Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Χωρίς μέτρα για το χρέος δεν υπάρχουν μέτρα για το 2019-2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς μέτρα για το χρέος δεν υπάρχουν μέτρα για το 2019-2020

Χρόνο για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στο Γερμανικό ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ δίνει η αναβολή της λήψης απόφασης για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αλλά και περιθώριο να προετοιμαστεί η επιθυμητή λύση που θα εξασφαλίσει έναν "καθαρό διάδρομο" για την Ελλάδα, όπως ανέφερε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η συμμαχία που οικοδομήθηκε με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία επέλεξαν να μη δεχτούν μια λύση που θα μετέθετε το πρόβλημα χωρίς να εξασφαλίζεται μια ασφαλής διέξοδος για την ελληνική οικονομία. Βέβαια το Eurogroup της Δευτέρας δεν ήταν ακριβώς "άκαρπο", καθώς εγκρίθηκε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ "έληξε" η εκταμίευση της δόσης.

"Η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα με στόχο στο προσεχές Eurogroup να έχουμε μια καθαρή λύση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

"Η λύση που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα, ούτε όμως και στις θυσίες του ελληνικού λαού" πρόσθεσε.

"Όταν λέμε καθαρή λύση, εννοούμε καθαρή λύση" τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος εξηγώντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για την καλύτερη δυνατή κατάληξη των συζητήσεων.

“Καθαρή λύση”

Εξηγώντας τι σημαίνει "καθαρή λύση" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος "σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δυνατότητα άμεσα να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους".

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της καλώντας τους δανειστές να πράξουν το ίδιο και κάνοντας λόγο για "ηθικό, πολιτικό και νομικό καθήκον".

“Να δεσμευτεί ο Σόιμπλε”

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν κατά του Γερμανικού υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κάλεσε να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. "Το ‘pacta sunt servada’, που αρέσει στον κύριο Σόιμπλε, θα πρέπει να μην χρησιμοποιείται a la carte, αλλά θα πρέπει να δεσμεύει και τον ίδιο" είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας την αναντιστοιχία των θέσεων του Γερμανού ΥΠΟΙΚ: "Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους".

Όπως σχολιάζουν στην κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να υφίσταται η απαίτηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η απαίτηση για την υιοθέτηση των δημοσιονομικών και άλλων μέτρων που το Ταμείο προτείνει και από την άλλη να μην γίνεται αποδεκτή η θέση του για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως οι διαφορές ανάμεσα στον Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ συνεχίζουν να υφίστανται, αν και τείνουν να γεφυρωθούν με ορίζοντα το Eurogroup του Ιουνίου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η βασική διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2023.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα μέχρι το 2018 δεσμεύουν την κυβέρνηση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα μέτρα για το 2019 και το 2020, κάτι που είχε ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν ευοδωθούν τα σενάρια για επιτυχή κατάληξη στη γεφύρωση των διαφορών Γερμανίας - ΔΝΤ και άρα δέσμευση για το χρέος, "το σύνολο των παραμέτρων του ελληνικού προγράμματος θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να γίνουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις". Μάλιστα ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε στον ΣΚΑΪ πως "χωρίς απόφαση για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 και το 2020", σημειώνοντας ότι "αυτό έχει συζητηθεί μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού με τη διευθύντρια του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα το χαρακτήρισε κατανοητό".

Εντός πλάνων

Η πιθανότητα αναβολής της λήψης απόφασης για το χρέος υπήρχε στο τραπέζι καθώς όλες οι πλευρές -Ελλάδα, ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ- εκτιμούσαν πως ενδεχομένως να χρειαστούν μερικές μέρες προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές. "Είχαμε μια γεφύρωση της απόστασης" σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζοντας πως το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επηρεαστεί.

"Είμαστε ακόμα εντός του βασικού σεναρίου" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ένα σενάριο που προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ "πλήρως και χωρίς αστερίσκους" και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Εν συνεχεία η ΕΚΤ θα αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το λεγόμενο QE.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αναγκαίες υποχωρήσεις και το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, "το σύνολο των παραμέτρων του προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος".

Όπως ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος, δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, αλλά κάποιες τροποποιήσεις στο υπάρχον, ενώ το Ταμείο θα πρέπει να λάβει την απόφαση άμεσα καθιστώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ΕΚΤ αποκλειστικούς υπεύθυνους για το ελληνικό πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL