Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Σε γραμμή... "Βάστα, Σόιμπλε" η αξιωματική αντιπολίτευση / Διγλωσσία της Ν.Δ. στο θέμα του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε γραμμή... "Βάστα, Σόιμπλε" η αξιωματική αντιπολίτευση / Διγλωσσία της Ν.Δ. στο θέμα του χρέους

Να εκμεταλλευθεί την εμπλοκή στο προχθεσινό Eurogroup προκειμένου να συντηρήσει την πολιτική σύγκρουση της περασμένης εβδομάδας και να κρατήσει την προσοχή στραμμένη στα μέτρα της συμφωνίας επιχειρεί η Ν.Δ. Ταυτοχρόνως, ενώ οι “γαλάζιοι” διατυπώνουν “ευχές” για να λυθεί το θέμα του χρέους, επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση συντάσσεται με το δόγμα Σόιμπλε, υποβαθμίζοντας τη σημασία συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτησή του.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πολλές φορές επισημάνει ότι “το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας”, τραβώντας επί της ουσίας το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης - κι αυτό παρά τις προχθεσινές “ευχές” του να υπάρξει αίσια έκβαση στη συζήτηση και “να αναλάβουν οι δανειστές τις ευθύνες τους”. Την ίδια άποψη, εξάλλου, είχε εκφράσει προ καιρού και ο Μ. Βορίδης, ενώ χθες επανήλθε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε “άκαιρη” τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, επανέλαβε ότι η εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων δεν βαραίνει την ελληνική οικονομία ώς το 2022 και εξέφρασε την άποψη πως η κυβέρνηση έπρεπε να ανοίξει τη συγκεκριμένη συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πυρ ομαδόν

Κατά τα λοιπά, η Ν.Δ. φιλοτέχνησε εικόνα “ναυαγίου” στη διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι διαβεβαίωσαν πως στις 15 Ιουνίου θα προκύψει τελική συμφωνία. Μάλιστα, η οδός Πειραιώς έκανε λόγο για “θέατρο Τσίπρα” και υπογράμμισε: “Έφτασε στο σημείο ο κ. Τσίπρας, την προηγούμενη εβδομάδα, για να περάσει τα σκληρά μέτρα στους πολίτες και τους βουλευτές του, να πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε μια πολύ καλή, οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους. Δυστυχώς, αποδείχτηκε ότι έλεγε, άλλη μια φορά, ψέματα”.

Σαν να μην έφτανε αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε χθες πως για πρώτη φορά το Eurogroup μπήκε στην επί της ουσίας συζήτηση για το χρέος, η Ν.Δ. θυμήθηκε την υπόσχεση που είχαν δώσει οι δανειστές στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 και την οποία δεν πραγματοποίησαν ποτέ: “Με την ανικανότητά του, έχει μετατρέψει στο θέμα του χρέους το αυτονόητο, που είχε πετύχει η χώρα το 2012, σε ζητούμενο” συνέχισε η Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας πως “το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης είναι η περικοπή συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου για όλους, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες”.

Ουρά η Κεντροαριστερά

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, εμφανίστηκαν για ακόμη μια φορά ως “ουρά” της Ν.Δ., επιχειρώντας να ξεπεράσουν τον Κυρ. Μητσοτάκη σε αντιπολιτευτική οξύτητα. “Έκαναν τη χώρα παιχνιδάκι στα χέρια των δανειστών” τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα πως “συνέχισε τη γραμμή υποχωρητικότητας (!) απέναντι στους δανειστές”. “Οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού αποδείχθηκαν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του” κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για κυβέρνηση “εκτός τόπου και χρόνου” έκανε λόγο το Ποτάμι, τονίζοντας ότι “οι ρυθμίσεις θα δεσμεύσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας”. “Η Ελλάδα υπέστη άλλη μία ήττα τόνισε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης.

“Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει τη ρύθμιση του χρέους ως άλλοθι για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, ο λαός αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν” σχολίασε και το ΚΚΕ.

Δ. Τζανακόπουλος: “Πιο Γερμανοί από τους Γερμανούς”

Η επίθεση της Ν.Δ. στην κυβέρνηση και οι δηλώσεις του Βασ. Κικίλια στον ΣΚΑΪ (“η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα” είχε δηλώσει ο “γαλάζιος” εκπρόσωπος) προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. “Όταν ο κ. Σόιμπλε λέει σε μας 'forget it', εμείς δεν το ξεχνάμε και αυτή είναι μία βασική διαφορά που έχουμε εμείς με τη Ν.Δ.” είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, θυμίζοντας τη σχετική φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς τον τότε έλληνα ομόλογό του, Γ. Στουρνάρα. “Ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε σήμερα (σ.σ.: χθες) πιο Γερμανός από τους Γερμανούς” τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, για να προσθέσει: “Οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και τα περισσότερα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς και οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι τίτλοι γερμανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι κύριος υπεύθυνος για τη χθεσινή κατάληξη ήταν ο κ. Σόιμπλε. Και ο κ. Σόιμπλε, στο πρόσωπο του κ. Κικίλια, βρίσκει έναν αναπάντεχο -δεν ξέρω αν είναι τόσο αναπάντεχος- σύμμαχο”.

Ανταπαντώντας, η Ν.Δ. καταλόγισε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο “παραλήρημα διχαστικού λόγου” και έκανε λόγο για “αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL