Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ο Σόιμπλε είναι ο μόνος που... αντιστέκεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σόιμπλε είναι ο μόνος που... αντιστέκεται

Στην Ευρώπη το μαστίγιο είναι πιο φθηνό από τα καρότα όσον αφορά την Ελλάδα, έγραφε χθες η ισπανική “El Pais” σχολιάζοντας το -μη- αποτέλεσμα της σύναξης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Και στην επόμενη πρόταση φρόντιζε να ξεκαθαρίζει ότι το -φθηνό- μαστίγιο το κρατά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κι αν είναι περίπου αναμενόμενο να επικρίνει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών μια ισπανική εφημερίδα, ειδικά όταν πρωταγωνιστεί στις πιέσεις να τηρήσει η Μαδρίτη κατά γράμμα τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο να ξιφουλκήσει ο γερμανικός Τύπος ενάντια στον τελευταίο “σοφό” της γερμανικής κυβέρνησης.

Κι όμως, το κλίμα πολλών σχολίων του γερμανικού Τύπου, ακόμη και βαθιά συντηρητικών εφημερίδων, ήταν: “Όλοι μαζί και ο Βόλφγκανγκ χώρια...”. Ή, στο πιο ευγενικό, “μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Το τέλος της στοίχισης

Πιθανώς πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup ο Σόιμπλε να μην ήταν τόσο μόνος. Όλο και κάποιοι ομόλογοί του είναι ευτυχείς όταν βγαίνει μπροστά ο Σόιμπλε αναβάλλοντας κάθε συγκεκριμένη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για το μέλλον. Όπως υπάρχουν πάντα ομόλογοί του που προσφέρονται να βγουν εκείνοι μπροστά εάν ο Σόιμπλε το προκρίνει. Τη μοναξιά του Βαρουφάκη, σ’ εκείνο το θρυλικό Eurogroup της Ρίγας, ο Σόιμπλε δεν θα τη βιώσει ποτέ.

Ωστόσο, τουλάχιστον σύμφωνα με τους Γερμανούς αναλυτές, οι εποχές της στοίχισης της συντριπτικής πλειονότητας των υπουργών Οικονομικών πίσω από τον θησαυροφύλακα του Βερολίνου έχουν περάσει. Ενδεχομένως και ανεπιστρεπτί, εάν αντέξει η άτυπη συμμαχία του νέου Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που -δηλώνουν ότι- οραματίζονται μια άλλη Ευρωζώνη, με περισσότερη συνοχή και περισσότερη αλληλεγγύη.

Καθώς, μάλιστα, φαίνεται να μπαίνει στο κλαμπ και ο -δεξιός- υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος χθες, μιλώντας σε συνέδριο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να κινηθεί προς μια κοινή διαχείριση του χρέους και έναν βαθμό αμοιβαιοποίησης», ο Σόιμπλε μοιάζει να ξεμένει από συμμάχους στις μεγάλες χώρες της νομισματικής ένωσης.

Κι όσο κι αν τον στηρίζουν οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί και οι μικροί της μεγάλης διεύρυνσης -Σλοβακία και σία- θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του. Εκτός αν αποφασίσει να κάνει μείζον θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των Χριστιανοδημοκρατών τη... στιβαρότητά του στη -μη- διαχείριση της ελληνικής κρίσης, κάτι που θα είναι αφενός δίκοπο μαχαίρι, εάν αυτή αναζωπυρωθεί, και αφετέρου άκρως... αντιευρωπαϊκό για κάποιον που προσπαθεί από τη δεκαετία του 1990 να περάσει στην ιστορία ως “μεγάλος Ευρωπαίος”.

Διαφορετικές προβλέψεις

Εν πάση περιπτώσει, την επομένη του “μπλοκαρίσματος” της απόφασης στο Eurogroup, ο Σόιμπλε προσπάθησε να πείσει ότι δεν ήταν αυτός ο... δράστης. Το πρόβλημα, είπε, είναι ότι οι προβλέψεις της Ευρωζώνης για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι διαφορετικές από αυτές του ΔΝΤ. Κι ότι το ΔΝΤ είναι “δύσκολο” στις διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε πώς είναι δυνατόν να θεωρείται “μπλοκάρισμα” η τήρηση των κανόνων, στην οποία επιμένει η Γερμανία, όπως θύμισε ο Σόιμπλε; Κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι τελικά θα καμφθεί το ΔΝΤ και “θα συμφωνήσει τελικά στην προτεινόμενη συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς είμαστε μέτοχοι στο Ταμείο”.

Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών -που πρώτη φορά χθες περίπου παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έκανε τα μαθήματά της- το δέον είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με το Ταμείο μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αλλά μια συμφωνία που δεν θα τον υποχρεώνει σε καμία συγκεκριμένη υποχώρηση, όπως φάνηκε από τη δήλωσή του:

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL