Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Τέλος η ταλαιπωρία στην απονομή των προνοιακών επιδομάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος η ταλαιπωρία στην απονομή των προνοιακών επιδομάτων

Ο πρώτος σχεδιασμός για τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής διαχείρισης και απονομής των προνοιακών επιδομάτων έχει ήδη προχωρήσει, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, στην υποεπιτροπή για θέματα ατόμων με αναπηρία της Βουλής. Η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής είναι πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος με στόχο να σταματήσει η ταλαιπωρία της απονομής των προνοιακών επιδομάτων από διαφορετικούς φορείς.

Με τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής επιδιώκεται, εκτός από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η απονομή των προνοιακών επιδομάτων με τρόπο διαφανή και αντικειμενικό, καθώς και η ταυτόχρονη πληρωμή των επιδομάτων σε όλους τους δικαιούχους. Η Ενιαία Αρχή θα υποστηριχθεί από τον ΟΓΑ, δεδομένης της σημαντικής του εμπειρίας στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων, ενώ καίριο ρόλο στη ριζική αυτή αλλαγή της διαδικασίας έγκρισης και απονομής των προνοιακών επιδομάτων θα παίξει και η ΗΔΙΚΑ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την υποβολή ηλεκτρονικού αιτήματος από τον πολίτη για την απονομή του προνοιακού επιδόματος και την άμεση απάντηση στο αίτημα αυτό, εκτός κι αν απαιτείται εκτίμηση από άλλον φορέα. Το ηλεκτρονικό αίτημα θα μπορεί να υποβάλλεται από τον οικιακό υπολογιστή του πολίτη ή από τις 9 περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΓΑ ή από τα 250 Κέντρα Κοινότητας.

Καθησυχάζει η Φωτίου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος μετέφεραν τα καθημερινά, γραφειοκρατικά στην πλειοψηφία τους, προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ως προς την απονομή των προνοιακών επιδομάτων που δικαιούνται. Η ίδρυση της Ενιαίας Αρχής αντιμετωπίστηκε με ικανοποίηση, αλλά παράλληλα εκφράστηκαν και φόβοι μήπως το βήμα αυτό αποσκοπεί στην ενοποίηση και περικοπή των προνοιακών επιδομάτων.

Η Θ. Φωτίου καθησύχασε τους εκπροσώπους των οργανώσεων διαψεύδοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός για ενοποίηση και περικοπή των προνοιακών επιδομάτων μέσω της ενιαίας διαχείρισής τους. «Όποια κυβέρνηση θελήσει να κόψει τέτοια ευαίσθητα επιδόματα σημαίνει ότι θέλει να αυτοκτονήσει» επισήμανε χαρακτηριστικά η Θ. Φωτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL