Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Χρέος και πολιτικές εξελίξεις στο μενού των δύο πρώην
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρέος και πολιτικές εξελίξεις στο μενού των δύο πρώην

Σημίτης, Βενιζέλος και στη μέση ο επικεφαλής της ασφαλείας του πρ. πρωθυπουργού

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στους κόλπους της Κεντροαριστεράς, καθώς χθες Ευ. Βενιζέλος και Κ. Σημίτης επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν τη συνάντησή τους ένα 24ωρο αφότου το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει “εθνικό στόχο” τη διευθέτηση του χρέους την ίδια ώρα που η Φ. Γεννηματά απέστελλε στους Σοσιαλιστές ηγέτες επιστολή ζητώντας τους να βάλουν πλάτη στη διαπραγμάτευση.

Όπως έγινε γνωστό, τη συνάντηση ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος και διεξήχθη στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Κατά πληροφορίες η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εφ’ όλης της ύλης, καθώς αφορούσε τα νέα δεδομένα στην Ε.Ε. μετά την εκλογή του Εμ. Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, με δεδομένη την προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η Γερμανία.

Στον... κύκλο ιδεών

Σημειωτέον ότι ο Κ. Σημίτης και ο Ευ. Βενιζέλος προέβησαν σε αποτίμηση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και συζήτησαν εκτενώς τα δεδομένα σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Άλλωστε η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και, κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν όλες οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που αφορούν όχι μόνο το χρέος και το Eurogroup, αλλά και το θέμα της αξιολόγησης.

Η Κεντροαριστερά και οι διεργασίες στον χώρο τέθηκαν επίσης στο τραπέζι. Επισήμως, πάντως, σκοπός του κ. Βενιζέλου ήταν να προσκαλέσει τον πρώην πρωθυπουργό στη διήμερη συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο “Κύκλος Ιδεών”, το “think tank” (μτφ. δεξαμενή σκέψης) που έχει ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η συνδιάσκεψη θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στην Αθήνα και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Κ. Σημίτη να εκφωνήσει ομιλία. Πάντως, και οι δύο πλευρές ήταν εξαιρετικά φειδωλές ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ανδρών χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση “ιδιωτική” και υπενθυμίζοντας ότι ο Ευ. Βενιζέλος συναντάται συχνά - πυκνά με τον Κ. Σημίτη.

Σήμα στην ηγεσία

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του Ευ. Βενιζέλου να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό σε αυτή τη συγκυρία σηματοδοτεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα και προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί διχοστασία για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα έναντι της εθνικής μάχης για τη διευθέτηση του χρέους: την ώρα που ο τομέας Οικονομικών του Κινήματος έκανε λόγο για “εθνικό στόχο” και η Φ. Γεννηματά επέλεξε να στηρίξει εμπράκτως, διά της επιστολής της, την εθνική προσπάθεια, ο Ευ. Βενιζέλος και πριν από τρεις ημέρες υπερασπίστηκε την άποψή του για την “ανάγκη” να γίνουν εκλογές και να προκύψει ένας “στρατηγικά ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ”.

Σημειωτέον ότι υπέρ της διεξαγωγής εκλογών είχε ταχθεί πριν δύο περίπου μήνες, με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, και ο Κ. Σημίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL