Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Από την επιφύλαξη στο "ναι" με ολίγη από... Στάλιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την επιφύλαξη στο "ναι" με ολίγη από... Στάλιν

Να διαψεύσει την πραγματικότητα προσπάθησε το Ποτάμι σχετικά με την αλλαγή της στάσης του για τη διάταξη σχετικά με τη λειτουργία του ισλαμικού τεμένους. Ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός ισχυρίστηκε ότι δεν άλλαξε τη στάση του Ποταμιού από «ναι» σε επιφύλαξη ως προς το επίμαχο άρθρο 5 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας κατά την ψηφοφορία στην Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι τον διαψεύδουν τα πρακτικά της Βουλής, αλλά και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χάρη στους οποίους «πέρασε» η διάταξη στην Επιτροπή, δεδομένης της καταψήφισης από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Στα πρακτικά της Βουλής φαίνεται καθαρά ότι ο Γρ. Ψαριανός διατηρεί επιφύλαξη για τα άρθρα 4, 5 και 6 του νομοσχεδίου απαντώντας στον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Δ. Σεβαστάκη. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος μίλησε, κατά τα συνήθη, για «μηχανισμούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης», που χρησιμοποίησαν μια «δήθεν διαφοροποίηση» για να «αποπροσανατολίσουν» κάνοντας αναφορές στον Γ. Γκαίμπελς και τον Ι. Στάλιν.

Ο Γρ. Ψαριανός σημείωσε ότι «στην Επιτροπή είπαμε ναι στο τέμενος με επιφύλαξη για τις λεπτομέρειες, τους όρους, τις προϋποθέσεις, το Δ.Σ.» εν μέσω ύβρεων κατά της κυβέρνησης.

Τον Γρ. Ψαριανό δεν διαψεύδουν μόνο τα πρακτικά της Βουλής, αλλά και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις ομιλίες τους. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι «οι λοιπές, δήθεν ευρωπαϊκές - μεταρρυθμιστικές δυνάμεις δεν θα κρυφτούν πίσω από τη θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι «δεν θα συζητούσαμε τη συγκεκριμένη διάταξη στην Ολομέλεια» αν το κόμμα του δεν έβαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα «πάνω από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, πάνω από οποιοδήποτε πολιτικό κόστος».

Ψηφίστηκε η διάταξη

Η διάταξη για τη λειτουργία του ισλαμικού τεμένους υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς τελικά υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τη Χ.Α. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απέσυρε μέρος της διάταξης που αναφερόταν στη χρηματοδότηση του τεμένους. Ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι παραμένει σε ισχύ η αρχική διάταξη του νόμου Γιαννάκου κι επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας θα πάρει πρωτοβουλία για ευρύτερη συνεννόηση ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης του τεμένους πέραν των κρατικών κονδυλίων.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης είχε διατυπώσει επιφύλαξη ως προς τη χρηματοδότηση του τεμένους από νομικά πρόσωπα της αλλοδαπής ζητώντας ο κρατικός έλεγχος να επεκτείνεται και στον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης του τεμένους, ανησυχία που συμμερίστηκε ο Κ. Γαβρόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL