Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Απάντηση Μουζάλα σε πρόταση βουλευτή της Ν.Δ. με αφορμή το πρόγραμμα μίσθωσης διαμερισμάτων: / Γ. Μουζάλας: "Δεν μπορεί να υπάρξει πλαφόν στη διαμονή προσφύγων ανά περιοχή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Μουζάλα σε πρόταση βουλευτή της Ν.Δ. με αφορμή το πρόγραμμα μίσθωσης διαμερισμάτων: / Γ. Μουζάλας: "Δεν μπορεί να υπάρξει πλαφόν στη διαμονή προσφύγων ανά περιοχή"

«Δεν μπορεί νομικά και από άποψη δικαιωμάτων να υπάρξει πλαφόν» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σχετικά με την πρόταση του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντά για ανώτατο όριο προσφύγων που θα διαμένουν σε κάθε περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος μίσθωσης διαμερισμάτων. Ο Γ. Μουζάλας επισήμανε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μέσα από την υπηρεσία υποδοχής «έχει τον νου του» και «προσπαθεί να έχει μια παρέμβαση εκεί πέρα», υπογράμμισε όμως ότι οι πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες.

Προσπαθώντας να υποστηρίξει την πρότασή του, ο Γ. Γεωργαντάς έφερε το παράδειγμα της εκλογικής του περιφέρειας, του Κιλκίς, όπου, λόγω της απουσίας πανεπιστημιακών σχολών και στρατοπέδων, υπάρχει μεγάλη προσφορά αμίσθωτων διαμερισμάτων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Δεν μπορώ να δεχτώ τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς σε ένα τέτοιο ζήτημα, γιατί δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεωργαντάς, παρατηρώντας ότι ένας αριθμός ωφελουμένων πάνω από ένα όριο «μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό της ζωής» σε μια πόλη μόλις 25.000 κατοίκων, όπως το Κιλκίς.

Παράλληλα, ο Γ. Μουζάλας ενημέρωσε ότι στον σχεδιασμό του νέου προγράμματος μίσθωσης διαμερισμάτων για τη διαμονή προσφύγων που αφορά 10.000 θέσεις, για πρώτη φορά θα υπάρχει εμπλοκή των δήμων. Ο Γ. Μουζάλας επισήμανε ότι οι δήμοι δεν ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό του πρώτου προγράμματος 20.000 θέσεων λόγω των επειγόντων καταστάσεων, ενώ σχολίασε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «ο καλύτερος φορέας για να αναλάβει την ένταξη και υποδοχή» των προσφύγων «με μια κρατική εποπτεία».

Κατάργηση συσσιτίων

Όσον αφορά το συσσίτιο, ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι «περάσαμε ήδη στην κατάργηση του συσσιτίου» και στους πρόσφυγες δίνεται πλέον χρεωστική κάρτα. Ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ότι στην ενδοχώρα τα συσσίτια έχουν καταργηθεί κατά 70% και εκτίμησε πως θα έχουν καταργηθεί πλήρως μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι η χρεωστική κάρτα δίνει στους πρόσφυγες «μια αξιοπρέπεια» και επιστρέφει χρήματα στην ελληνική κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL