Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Αλ. Τσίπρας: Στόχος η Ελλάδα να καταστεί πολλαπλός ενεργειακός κόμβος (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Στόχος η Ελλάδα να καταστεί πολλαπλός ενεργειακός κόμβος (Video)

«Η ενέργεια είναι η αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως είπε, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και πόλος ειρήνης και σταθερότητας.https://www.youtube.com/embed/wprkjl-XbvQ?rel=0

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.

Προχωρά επίσης η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αλλά και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά, σε διπλωματικό επίπεδο, για την ωρίμανση στρατηγικών ενεργειακών έργων. Του αγωγού φυσικού αερίου East Med, του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ΑΠΕ, προκειμένου να βελτιωθεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

«Δημιουργούμε το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορούν πολίτες ή οι νέες «ενεργειακές κοινότητες» να παράγουν ενέργεια. Το πρόγραμμα «εξοικονομώ», που θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφορά ιδιωτικά και δημόσια κτίρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Σημείωσε επίσης ότι η διασύνδεση των νησιών και το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις των ΥΚΩ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε παράλληλα ότι με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, οριοθετείται ο δασικός χώρος και τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης.

«Ξεκινάμε την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων του χώρου σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο. Άλλη μια μεταρρύθμιση που ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το Κτηματολόγιο, με στόχο ολοκλήρωσης το 2020. Σε περιοχές υποβαθμισμένες από απόβλητα και άλλες μορφές ρύπανσης, προχωράμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο αστικών αναπλάσεων «Νέα Αθήνα», το οποίο όπως είπε, έχει ως στόχο την αναβάθμιση αλλά και την παραγωγική στήριξη της πόλης. «Ένα φιλόδοξο σχέδιο που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις ώστε μέσα σε περίπου ένα χρόνο να έχουν περατωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες».

Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL