Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Σε ανοιχτή γραμμή ο Αλ. Τσίπρας με Μέρκελ και Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ανοιχτή γραμμή ο Αλ. Τσίπρας με Μέρκελ και Μακρόν

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Ντ. Τραμπ

Καθαρή λύση και συνολική συμφωνία με τους δανειστές επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, κάτι που διαμηνύεται σε όλους τους τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή καθίσταται σαφές από την ελληνική πλευρά ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των εταίρων, αφού γερμανικό ΥΠΟΙΚ και ΔΝΤ καλούνται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Η διαρροή των πρακτικών του Eurogroup πιστοποιεί την απόσταση που σημειώθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία για τελική συμφωνία στο ερχόμενο Eurogroup.

Καλό το κλίμα

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε πολύ καλό κλίμα -τόσο κατ' ιδίαν όσο και σε "πηγαδάκι"- με την Ά. Μέρκελ και τον Ε. Μακρόν για το θέμα της απομείωσης του χρέους που αναμένεται να επιτευχθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Όπως μας μεταφέρεται, οι τρεις ηγέτες δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε επικοινωνία τις επόμενες μέρες προκειμένου να εργαστούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον Ιταλό ομόλογό του Π. Τζεντιλόνι.

Επιπλέον είχε το πρώτο σύντομο τετ α τετ με τον Ντ. Τράμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είπε στον Αλ. Τσίπρα: "Σε παρακολουθώ. Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα".

Τελική απόφαση στις 15 Ιουνίου

Μιλώντας χθες το πρωί στην τηλεοράση του ΣΚΑϊ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για "κατάσταση πολιτικής πίεσης προς όλες τις πλευρές για να υποχωρήσουν" εκφράζοντας την εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Άλλωστε το ίδιο το Eurogroup έθεσε ως ορόσημο τη 15η Ιουνίου για τη λήψη τελικής απόφασης.

"Όλα δείχνουν, από τον διεθνή Τύπο, από τις πολιτικές τοποθετήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, από τις πολιτικές τοποθετήσεις του ΔΝΤ, από άλλες τοποθετήσεις στη γερμανική κυβέρνηση, διότι πρέπει να ξέρετε ότι ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται εντός του πεδίου των πολιτικών συσχετισμών, δεν είναι εκτός, έχει και αυτός μια κυβέρνηση, έχει και αυτός έναν μεγάλο συνασπισμό, τον οποίο πρέπει να συντηρήσει..." επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

Μάλιστα επανέλαβε πως η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι η τεχνική συμφωνία πρέπει να πάει πακέτο με τη συμφωνία για το χρέος, "διότι δεν μπορεί να παραπεμφθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ για μετά το καλοκαίρι".

Κατάσταση αβεβαιότητας από τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι τη Δευτέρα εμπεριείχε έναν αρκετά σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που κατέληγε, μάλιστα, σε "αρκετά υψηλή" απομείωση. Μια λύση που θα μπορούσε να θεωρηθεί βάση συζήτησης, όχι μόνο από την ελληνική πλευρά αλλά και από άλλους εμπλεκόμενους. "Καλή βάση εκκίνησης" τη χαρακτήρισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Η πρόταση όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το ΔΝΤ, το οποίο "επιφυλάσσεται να πάρει απόφαση σε σχέση με το αν θα εκταμιεύσει το ίδιο δόση για την Ελλάδα και αν θα βγάλει θετικό DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους)" εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά και άλλα κράτη έκριναν πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση που θα μετέθετε την τελική απόφαση χρηματοδοτικής συμμετοχής ή όχι του Ταμείου για μετά το καλοκαίρι.

"Το βασικό μας ζήτημα ήταν διαδικαστικό τη Δευτέρα" είπε ο Δ. Τζανακόπουλος εξηγώντας: "Θέλαμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε μια νέα μετάθεση του προβλήματος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα".

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ έγκειται στο ότι οι προβλέψεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι υψηλότερες από αυτές που κάνει το ΔΝΤ. "Οι Ευρωπαίοι θέτουν μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τα επόμενα 50 χρόνια περίπου στο 1,5% ενώ το ΔΝΤ δέχεται περίπου 1% με 1,2%" σημείωσε. Αυτό δημιουργεί απόκλιση στα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Έτσι, λοιπόν, με βάση την πρόταση απομείωσης του χρέους όπως αυτή προέκυψε από το περασμένο Eurogroup, η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εξεύρεση "καθαρής λύσης" και συνολικής διευθέτησης, που κωδικοποιείται ως εξής: Καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και σαφής επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

"Έχουν περάσει δυο χρόνια όπου το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και το ΔΝΤ δεν αποφασίζει ακόμα. Αυτό δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Κλεισμένη" η εκταμίευση

"Κλεισμένο" θα πρέπει να θεωρείται το ζήτημα της τεχνικής συμφωνίας και της εκταμίευσης της δόσης, διαμηνύουν από το Μαξίμου. Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης δρομολογήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας. "Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί το δήλωσαν μόλις βγήκαν στη συνέντευξη Τύπου. Δεν υπάρχει ζήτημα εκταμίευσης της δόσης".

Μάχη οπισθοφυλακών

"Όσοι εμποδίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δίνουν μάχες οπισθοφυλακών. Η αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, είναι αναπόφευκτη" δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. "Οι αντιστάσεις", εξήγησε στη συνέχεια, "είναι ισχυρές κυρίως γιατί ορισμένοι θέλουν το χρέος ως μοχλό πίεσης. Η μείωση του χρέους πρέπει να γίνει κοινός τόπος και στόχος ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη" κατέληξε.

Παπαδημούλης: Μονόδρομος η ελάφρυνση

"Η συγκεκριμενοποίηση του οδικού χάρτη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που αποφάσισε το Eurogroup τον Μάιο του 2016, αποτελεί μονόδρομο" ανέφερε σε άρθρο του στο Euronews ο Δ. Παπαδημούλης. Επιπλέον, τόνισε ότι "το κοινό αυτό συμφέρον όλων των κρατών - μελών υπαγορεύει και στη γερμανική κυβέρνηση, χωρίς να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, να σέβεται και να τηρεί τις δεσμεύσεις της".

Απομόνωση Σόιμπλε

Την απομόνωση και τις ευθύνες του Β. Σόιμπλε υπογράμμισε σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου, στηλιτεύοντας παράλληλα τη στάση της Ν.Δ. "Έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν βρίσκει λέξη να πει για τη σύγκρουση Σόιμπλε - ΔΝΤ και αντίθετα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ό,τι στραβό υπάρχει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL