Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Διχαστική ρητορική Μητσοτάκη και σε θέματα Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διχαστική ρητορική Μητσοτάκη και σε θέματα Παιδείας

«Αυτά που είπατε είναι τα απολύτως τετριμμένα, αυτά που δεν είπατε είναι τα σοβαρά» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απαντώντας σε υψηλούς τόνους στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη ο οποίος πήρε τον λόγο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου με επείγουσες ρυθμίσεις για να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του περί «διχαστικής, σκληρά κομματικής λογικής» της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας καθώς και για απουσία σχεδίου.

Ο Κ. Γαβρόγλου μίλησε για «ρητορεία που δεν έχει περιεχόμενο» και προκάλεσε τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί για τις σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον χώρο της Παιδείας.

Ο Κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τη Ν.Δ. να απαντήσει αν συμφωνεί ότι οι δύο τάξεις του Λυκείου δεν υφίστανται παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά σχολιάζοντας ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι αδιάβλητες, αλλά «καθόλου αξιόπιστες» και «τυραννούν τα δεκαοκτάχρονα».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη ότι αυτός εισήγαγε τη δομημένη συνέντευξη στο Δημόσιο, ο Κ. Γαβρόγλου υπενθύμισε ότι «20.000 απολυμένοι με κάτι τέτοια κόλπα απολύθηκαν». Ο Κ. Γαβρόγλου δεν παρέλειψε να επικρίνει και την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στον νόμο Διαμαντοπούλου, τον οποίο χαρακτήρισε «κατάρα για τη Δημοκρατία», καθώς ιδεολογικοποίησε τα πανεπιστήμια.

Διευθυντής - μάνατζερ

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις για την επιλογή των διευθυντών επαναφέρουν τη λογική της επετηρίδας αγνοώντας τα «υψηλά προσόντα» κι αναφέρθηκε πολλές φορές στην αξιοκρατία ως προς την επιλογή των διευθυντών, αλλά στην πραγματικότητα περιέγραψε έναν διευθυντή - μάνατζερ που «αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινων και υλικών πόρων».

Ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε τα στελέχη της εκπαίδευσης να επιλέγονται από τον ΑΣΕΠ ή υπό την επίβλεψή του, ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι «θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν κάθε σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό ενός υπερσυγκεντρωτικού κεντρικού κράτους».

Διευθυντές σχολείων

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε σειρά βελτιώσεων στις ρυθμίσεις για την επιλογή των διευθυντών των σχολείων διευρύνοντας το πεδίο όσων μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Ο Κ. Γαβρόγλου δεν έκανε δεκτή τροπολογία 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διευκρινιζόταν ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξετάζονται από τα πειθαρχικά όργανα κι όχι από την τριμελή επιτροπή που συστάθηκε πριν από λίγες μέρες.

Ο Κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι όσα περιγράφει η τροπολογία προβλέπονται ήδη στη νομοθεσία σχολιάζοντας ότι «η τροπολογία ήθελε να υπογραμμίσει τη σημασία αυτού που ισχύει».

«Το σώμα των συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών είναι πολύ καταλληλότερο για να αποτιμήσει την ικανότητα του υποψήφιου διευθυντή από ένα υπηρεσιακό συμβούλιο επιλογής» σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης κριτικάροντας τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Για θατσερική πολιτική που επιδιώκει τη δημιουργία του σχολείου πολλαπλών ταχυτήτων κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL