των πραγμάτων "ανεβαίνει" στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, ώστε να καλλιεργηθούν συνθήκες για συμφωνία, λύση και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ χθες το πρωί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις ερχόμενες μέρες, ενώ η Αθήνα εκφράζει την αισιοδοξία της για την επίτευξη συνολικής λύσης στις Βρυξέλλες.

Αισιοδοξία Τσακαλώτου

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωση του στο Spiegel Online, εκτιμώντας πως στο προσεχές Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία που να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους.

«Κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία (σ.σ.: της Ελλάδας), λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ανταποκριτή του Spiegel Online στην Αθήνα, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου και δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης.

Το παιχνίδι της “Bild”

Παιχνίδια στην “πλάτη” της Ελλάδας έπαιξε για άλλη μια φορά, ως φαίνεται, η εφημερίδα “Bild”, παραφράζοντας τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια συζήτησής του με ξένους ανταποκριτές, ενώ η Αθήνα προχωρά σε διπλή διάψευση τόσο μέσω του υπουργού όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη γι’ αυτόν τον σκοπό, μη πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες. Και μάλιστα “χρεώνοντας” τα παραπάνω στα όσα είχε αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ενώ οι υπόλοιποι ανταποκριτές ξένων μέσων που παρευρέθηκαν στην ενημέρωση είχαν τελείως διαφορετική εικόνα.

Διάψευση εις διπλούν

Για τον λόγο αυτό σε κατηγορηματική διάψευση της εκτίμησης ότι η Ελλάδα θα αρνηθεί την επόμενη δόση εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους προχώρησαν Τσακαλώτος και Τζανακόπουλος.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε μιλώντας στο Reuters: «Η ‘Bild’ διαστρέβλωσε αυτά που είπα χθες (σ.σ.: προχθές). Ποτέ δεν δήλωσα ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το δημοσίευμα αναφέροντας: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».

Γ. Δραγασάκης: Δεν γίνεται να μετατίθεται διαρκώς χωρίς συνέπειες η ελάφρυνση χρέους

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που έστειλε μήνυμα προς τους δανειστές μιλώντας χθες στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές δηλώνοντας: «Η Ελλάδα, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup που θα γίνει στις 15.6, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον».

«Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών, αλλά αφορά τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση και να κάνει το αναγκαίο άλμα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια" τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης συμπληρώνοντας με νόημα: "Γι' αυτό είναι, από κάθε άποψη, αναγκαίο, αλλά και εφικτό, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να κάνει, έστω και την ύστατη ώρα, ό,τι δεν έκανε στα προηγούμενα, χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία και χωρίς καμιά ευθύνη της χώρας, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω».

Όλοι θέλουν λύση

"Με όσους μιλάω σε κορυφαίο επίπεδο, όλοι δηλώνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Όλοι θέλουν λύση. Αλλά το ζητούμενο πια, επειδή έχουμε ακούσει πολλά κι έχουμε υποστεί αρκετές οδυνηρές διαψεύσεις, είναι να έχουμε συγκεκριμένα, γραπτά αποτελέσματα" ανέφερε στον ρ/σ 24/7 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς εκτίμησε πως εάν οι γερμανικές εκλογές είχαν γίνει, η λύση θα είχε συμφωνηθεί στο προηγούμενο Eurogroup.

"Εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα" ανέφερε ο Ν. Ξυδάκης, διευκρινίζοντας όμως δεν είναι ώρα "να μιλήσουμε για ρήξη" καθώς, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να απαιτήσουμε από τους εταίρους "να σέβονται το πλαίσιο μιας συμφωνίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL