Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Τραμπ προς συμμάχους στο ΝΑΤΟ: / Τραμπ προς συμμάχους στο ΝΑΤΟ: "Πληρώστε τον λογαριασμό για την άμυνά σας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τραμπ προς συμμάχους στο ΝΑΤΟ: / Τραμπ προς συμμάχους στο ΝΑΤΟ: "Πληρώστε τον λογαριασμό για την άμυνά σας"

Σκληρή κριτική στις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν πληρώνουν το «λογαριασμό» για την άμυνά τους άσκησε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του συμμετοχή σε συνάντηση αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. Μακριά από διπλωματικές... ευαισθησίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος «άρπαξε» την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων ενός μνημείου για την 11η Σεπτεμβρίου στο νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ προκειμένου να «τα ψάλλει» στις 23 από τις 28 -όπως είπε- χώρες της Συμμαχίας που δεν έχουν πιάσει το στόχο του 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, αφήνοντας τους «Αμερικανούς φορολογούμενους» να πληρώνουν για την ασφάλειά τους.

Στην ίδια ομιλία (η οποία ήταν και η μοναδική δημόσια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες), οι ομόλογοί του ανέμεναν να δηλώσει επισήμως τη στήριξή του στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ με το οποίο δεσμεύονται τα μέλη του να δράσουν από κοινού σε περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση. Ωστόσο, ο Ντ. Τραμπ περιορίστηκε σε μια αναφορά ότι το εν λόγω άρθρο ενεργοποιήθηκε μόνο μία φορά στην ιστορία της συμμαχίας, μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Ο Τραμπ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν θα μειώσουμε ποτέ την αποφασιστικότητά μας να συντρίψουμε την τρομοκρατία και να επιτύχουμε διαρκή ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη» είπε, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την πρόσφατη επίθεση στο Μάντσεστερ. Προς ικανοποίηση του Τραμπ, οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν τελικά -αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας- στην επίσημη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε τη σημασία αυτής της κίνησης ως «πολιτικού μηνύματος» ενότητας αλλά και για την «πρακτική υποστήριξη» του έργου της (όχι σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά σε ό,τι αφορά κυρίως την ανταλλαγή πληροφοριών).

Παράλληλα, ως βήμα προσέγγισης από τη μεριά του Ντ. Τραμπ εκλήφθηκε η δήλωσή του ότι «το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και τη μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τους προέδρους των ευρωπαϊκών οργάνων, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σημειώνει σε δηλώσεις του ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δεν είναι σίγουρο ότι έχουν «κοινή γνώμη» για το ζήτημα της Ρωσίας. «Συζητήσαμε πολλά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, το κλίμα και το εμπόριο. Έχω την αίσθηση ότι συμφωνούμε σε πολλά» είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τουσκ, τονίζοντας ωστόσο πως «ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, όπως το κλίμα και το εμπόριο». «Επίσης, δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα πως έχουμε κοινή γνώμη για τη Ρωσία αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όμως φαίνεται πως είμαστε στην ίδια γραμμή» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για μια «φιλική», «εγκάρδια» και «εποικοδομητική» συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Μάλιστα, κατά την υποδοχή τού Τραμπ στην έδρα της Επιτροπής, όταν ο Ντ. Τουσκ του εξήγησε ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν δύο πρόεδροι, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σχολίασε ότι ο ένας είναι «περιττός», αστειευόμενος για την παραδοσιακή κόντρα Κομισιόν - Συμβουλίου. Επίσης, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαριτολόγησε, λέγοντας ότι ελπίζει πως ο Ντ. Τραμπ δεν έκανε ακόμα κάποιο tweet γι’ αυτόν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση χθες και με τον Εμ. Μακρόν, τον οποίο συνεχάρη για την «τεράστια» νίκη για την οποία «μιλάει όλος ο κόσμος». Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε πως τόνισε στον Τραμπ τη σημασία της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Επίσης, ο Εμ. Μακρόν σχολίασε πως υπήρξαν διαφορές, αλλά και «ρεαλισμός». «Συνάντησα έναν αποτελεσματικό και ανοιχτό εταίρο» ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL