Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αίφνης, το χρέος έγινε... "εθνικός στόχος"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίφνης, το χρέος έγινε... "εθνικός στόχος"!

Σε στροφή... 180 μοιρών προέβησαν χθες με συντονισμένο τρόπο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αίφνης ανακάλυψαν ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους αποτελεί “εθνική υπόθεση” και “αδιαπραγμάτευτη εθνική στρατηγική”.

Έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από τότε που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προ(σ)καλούσε από του βήματος της Βουλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώσει απερίφραστα αν θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να ρυθμιστεί και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε “ξεχάσει” να απαντήσει, ωστόσο χθες “θυμήθηκε” πως “η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα”. Αυτό τόνισε μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτή τη θέση του την έχει “καταστήσει σαφή προς όλους, εντός και εκτός Ελλάδας”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε τη λύση για το χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση “αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη εξόδου της χώρας από την κρίση”.

Μήνυμα στους δανειστές

Μάλιστα, παρ' ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πολλάκις δηλώσει πως “το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας”, χθες έστειλε μήνυμα στους δανειστές, υποστηρίζοντας πως “δεν επιτρέπεται σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις”.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν εφείσθη κριτικής προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας “είχαμε αρνητική εξέλιξη. Μια συνεδρίαση χωρίς κατάληξη: Δεν δόθηκε, δεν ιχνογραφήθηκε καν, η λύση για το χρέος. Δεν δόθηκε φύλλο πορείας για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιπροσθέτως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως “προεξοφλούσε δημοσίως απρόσμενα θετικές εξελίξεις” και διερωτήθηκε αν επρόκειτο “για άλλη μία απάτη ή άλλη μία αυταπάτη”. Παρά την “εθνική θέση” για το χρέος πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης κράτησε “ζωντανό” στην ομιλία του το αίτημα για εκλογές, λέγοντας πως “τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. και η απομάκρυνσή τους από την εξουσία είναι αναγκαία προϋπόθεση για να κάνει η χώρα το άλμα προς τα εμπρός”.

“Εθνική γραμμή”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, που υπογράμμισε με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του πως “Η δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού είναι εθνική γραμμή”. “Αυτό που κατάφερε ο κ. Τσίπρας είναι να δεσμεύσει τη χώρα σε μια διαρκή λιτότητα με δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα”, τόνισε η Χαριλάου Τρικούπη, καλώντας, όμως, τον πρωθυπουργό “να χαράξει μια εθνική γραμμή αντάξια των θυσιών του ελληνικού λαού”. “Στο μέτωπο του χρέους απαιτούμε τουλάχιστον την επαναφορά του κεκτημένου του Φεβρουαρίου - Νοεμβρίου 2012 και για αυτό αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές απέναντι στις ακραίες συντηρητικές φωνές της Ευρώπης. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απεμπόλησε τη συμφωνία του 2012 με δική του ευθύνη δεν αποτελεί άλλοθι για τον κ. Σόιμπλε” κατέληξε το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, “εθνική συνεννόηση” για το χρέος ζήτησε, με δήλωσή του στην εφημερίδα “Ειδήσεις”, και ο Στ. Θεοδωράκης. “Στην υπόθεση του χρέους είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση” υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, αποφαινόμενος πως “οι τελικές ρυθμίσεις για το χρέος θα έρθουν μετά τις γερμανικές εκλογές. Και θα αφορούν τα χρέη όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Τη στιγμή εκείνη λοιπόν, η χώρα πρέπει να είναι διαπραγματευτικά δυνατή και να έχει χτίσει τις συμμαχίες της. Δεν είναι θέμα λοιπόν μιας κυβέρνησης. Είναι εθνική υπόθεση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL