Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Ν.Δ.: Αρχίζουν οι διεργασίες για αλλαγή γραμμής μετά τη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Αρχίζουν οι διεργασίες για αλλαγή γραμμής μετά τη συμφωνία

Τη στρατηγική της “επόμενης μέρας” μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και την ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου συνεχίζει να αναζητεί η Ν.Δ., καθώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες θα γίνουν (δημόσιες) κρούσεις προς την ηγεσία του κόμματος να... "πάρει το τιμόνι αλλιώς". Προσώρας, πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει μεν στο “σκληρό ροκ” κατά της κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρεί να αντιστοιχηθεί με το κοινό αίσθημα σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της κυβέρνησης για διευθέτηση του ελληνικού χρέους έχοντας πρώτα καταψηφίσει τα θετικά αντίμετρα, αλλά και τη χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Μάλιστα χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος, παρά το γεγονός πως τις προηγούμενες ημέρες οι “γαλάζιοι” επιχειρούσαν απλώς να τις... απαξιώσουν παραπέμποντας στο... PSI επί κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και στις υποσχέσεις -που έμειναν κενό γράμμα- του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Ευχές

Μιλώντας χθες στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε μεν στους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, ωστόσο ταυτοχρόνως αντιστοιχήθηκε με το κοινό αίσθημα: αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ευχήθηκε “να είναι θετικές οι εξελίξεις” και κάλεσε τους δανειστές “να πράξουν τα δέοντα”. «Εύχομαι η τάση της κυβέρνησης να καθυστερεί και να λοξοδρομεί να μην αποτελεί δικαιολογία για να μην ληφθούν οι αποφάσεις και να μη μεταθέσουν τη ρύθμιση του χρέους σε απώτερο χρέος. Η εκκρεμότητα αυτή πρέπει να κλείσει, το έχω ξεκαθαρίσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

“Οι δανειστές να τηρήσουν τον λόγο τους”, ζήτησε (ρ/σ 24/7) η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνοντας: “Με πάθος υποστηρίζω ότι πρέπει να κλείσει σήμερα (σ.σ.: χθες) το θέμα”. Την ίδια ευχή εξέφρασε, μέσω της ίδιας συχνότητας, και ο πρώην υπουργός Κ. Τζαβάρας.

Κριτική

Κατά τα λοιπά, μιλώντας στον Πειραιά, αλλά και στην ιστοσελίδα voria.gr (ενόψει της διήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη που ξεκινά σήμερα), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα το τέταρτο Μνημόνιο” και της καταλόγισε ότι “δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2021, δίχως όμως πρόσθετη χρηματοδότηση”. “Αν η συμφωνία είχε κλείσει νωρίτερα, το κόστος δεν θα ήταν τόσο βαρύ, ενώ, αν είχαν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις, η χώρα δεν θα σερνόταν” συνέχισε, εκτιμώντας πως “εδώ τελειώνουν οι αυταπάτες και εκπνέει ο λαϊκισμός”.

Επίσης, πριν καν συνομολογηθεί η συμφωνία - πακέτο, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι “η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα” και επανέλαβε την πρόθεσή του να τα επαναδιαπραγματευθεί με τους δανειστές, παραπέμποντας στην... αξιοπιστία του. «Υπάρχει άλλος δρόμος: η χώρα χρειάζεται έναν νέο παραγωγικό μοντέλο, μία νέα αντίληψη για τον ρόλο του κράτους, ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπονοώντας εκ νέου “πογκρόμ” στο Δημόσιο και εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος ανάπτυξης. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις υποσχέσεις του για “μείωση φόρων, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και τον φόρο εισοδήματος” και διαβεβαίωσε ότι “οι πολίτες μπορούν να περιμένουν από εμάς ένα: δουλειές, δουλειές, δουλειές”.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή στη φρασεολογία των “γαλάζιων” και η στήριξη του στόχου για διευθέτηση του χρέους δεν πέρασε απαρατήρητη στο εσωτερικό της Ν.Δ. Εξάλλου έρχεται σε μία στιγμή που τα δημοσκοπικά μηνύματα προς την οδό Πειραιώς δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε εκ νέου σε κόντρα με το δημόσιο αίσθημα καταψηφίζοντας τα αντίμετρα -δεύτερη φορά μετά την άρνηση υπερψήφισης του χριστουγεννιάτικου επιδόματος στους συνταξιούχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL