Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Συντονισμένα μηνύματα Αθήνας προς Άγκυρα για το Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντονισμένα μηνύματα Αθήνας προς Άγκυρα για το Κυπριακό

Σε συντονισμένα μηνύματα προς την Άγκυρα, εν μέσω της κινητικότητας που παρατηρείται στο Κυπριακό, προχώρησε χθες η Αθήνα, μέσω του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά και διά του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Κατά τη συνάντησή του με τον Εσθονό ομόλογό του Γ. Ράτας, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε πολυσήμαντα μηνύματα στην Τουρκία. Αφενός, τόνισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας “σε ό,τι αφορά την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο ιδιαίτερα”, αλλά και στο “να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους του διαλόγου με τη γείτονά μας Τουρκία”. Αφετέρου ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις συνομιλίες “για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ”. Ωστόσο, καταλόγισε στην Τουρκία “παρελκυστική στάση”, λέγοντας πως “αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν επιδεικνύει την ίδια πολιτική βούληση που επιδεικνύουμε εμείς προκειμένου να συζητήσουμε και να λύσουμε τα σημαντικά θέματα, να κάνουμε βήματα γεφύρωσης των διαφορών σε σημαντικά θέματα, κυρίως αυτά που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό”. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας πίστωσε στον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη πως “δίνει μια σκληρή μάχη για να κρατήσει ζωντανό τον διάλογο στο Κυπριακό ζήτημα”, ενώ επανέλαβε πως συμφώνησε με τον Εσθονό ομόλογό του πως “το Κυπριακό δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι ευρωπαϊκό”.

Εγγυήσεις και οι ασφάλεια

Εν τω μεταξύ, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε χθες με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και έστειλε, με τη σειρά του, τα δικά του μηνύματα στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε τη θέση του για τερματισμό των εγγυήσεων και για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ενώ καταλόγισε στην Τουρκία πως αρνείται να συζητήσει με την Ελλάδα το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς κάλεσε την Άγκυρα «να πάψει να βλέπει το Κυπριακό ως ένα ζήτημα δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων ή συμφερόντων της έναντι της Ε.Ε.».

Επίσης, ζήτησε από την Άγκυρα να κατανοήσει ότι “πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο” και επισήμανε ότι “δεν μπορεί να διαθέτει εγγυητικά, παρεμβατικά δικαιώματα πάνω στη Μεγαλόνησο”. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως οποτεδήποτε ετίθετο στη διαπραγματευτική διαδικασία το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, “η Τουρκία εγκατέλειπε τον διάλογο”, ενώ καταλόγισε στην Άγκυρα πως “εξακολουθεί να προβάλλει ενδιάμεσα αιτήματα, όπως το λεγόμενο των τεσσάρων ελευθεριών, που αφορά τη σχέση της με την Ε.Ε. και όχι το Κυπριακό”.

Ωστόσο, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στη διαπραγμάτευση, καθώς αναφέρθηκε στην ανάγκη να ακυρωθούν οι Συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. “Ελπίζω κάποια στιγμή να είναι αρκούντως σώφρων (σ.σ.: η Τουρκία) και να συζητήσει μαζί μας, ώστε να μπορούμε να προετοιμάσουμε μια διεθνή διάσκεψη της Γενεύης με αντικείμενο την ασφάλεια της Μεγαλονήσου και την απαλλαγή της από τις δύο Συνθήκες του 1960 της Ζυρίχης και του Λονδίνου που είναι οι συνθήκες των εγγυήσεων και της λεγόμενης συμμαχίας” είπε χαρακτηριστικά, καλώντας την Άγκυρα να αποδεχθεί πως “η Κύπρος πρέπει να μετασχηματιστεί και να ζήσει σαν ένα φυσιολογικό κράτος, ένα κράτος που είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ”.

Παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών

Ασφαλώς, οι δύο άνδρες δέχθηκαν ερωτήσεις και για το αν... κύλησε καλά η μεταξύ τους συνάντηση μετά το διάβημα του υπουργού Εξωτερικών στον γ.γ. του ΟΗΕ για τον τρόπο που ο κ. Έιντε διαχειριζόταν τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Ο Ν. Κοτζιάς έκανε λόγο για “ενδιαφέρουσα και ορθολογική συζήτηση”, ενώ για “παραγωγική συνάντηση” μίλησε και ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Πάντως, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν έκρυψε τις δυσκολίες που υπάρχουν, ενώ προανήγγειλε πως μεταβαίνει στην Άγκυρα για να συνεχίσει τις επαφές. Πάντως, υπογράμμισε ότι η μπάλα και η ευθύνη βρίσκονται στο μέτωπο των δύο συνομιλητών στην Κύπρο, αλλά και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, παραδέχθηκε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά έως ότου συγκληθεί νέα διάσκεψη στη Γενεύη και, τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το εν εξελίξει “παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών” που έχει αρχίσει, κατά τον ίδιο, να παίζεται στις συζητήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL